stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Meerderjarig: wanneer van 25 naar 23 jaar? -- opgelost --12-3-2017 --

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik begrijp uit een aantal notities dat je rond de Middeleeuwen met 25 jaar meerderjarig was. Na 1809 zijn de grenzen opgeschoven: eerst 23 jaar, toen 21 en nu dus 18 jaar. Weet iemand hoe de situatie was in 1780? Was het nog 25jr of al 23 jaar? Het gaat om een situatie uit Leiden.

Wim van den Berg

Ik vind het allemaal nogal onduidelijk. Ik heb via allerlei kanalen scans gevonden van huwelijksakten van voorouders, en daar wordt in 1876 gesproken over  een 22 jarige bruidegom en een 21jarige bruid, als minderjarige zoon en dochter. In een andere akte van 1887 zijn een 24 jarige bruidegom en een 23 jarige bruid wél meerderjarig.Ik ben nu bezig met het maken van transcripten, en dat valt nog niet mee!

Wat te denken van een voorvader, die in 1819 dienst nam in het leger, zijn lengte was toen "5 voeten, 10 duim en 1 streek"?

Karina Kamp-Peterssen

Op wikipedia staat alleen de volgende opsomming:

  • voor 1988: 21 jaar
  • voor 1901: 23 jaar

Helaas niks over 25 jaar. Als je het hebt over de Middeleeuwen: toen waren er geen of heel weinig landelijke wetten. Dus het is maar de vraag of er een regel was in die tijd...

Melle van der Heide

Tot de Franse tijd gold in de door mij onderzochte plaatsen (voornamelijk in Holland en Brabant) dat meerderjarigheid bij 25 inging. Minderjarigen konden wel trouwen maar hadden toestemming van hun ouders en een ontheffing of meerderjarigheidsverklaring nodig.

Maggy


Alle inzenders hartelijk bedankt!

Wim van den BergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!