stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Huismerken



Profiel afbeelding

Wie heeft ervaring met het registreren / vastleggen van huis- cq.meestertekens. Ik kom namelijk deze veel tegen, en wil deze vast leggen.

Heb deze vraag ook bij software geplaatst.

J. van der Linden - 21 mei 2017 - 14:51

Misschien ken je het al, maar op www.boekwinkeltjes.nl is het volgende boekje te koop, rond de 10 euro:

L.F. van Gent

Een wereldreis van 2000 huismerken ( met 2170 tekeningen)

uitg S. Gouda Quint

Anneke Huijser 47 - 21 mei 2017 - 18:27

Hartelijk dank maar het gaat bij mij erom, om een manier c.q. programma om deze merken digitaal vast te leggen, zodat deze toegankelijk worden voor iedereen die met genealogie / historie bezig is.

J. van der Linden - 22 mei 2017 - 06:46

Ik denk dat je eerst een methode zult moeten vinden om ze te beschrijven anders kun je ze nooit terugvinden. Je zou een database kunnen bouwen in Access bijvoorbeeld, met velden, naam, beschrijving en afbeelding bijboorbeeld.

Annemarie57 - 22 mei 2017 - 10:20

Hartelijk dank Annemarie voor het meedenken. Je heb volkomen gelijk, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Bij het inventarisseren van de grafzerken hier in de Herv. kerk, heb ik een poging gewaagt. Maar tenslotte de zerken gewoon beschreven met een tekening van het merk er naast. Deze bladen heb ik uiteindelijk in gescant. Ik ben momenteel bezig met het notarieel en kom veel merken tegen, vandaar mijn vraag. Maar kennelijk zijn de huismerken in de archiefwereld nog een blanco gebied. Gelet op de spaarzame reacties

J. van der Linden - 22 mei 2017 - 11:08

U zou eens kunnen vragen bij de NGV. Ik heb me ooit bezig gehouden met het vraagstuk van de digitalisering van de diverse analoge gegevensbestanden bij de NGV en ik herinner me dat de huismerken een probleem/uitdaging vormden. Wij hebben er destijds geen beslissing over genomen.

Het verenigingscentrum is onlangs verhuisd van Weesp naar Bunnik en ik zag een foto voorbij komen waarbij een verhuizer de kast met huismerken op zijn plaats zet. De verzameling is dus nog in analoge vorm aanwezig.

Mocht de NGV antwoorden dat er nog niets is gedigitaliseerd, dan zou het wellicht verstandig zijn om de krachten te bundelen.

U bent in ieder geval niet de enige met deze vraag.

Met groet

Bas Lems - 22 mei 2017 - 23:16

Bas hartelijk dank voor je reactie en ja ik zal dat zeker doen. Misschien ook eens contact opnemen met het CBG. Ook deze zullen misschien worstelen met dit probleem. Er zijn zoveel archiefstukken, grafzerken, ed. waar deze zgn huismerken voor komen, en zou mooi zijn als er een manier is om deze toegankelijk te maken voor iedereen die met genealogie/ lokale geschiedenis bezig is.

J. van der Linden - 23 mei 2017 - 06:53

Het probleem lijkt me vooral een uniforme manier van beschrijven te ontwikkelen, er zijn zoveel vormen.......... en bovendien hoeven overeenkomstige huismerken in heel verschillende gebieden niet te betekenen dat er een relatie is of was. . Een kruis met een streep erdoor of omgekeerde Z zijn gemakkelijk te maken. Binnen een kleine gemeenschap heb je er meer aan. Ik ben ze ook tegengekomen in Kethel en daar hebben ze voor mij hun nut bewezen.

Annemarie57 - 23 mei 2017 - 10:44


Ja Annemarie dat is ook een probleem. Maar dat is het tweede. Je zal eerst een programma, (database) moeten hebben waarin je tekst in combinatie met een tekening moet kunnen plaatsen. Waar je dan net als bij Exel kan sorteren. Dan heb je in ieder geval de combinatie van naam en merk. Zodra je die digitaal heb, kan je buigen over de beschrijving / verdeling / ect. Dat zal net zo moeten als de heraldiek, zo stel ik mij dat dan voor. Maar eerst zal je dan toch alle merken moeten invoeren. Het is net wat Bas al meldde, dat zal in een werkgroep of zo iets dergelijks moeten geschieden. Misschien een idee om eens met  wat mensen, die hiervoor interesse hebben, bij elkaar te brainstormen.   

J. van der Linden - 23 mei 2017 - 12:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu