stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Site Stadsarchief Rotterdam sedert 12 april 2017 is veranderd.



Profiel afbeelding

Sinds 12 April 2017 is dit archief geheel veranderd, even zoeken hoe het werkt

Er staat een melding dat ook binnenkort de gegevens op Wie Was Wie komen te staan

 

Groet van Henk 

Henk 2323 - 23 apr 2017 - 12:22

Jammer.
Ik houd wel van die eenvoudige zoekschermen, zonder al die snoepkleurtjes, toeters en bellen, waar volgens mij niemand op zit te wachten.

http://rotterdam.digitalestamboom.nl/search.aspx?app_route=8&lang=nl

Bovendien gaat de zoekfunctie er in kwaliteit op achteruit, omdat je in het vervolg in Rotterdam niet meer kunt zoeken op opmerkingen
(waarmee je bijvoorbeeld moeiteloos alle Pieters in de Kipstraat kon vinden) of plaats van herkomst (zie: geavanceerd zoeken)

Jan Clavaux - 23 apr 2017 - 13:34

Ze zijn kennelijk aan het uniformeren. Ook Leiden heeft personen zoeken veranderd. Verbeterd zeggen ze dan................Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 23 apr 2017 - 14:24

Verbeterd? Als ze dat echt beweren, dan liegen ze.

Tot voor kort kon je in Leiden in het vakje "overige" bijvoorbeeld een achternaam intikken, en dan kreeg je alle huwelijksgetuigen in Leiden met die achternaam. Vreselijk belangrijk. Ik heb er enorm veel profijt van gehad met het oplossen van moeilijke puzzels in Leiden..
Dat werkte ook zo met straatnamen, plaatsnamen en beroepen van de getuigen, die in trouwakten zijn vermeld.

In de nieuwe opzet: compleet foetsie. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Om nog maar te zwijgen over de (on)mogelijkheid om op twee personen te zoeken. In Leiden is zoiets met al die verbasterde franse achternamen een absolute must.
Zoeken op vader Jean A* en moeder Marie B*, is in Leiden soms de enige manier om een compleet gezin bij elkaar te sprokkelen.

Jan Clavaux - 23 apr 2017 - 14:47

Jan, dat kan nog steeds! In Leiden door het zoekveld uit te klappen, in het echte zoekveld kun je dan de overige zoektermen zetten, in de zoekvelden eronder de namen, een beetje als zo, een J*an* A* en Mari* B* die trouwen, waarvan de man droogscheerder is. Ik denk juist dat uniformering met andere archieven het in ieder geval duidelijk maakt voor nieuwe gebruikers welke opties er zijn; een wildgroei aan implementaties maakt het juist lastiger zoeken als je veel van gebieden wisselt (en niet volledig op de hoogte bent van alle opties).

In Rotterdam geldt hetzelfde, er is een veld 'overige' waar bijvoorbeeld 'Kipstraat' bij ingevuld kan worden, dan komen de resultaten prima terug!

Willem R. J. Vermeulen - 23 apr 2017 - 16:04

Dat bedoel ik Jan. Ik mis die functie die jij beschrijft ook erg nu in Leiden.

Annemarie57 - 23 apr 2017 - 16:44


Dank je wel voor je waardevolle aanvullingen, Willem.

Niettemin blijf ik van mening, dat een zoekfunctie voor iedereen te begrijpen en te gebruiken moet zijn.

Ik wil hier verder niet op ingaan, maar één voorbeeldje wil ik wel aanstippen: je moet maar toevallig weten, dat je op dat oranje plusje Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  moet klikken om op twee personen te kunnen zoeken.
In de gebruiksaanwijzing wordt daarover met geen woord gerept.
Ik vermoed, dat 99% van de bezoekers, net als ik, totaal niet beseft, dat die functie aanwezig is.
In die zin is de website van Leiden veranderd van een voor iedereen toegankelijke website tot een grotendeels ontoegankelijke doolhof, waar je met "trial and error" je weg maar moet zien te vinden

En dat is jammer, want het had niet gehoeven.

groeten, Jan.

Jan Clavaux - 23 apr 2017 - 17:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu