stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Hulp gezocht bij zoeken in indexen archief Amsterdam (online). = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste medeforummers,

Ik ben op zoek in de inventarissen van het Amsterdams archief naar het volgende:

In het register van gratificatiebetalingen wordt bij mijn voorouder  het volgende vermeld:

Bij Resolutie in den 27 October 1783 is aan hem toegelegd eene Gratificatie van Fl 36,- Jaars. Z. Resolutienboek 1D.bl.232.

Is dit boek in Amsterdam in de archieven beland, en zo ja, waar vind ik dat? Ik zoek me helemaal suf, maar kan het niet vinden.

(de betreffende voorouder is als gewonde matroos verpleegd in het Sint Pieters gasthuis van augustus 1781 tot zijn ontslag op 20 december 1781; dit na amputatie arm door ongeluk aan boord van de Admiraal de Ruijter in de slag bij de Doggersbank op 5 augustus 1781)

Graag jullie hulp in deze, want ik zou graag mijn plaatje compleet krijgen en deze Resolutie inzien.

Groetjes, Bedet

Bedet

Bij mijn weten bevinden deze zich in het Nationaal Archief te Den Haag.

J.P. Lieuwen

Misschien het archief van de VOC?

JP Ouweltjes

Dank jullie wel voor het advies. Ik zal eens in het NA neuzen. De link van JP is nogal groot, maar bevat veel info, waar ik op andere punten ook wat mee kan.

Groeten, Bedet

Bedet

Als leek is het me zo niet duidelijk over de resolutieboeken van welke instantie dit zou gaan. Misschien over de resolutieboeken van de Staten Generaal? De verwijzing naar een weliswaar niet regelateerde resolutie van 1783 lijkt wel wat soortgelijk aan die in de gestelde vraag (t.w. aangaande een gratificatie aan een individu). Helaas zie ik die zo niet online. Er is wel een index in te zien over die periode van de resoluties van de Staten van Holland en West Friesland zie hier maar daar zie ik zo gauw niet een bruikbare referentie.

Peter S

Peter, dank je wel voor je reactie. Ik ben ook leek, wat dit betreft. Maar voor zover ik kan nagaan, in algemene zin, was een resolutie een besluit van overheidsorganen vòòr 1798. Deze besluiten of handelingen werden opgetekend in een zogenaamd resolutiënboek. 

En die zoek ik, maar van wie dit boek was en waar het boek in te zien is, als het er nog is?

In dit register heb ik de vermelding gevonden:

480-484Register van gratificatiebetalingen uit het Weduwen- en wezenfonds aan nabestaanden van slachtoffers van de slag bij de Doggersbank.

(Persoon in kwestie was echter nog lang niet overleden en zijn betalingen zijn gestuurd naar een predikant in Zutphen. Hier zijn echter waarschijnlijk geen documenten van bewaard gebleven.)

Ik ben in het NA ook nog niet veel wijzer geworden. 

Ik blijf zoeken. In ieder geval bedankt voor het meedenken. 

Bedet

Bedankt voor de toelichting. Ter aanvulling, dit betreft https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/949.nl.html  (zie 1.2.4.2.1 in de pdf). Het lijkt op het eerste gezicht toch een erg uitgebreid archief, terwijl de resoluties zelf er niet bij blijken te zitten.

Peter S

Het is me niet zo duidelijk waar je "het register van gratificatiebetalingen" hebt gevonden (want, denk ik, dan heb je het register toch al?) maar goed, in het Amsterdams Archief is het toegangsnummer 949: https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/949.nl.html   Op je scherm krijg je een (erg) uitgebreide beschrijving van de toegang, Als je op 'Inventaris' klikt, krijg het overzicht van de stukken - maar je moet wel veel uitklappen tot 1.2.4.2.1
Je kan ook de PDF-versie kiezen, dan vind je de jou genoemde inv.nrs 480-484 op blz 24. Het inv.nr. 480 bestaat uit 161 gescande bestanden. Ik hoop dat je het hierin vindt.

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare

Hallo Frans

Mijn hartelijke dankk voor je aanwijzigingen

Ga er vanmiddag gekijk mee aan de gang 

MvrG  Willem

Willem Cordes

@ Frans,

Dank je wel voor je bericht. Ik was al zover gekomen, en juist in dit register van gratificatiebepalingen, die 161 bladzijden waar jij naar verwijst, staat mijn voorouder vermeld met daarbij de verwijzing naar het resolutiën boek, in mijn eerste bericht van 3 mei 18:49 uur. (voor de duidelijkheid: het betreft scan 138 linker bladzijde, halverwege de pagina.)

Zou het betreffende resolutiënboek nog bestaan? En ligt het in Amsterdam en kan ik niet goed zoeken, of ligt het toch in Den Haag, zoals J.P. aangaf.

Groetjes, Bedet

Bedet

Staat er niets over deze gratificatie in (zie bovengenoemde inventaris)

476-479 'Akten tot gratificatie', overeenkomsten tot verlening van een gratificatie aan weduwen en wezen, verminkten en hulpbehoevende ouders van omgekomen zeelieden, met bijlagen 1781 - 1834 4 pakken Met verwijzing naar de folionummers in inventarisnummer 480. Na de Franse overheersing (vanaf 1814) zijn nieuwe overeenkomsten gesloten. Op de akte wordt verwezen naar het oude folionummer
476 Nrs. 001 - 060 1781 - 1811
477 Nrs. 061 - 125 1781 - 1811
478 Overige acten tot gratificatie 1781 - 1811
479 - 1814 - 1834
 

Peter S

@ Peter, Dat ik hier overheen gelezen heb!!!! Huh.... niet het resolutiënboek dat ik zoek, maar misschien toch meer info. Ik heb er overheen gelezen. Mijn voorvader is niet overleden tijdens de slag, maar pas in 1815. Hij liet wel een echtgenote en 8 kinderen na. Dus wel een weduwe met (half) wezen. Ik heb digitalisering aangevraagd, maar dat kan even op zich laten wachten. Helaas is Amsterdam niet naast de deur.

In ieder geval dank voor de extra info.

Bedet

@ Bedet

Ik zou niet weten waarom  je het in Den Haag zou moeten zoeken,. Er is kennelijk ooit een fonds ingesteld, en dat fonds werd beheerd door een College van Commissarissen (zie in de Inleiding onder het kopje 'De organisatie van het Vaderlandsch Fonds etc...') . Zij beheerden het fonds en waren er verantwoordelijk voor dus als er stukken zijn, moeten ze in deze toegang zitten.
Wat denk je dan van deze inventarisnummers: 

Minuten van resoluties van Commissarissen van het Vaderlandsch Fonds1781 - 1787  2 banden  

Die zitten onder 1.1.1.1, inv.nrs 2 en 3.  De minuten van de resoluties, dat zouden ze toch moeten zijn?

Groeten, Frans

Frans Angevaare

@ Frans, dank je wel voor je hulp in deze. Klinkt zeer logisch. Ik heb digitalisering van de diverse stukken aangevraagd. 

Bedet


Inmiddels enige maanden verder. Ik heb na aanvraag van diverse digitaliseringen in Amsterdam de Resolutiestukken gevonden.

Dank je wel Frans, voor alle tips en verwijzingen.

Inmiddels is er meer voor mij gedigitaliseerd (en nog onderweg). En ik ben een stuk wijzer geworden. Ben gek Geen idee, waarom ik vroeger zo''n hekel had aan de oude stoffige geschiedenislessen.

Ik krijg een aardig beeld over het wel en wee rondom de slag bij de Doggersbank.

BedetPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!