stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Hoe ging een verhuizing in de 19e eeuw

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Veel van mijn voorouders zijn in de 19e eeuw van Smilde en omstreken verhuisd naar Veenoord/Nieuw Amsterdam. Vaak met het hele gezin.

Hoe ging zo'n verhuizing in die tijd? Hoe nam met het huisraad mee, of liet men alles achter en begon overnieuw? Zijn daar boeken, verhalen of websites van die hier iets meer over vertellen?

 

Arie

Arie Pool

Ik weet wel verhalen uit begin 20e eeuw. Mensen hadden niet veel, het meeste paste in een paar kisten en vele handen (kinderen) maakten licht werk. Kisten gingen op een kar en de gezinsleden ook.

Annemarie57

Met een kar, zeker. Of met een schuit!  Zeker in waterrijke gebieden (of langere afstanden) was dat een goed alternatief.

Petra


Met een turfschuit, ze hadden contacten met de schippers in Smilde en hoorden van hun de verhalen van het werk in Veenoord/Nieuw Amsterdam. Vaak zie je ook dat een van de clan naar die plaats toe ging en deze werden dan een springplank voor de rest.

Derk J. WarrinkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!