stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Wijk en straat als voorbeeld Stratum D267

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Bij mijn stamboomonderzoek loop ik regelmatig aan tegen een registratie (als het gaat om adresgegevens) van bijvoorbeeld " Stratum D 267".

Ik neem aan dat dit een (kadastrale) aanduiding is van de wijk en de straat van de geregistreerde.

Hoe of waar kan ik nazien wat deze vermeldingen betekenen c.q. om welke wijk en straat het gaat.

Vast dank voor de te nemen moeite  

C.van Breemen

Beste,

Ik zou die vraag stellen aan het archief waar u deze notities tegenkomt. Zij zullen u met veel plezier uitleg verschaffen denk ik.

vriendelijke groeten,

Jos

Jos Mevensen

Ik neem aan dat Stratum een wijk in de gemeente Eindhoven is dan zal denk de D voor deze wijk staan en 267 het huisnummer in die wijk.

Verder sluit ik me bij Jos aan om bij de gemeentearchief van Eindhoven te informeren,een kadastrale aanduiding is het niet.

E.L.Smit

In Maasland had ik het geluk dat een ijverige ambtenaar in het bevolkingsregister naast wijkletter en huisnumme ook de kadastrale nummers had ingevuld, maar dat was denk ik geen regel. Mogelijk heeft het betreffende archief lijsten van oude naar nieuwere nummering?

Annemarie57

Omstreeks 1900 zijn de meeste gemeenten in Nederland overgestapt van de 'kadastrale' huisnummering naar de nummering per straat. Niet alle gemeenten hebben daar destijds omnummerlijsten van aangelegd. Mijn gemeente Bloemendaal heeft het bijvoorbeeld nooit gedaan omdat men er geen tijd voor had of omdat men het niet de moeite waard vond. Spijtig, want het is een enorme klus om het nu alsnog te achterhalen door 'het touwtje terug op te rollen' via de notariele acten van de woningen.

Klaas van Giffen

K. van Giffen

Stratum is tegenwoordig een wijk in Eindhoven, maar was oorspronkelijk een zelfstandige gemeente. In 1920 ontstond de huidige gemeente Eindhoven, toen ook wel Groot-Eindhoven genaamd, uit een fusie van de oorspronkelijke gemeente Eindhoven, die niet veel meer dan de huidige binnenstad omvatte, met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. Deze gemeenten hadden ieder hun eigen burgerlijke stand en bevolkingsregister. Informatie kunt u het best inwinnen bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: info@rhc-eindhoven.nl. Op hun genealogische website www.zoekjestamboom.nl is erg veel informatie online opvraagbaar.

Frank Rijckaert

Mooie vraag, ik kwam ze ook tegen bij mijn onderzoek naar familie uit Hilversum. G 394, bij het doorzoeken van het Noord Hollands Archief kwam ik een kadastrale kaart tegen van wijk G, het dorpscentrum (mooi gelukje). Wellicht dat het Archief voor Noord-Braband (even uitzoeken welke) ook dergelijke kaarten in haar collectie heeft. succes bij het oplossen van deze puzzel. Met vriendelijke groet, Richard Kamer 

Richard Kamer

Het rijksarchief in Noord-Brabant is het Brabants Historisch Informatie Centrum (www.bhic.nl) in 's-Hertogenbosch.

Het kadaster, ingevoerd in 1832, is tegenwoordig online in te zien, waarschijnlijk in elk provinciaal rijksarchief, in ieder geval in het Gelders Archief in Arnhem. De historie van een perceel kan dan worden nagegaan, maar dat is nogal ingewikkeld. Maar een studiezaalmedewerker kan daar bij helpen. Let op: het kadaster geeft percelen en eigenaren, niet bewoners.

Mogelijk biedt ook het bevolkingsregister uitkomst. Voor Stratum is dat online in te zien op de website van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven op de pagina's van zoekjestamboom (http://www.zoekjestamboom.nl/). Klik rechtsboven op ZOEK UITGEBREID en dan op Bevolkingsregister onder Zoeken in collecties. Voer de gegevens van een persoon in en meestal komt er een aantal pagina's te voorschijn. De scans zijn in te zien en te downloaden en met wat geluk zijn dan de adressen van de gezochte persoon te reconstrueren. Let ook hierbij op: het komt regelmatig voor dat een huisnummer wijzigt. Dit betekent niet altijd dat de persoon is verhuisd, maar kan gewoon een omnummering zijn.

