stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Getrouwd of niet?



Profiel afbeelding

In mijn documenten heb ik o.a. twee overlijdensadvertenties zitten. In de ene advertentie staat dat is "heengegaan, onze lieve vader en schoonvader ..., weduwnaar van ....". In de andere advertentie staat "heengegaan, mijn lieve vrouw ... moeder ... enz.", met daaronder de naam van haar man en kinderen met aanhang.

Echter, op het uittreksel van de persoonslijst van de man staat geen huwelijk en kinderen vermeld. Van de vrouw heb ik nog geen persoonskaart opgevraagd (staat in de planning)..

Wie weet nog andere mogelijke scenario's?

Marianne van Harten - 28 mar 2017 - 17:38

Ik weet niet hoe het in het algemeen is bij persoonslijsten, maar ik ben in bezit van persoonslijsten waarbij niet alle kinderen worden vermeld, terwijl die op de persoonskaart van de betreffende persoon wel staan vermeld. Ik was in staat e.e.a te vergelijken omdat de persoonskaarten in Amsterdam van personen overleden na 1994 wel beschikbaar zijn. Ik heb geen idee hoeveel informatie er verloren gaat bij overgang van persoonskaart naar persoonslijst en of dit ook evt nog gemeente afhankelijk kan zijn.

Dit is niet geheel het scenario dat jij schetst maar er zijn hoe dan ook duidelijke verschillen in de gegevnes.

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 mar 2017 - 18:47

Ik weet niet meer precies hoe of wat, maar wel dat ik ooit gelezen heb (jaren geleden) dat het mogelijk is dat op de persoonslijst niet alle kinderen komen. Verder heb ik onlangs gezien dat ook niet alle adressen erop staan. Maar ik dacht dat de huwelijken wel vermeld werden. Dus als het huwelijk niet vermeld is, dan denk ik dat ze officieel niet getrouwd waren.

Mirjam van Rooijen - 28 mar 2017 - 20:29

Mirjam, op een persoonslijst staan helemaal geen adressen. Verwar je de persoonslijst niet met de persoonskaart?

Vriendelijke groet,

Guido

Marianne van Harten - 28 mar 2017 - 20:44

Bij de overgang van persoonskaart naar persoonslijst waren de gemeenten verplicht om de kinderen die op of na 1 januari 1966 geboren zijn op de persoonslijst van de ouders te vermelden. Voor kinderen die vóór die datum geboren zijn, konden de gemeenten zelf beslissen om de gegevens van die kinderen wel of niet op de persoonslijst van de ouders te vermelden. Sommige gemeentes (bijv. Haarlemmermeer) hebben ervoor gekozen om de gegevens van alle kinderen op de persoonslijst van de ouders te vermelden, ook als ze voor 1 januari 1966 geboren zijn. Andere gemeentes hebben dat niet gedaan.

Voor wat betreft de vraag: wie weet nog andere mogelijke scenario's:  
ik heb in mijn stamboom een echtpaar dat eind jaren '20 trouwt. Uit dit huwelijk wordt 1 kind geboren. De vrouw overlijdt een paar jaar later, de man trouwt opnieuw. Op de persoonskaart van de man staan alleen zijn tweede echtgenote en de kinderen uit zijn tweede huwelijk genoemd. Zijn eerste vrouw en het kind uit het eerste huwelijk komen op zijn persoonskaart niet voor.

Johanna C. - 29 mar 2017 - 10:24


Hallo Guido,

Ik heb hier de persoonslijst van mijn oom, geboren 1938, overleden 2005.

Hierop staat zijn verblijfplaat t.t.v. zijn overlijden en twee historische verblijfplaatsen. Het zijn inderdaad niet de volledige adressen, maar wel van wanneer tot wanneer iemand in een bep. plaats gewoond heeft.

Vriendelijke groeten, Mirjam

Mirjam van Rooijen - 29 mar 2017 - 23:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu