stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » De Rijp, St. Maarten

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In het Ledematenboek van Wervershoof wordt in1666 aangesteld als schoolmeester

18-07-1666 -  "is tot schoolmeester benoemd Mr Jacob Roosekrans, in een plaats genaamt de Rijp, gelegen bij S. Maerten"

29-08-1666  -  "Ingekomen met attestatie Mr Jacob Roosekrans, van St. Maerten"

In de Rijp komt de naam St. Maarten niet voor, de kerk is naar St. Bavo vernoemd.

In De Rijp, Friesland komt de naam St. Maarten ook niet voor en op het eiland St. Maarten komt De Rijp, weer niet voor???????????????

Wim Willard

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QK-DK87 (N.B. Het betreft een kopie.)

https://www.wikitree.com/wiki/Roosekrans-2

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Maarten_(Noord-Holland)

https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Rijpje
Oude benamingen zijn Rijpwetering vóór 1478, Rijpke 1478, die Rijp 1572. In de volksmond was het dorp al lange tijd bekend als 't Rijpje, terwijl topografische kaarten, de bewegwijzering en het plaatsnaambord tot eind jaren tachtig nog Rijp aangaven. 't Rijpje is als buurtschap technisch gezien onderdeel van de nabij liggende plaats Sint Maarten, waar het tot 1990 onderdeel was van de gelijknamige gemeente. In 1990 is deze gemeente, evenals de gemeente Warmenhuizen, opgegaan in de gemeente Harenkarspel. Deze gemeente is bij de gemeentelijke herindeling van januari 2013 gefuseerd met de gemeente (nieuw)-Schagen.

Pauwel

Jacob IJfsz Roosekrans Mannelijk

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mouw/I50502.php

ik citeer :

Jakob was een onderwijzer. Men noemde hem dan ook Meester of Mijnheer, zoals men deed bij belangrijke mensen. Op 18.08.1664 is hij ingeschreven als inwoner van "de Rijp tot St. Maarten" (mogelijk wordt hier Sint Maarten bedoeld bij Schagen) als onderwijzer. In 1665 vermeld als lid van de kerk in Wervershoof. Nadat hij stierf (1716) nam Jan Warmenhuizen zijn plaats in als onderwijzer. In 1697 werd hij de burgemeester van Wervershoof. Ook werkte hij bij een notariskantoor toen hij was opgeroepen door de notaris voor een testament voor Neel Cornelis en haar man Willem Cornelis in Zijbekarspel op 11.02.1668. Een "notaris Roosekrans" wordt ook vermeld in de testamenten van familie van de Laan (meerdere keren tussen 1687 en 1698 in Wervershoof) en komt veeelvuldig voor als notaris West Friesland (1664-1714). 
 

Renee2

Bedankt voor de snelle info op mijn vraag over De Rijp (St. Maarten), 

Groetend vanuit Drenthe, Wim Willard

Wim Willard

't Rijpje is inderdaad een nog steeds bestaand gehucht tussen de dorpen st.Maarten en Tuitjenhorn. Er staat ook nog steeds een schooltje. Naspeuringen kun je het beste doen in het Regionaal Archief Alkmaar. De voormalige gemeente was inderdaad Harenkarspel. Via het archief is ook digitaal inzage in de kranten te krijgen. Andere optie zou nog het Zijpermuseum in Schagerbrug zijn. Succes.

van der Stoop

Eenigenburg is nog een gehucht daar in de buurt. Dat heeft een eigen site. "Eenigenburg op de korrel". Als daar naar toe gaat en je zoekt naar " school 't Rijpje" vind je nog een aantal oude foto's.

van der Stoop

Hallo.

Het is niet de Rijp maar `t Rijpje een buurtschap tussen st.Maaarten en Tuitjenhorn en valt nu onder de gemeente Schagen

Gr. Daaf

Daaf van der Gulik

Er is een "dorpje"het rijpje , dit ligt bij sint Maarten en Tuitjenhorn in Noord-Holland

Misschien wordt dit bedoeld?

Groeten,

Jan de Wolf, Schagen

Jan de Wolf


Wat leuk dat u de website  www.eenigenburgopdekorrel.nl  benoemd!

dat is n.l. mijn website! helemaal zelf in elkaar  gezet en met behulp van Ciske quant op internet gezet! Sinds juni 2015  is de site actief!

 

m vr. gr.

Dick Visser

Dick VisserPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!