Frank Rijckaert

Tot mijn spijt heb ik mijn HD met alle naslagwerken om zeep geholpen. De adresboeken Adresboek 1922, 1926, 1934 van de gemeente Eindhoven, zijn aanwezig in het EIB-huis  Morgen ga ik daar eens langs om een en ander te bekijken.

Noem me een naam en een tijdvak.

Tot 1920 gebruikte Stratum afwisselend straatnamen, en letters A,B en C en cijfers of een combinatie hiervan.
Voorbeeld van de familie De Groot:
In 1917 Voorterweg D 320g, Stratum  [bron: adresboek 1917]
In 1920 en 1922      Voorterweg 21, Eindhoven   [bron: Bevolkingsregister en Adresboek 1922]
vanaf 10-01-1938      Voorterweg 195 (na omnummering)
Voorbeeld van de familie Verhoeven
Wilhelmus:
1904      D359, Stratum   [bron: Huwelijk ]
vanaf 1910      Geldropscheweg D258, Stratum   [bron: adresboek 1910]
Albertus:
1904      D 235, Stratum   [bron: BS Stratum Deel 20 Jaar 1909 Akte 13 ]
1920      Voorterweg 18, Eindhoven

Hans van Melis

Het betreft het gezin van Jacobus Willibrordus de Lau gehuwd met Francisca van Rooij en de vermelding D267 of D269 ( niet helemaal duidelijk vast te stellen) heb ik gevonden in de registratie van het bevolkingsregister van Stratum uit 1880.( gevonden via Open Archieven).

Vast dank voor de te nemen moeite, 

C.van Breemen

De gegevens van het huwelijk van Jacobus Willebrordus de Lau met Francisca van Rooij zijn waarschijnlijk bekend, maar voor alle zekerheid:

Bruidegom: Jacobus Willebrordus de Lau
Geboorteplaats: Weert
Geboortedatum: zaterdag 9 december 1848
Bruid: Francisca van Rooij
Geboorteplaats: Stratum
Geboortedatum: zondag 9 maart 1845
Vader van de bruidegom: Petrus Franciscus de Lau
Moeder van de bruidegom: Anna Maria Engelen
Vader van de bruid: Christiaan van Rooij
Moeder van de bruid: Johanna Winkens
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: zaterdag 4 november 1876
Aktenummer: 176
Akteplaats: 's-Hertogenbosch

Volgens het bevolkingsregister 1880-1890 van Stratum, folio 255 vestigde de RC fabrieksarbeider Jacobus Willebrordus de Lau zich 9 Juni 1880 in Stratum, komend van 's Bosch. Hij vertrok een paar maanden later, op 10 Sept 1880, met vrouw (in het bevolkingsregister Francina genoemd) en twee dochters weer naar 's Bosch. Onduidelijk is of ook zijn vrouw en dochters zich op 9-6-1880 in Stratum vestigden (niet ingevuld) en in de kolom Huizing is niets ingevuld. Op het blad woonde het gezin Van Houtert-Peijnenburg, dat als eerste staat genoteerd, op D267 en het gezin Van Dartel-Meijl, dat als derde staat genoteerd, op D251. De conclusie moet zijn dat het onbekend is waar het gezin Van Lau-Van Rooij in Stratum heeft gewoond.

Frank Rijckaert

Frank heeft  voldoende gezegd folio 255 is zo te zien een kort verblijfspagina. Zo te zien woonden op D267 D269 etc gelijktijdig meerdere gezinnen. Op de Geldropseweg of een van de zijstraatjes zoals Sint Rochusstraat en Hoefkestraat.

Hans van Melis

Stratum is net als Woensel, Tongelre, Strijp en Gestel wijken in Eindhoven. Tot 1-1-1920 waren het zelfstandige gemeenten

Willem van de Ven


Zoals Frank al is januari schreef;

Stratum is tegenwoordig een wijk in Eindhoven, maar was oorspronkelijk een zelfstandige gemeente. In 1920 ontstond de huidige gemeente Eindhoven, toen ook wel Groot-Eindhoven genaamd, uit een fusie van de oorspronkelijke gemeente Eindhoven, die niet veel meer dan de huidige binnenstad omvatte, met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. Deze gemeenten hadden ieder hun eigen burgerlijke stand en bevolkingsregister. Informatie kunt u het best inwinnen bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: info@rhc-eindhoven.nl. 

Tot in 1920 gebruikte Stratum alleen letters en nummers in hun adresboek terwijl ze al straatnamen hadden als Hoogstraat, Laagstraat en Dijk.

Dit forum accepteert geen bijlagen, jammer!

Hans van MelisPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!