stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Echtscheiding voor 1811?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Bij mijn onderzoek kom ik zeer regelmatig tegen dat mensen meerdere keren trouwen. Dat was altijd nadat een van beide echtgenoten was overleden. Trouwen was, zo heb ik begrepen, 'tot de dood ons scheidt'. Daarna kon er uiteraard opnieuw getrouwd worden, zeker als de overgebleven echtgenoot nog jong was.

Een paar keer ben ik echter situaties tegen gekomen waarbij beide echtgenoten opnieuw trouwen. Kon dit wel in die tijd (voor 1811)?

Is er hier sprake van foute gegevens of was het in uitzonderlijke gevallen toch mogelijk?

NC Nelisse

Ik heb in 2009 op het forum een vraag met soortgelijke strekking gesteld en daarop enkele interessante reacties gekregen.

"echtscheidingen voor 1811"

niepoort

Het gaat in mijn geval steeds om protestantse huwelijken. Dit kan misschien nog van belang zijn.

NC Nelisse

Misschien is er hier iets over te vinden: http://www.kerkrecht.nl/node/2071

Leo Bijl

JP Ouweltjes


Ik heb een echtscheiding in de familie uit 1808, tijdens het Koninkrijk Holland dus. Of de wetgeving toen anders was dan tijdens de Republiek, weet ik niet. De scheiding werd uitgesproken door Schout en Schepenen van Wissenkerke, de toenmalige woonplaats van beide echtgenoten, en is dus te vinden in het rechterlijk archief van die plaats. Het paar was in 1801  te Kortgene in de Nederduitsch Gereformeerde kerk getrouwd.

Joop Huijssoon
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!