stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Aanduiding op persoonskaart

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Op een persoonskaar staat bij punt 5 (nationaliteit) de volgende opmerking: Ned z v 35. Dit is een verwijzing naar vak 35 en daar staat: Ned art 2a wet 92 jo wet 15mei1953, S 233, pk gew 10sep1953.

Iemand enig idee wat dat betekent? Ik heb gegoogled op wet nr 92 maar kan niks zinnigs vinden.

Nancy

Iets van een aanwijzing: http://resolver.kb.nl/resolve?urn=sgd:mpeg21:19521953:0002028&role=PDF

De S staat voor het Staatsblad waar het moet staan.

Leo Bijl

Het betreft hier wet op het Nederlanderschap. Kies voor deze zoekterm en Peter van Markus en je vindt de staatswet en de bijbehorende artikelen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Dank je wel voor de snelle reactie! Ik ga het nakijken.

Nancy

Beste vraagsteller en reageerders, een vriendelijk bedoelde opmerking : denkt u er a.u.b. aan, dat het prettig is als ook "buitenstaanders" iets kunnen opsteken (leren) van uw uitwisseling? 

Plaatst u dus zoveel mogelijk afbeeldingen van dat waarover u een vraag stelt ; en een duidelijke uitleg van wat u bedoelt ;  en daadwerkelijke internet-links naar websites die volgens u mogelijk een oplossing van de vraag kunnen bieden?

Een paar beeldcitaten uit deze uitwisseling / 'draad' laten u hopelijk zien welke indruk het e.e.a. maakt :

Weest u dus ook liefst niet al te beknopt, cryptisch en "duister" hierin, maar laat u duidelijk en uitvoerig zien hoe u (als reageerder) uw antwoord bedoelt, en hoe u (als vragensteller) de diverse antwoorden aanneemt en begrijpt, en hoe u er vervolgens mee aan de slag gaat. Hierboven is dat allemaal, naar mijn bescheiden mening, tamelijk 'de mist ingegaan', het gaat allemaal te snel en beknopt en "hush-hush"; en voor de geinteresseerde meelezer op het Stamboomforum blijft alles tamelijk duister en mysterieus - als een geheimzinnig onder-onsje / één-tweetje tussen ingewijden, waar anderen blijkbaar niet het fijne van mogen weten.  Op die manier hebben mensen die niet aan de uitwisseling deelnemen, maar geinteresseerd meelezen, er niets aan....

Dat is niet de bedoeling van het Stamboomforum! Deel uw kennis niet alleen op beknopte wijze met een vragensteller, maar maak wat u aan uitleg of hulp 'te bieden heeft' zo duidelijk, zo helder en dus zo bruikbaar mogelijk voor àlle mogelijke (ook toekomstige) forumlezers!

Om een voorbeeld te geven :

1)   De formulering die in de vraag van de vraagsteller wordt genoemd, in de tekst op de persoonskaart ("Ned z v 35"; "Ned art 2a wet 92 jo wet 15mei1953, S 233, pk gew 10sep1953" betekent dus kennelijk dit, wat u wel degelijk nogeens uitdrukkelijk voor de lezers zou moeten opschrijven :

"Nationaliteit: Nederlandse. Zie hierover: vak 35." - "Het Nederlanderschap wordt ontleend aan artikel 2 sub (a) van de Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap 1892, juncto [= "gelezen in verbinding met"] de Wet van 15 mei 1953, Staatsblad 1953, 233. De voorliggende persoonskaart is [in deze zin] gewijzigd op 10 september 1953."

2)   De bedoelde bronnenpublikatie van die Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap 1892 is te vinden op de internetsite https://pvmarkus.home.xs4all.nl/wet.htm, waar u inderdaad in een lange lijst van wetswijzigingen t/m 8 september 1976, die dus elk een verandering brachten die werd verwerkt in de tekst van de wet, ook de genoemde wijziging bij de Wet van 15 mei 1953, Staatsblad 1953, 233 vermeld ziet staan. Beeldcitaat uit de aangehaalde website:

U ziet overigens: wàt er ook in die vermelding op de persoonskaart heeft gestaan, er bestond kennelijk géén "artikel 2a" in die wet.

Wel kun je het zo formuleren dat iets bepaald wordt in artikel 2, onder (a), van die Wet; oftewel, in ambtelijke taal, artikel 2 sub (a) Wet 1892, oftewel art. 2 (a) Wet 1892, en dat is iets ànders. Laat niet op die manier onjuistheden in de wereld komen, want die worden maar al te gauw klakkeloos van de ene genealoog naar de andere overgebracht en verspreid...

____________________________

Laten we dus op het Stamboomforum niet te snel in een "ultra-beknopte" uitwisseling van vraag en antwoord terechtkomen, in de zin van "Hoe zit dat met X?" - "Simpel, doe Y en kijk daar", -"Prima, kijk ik via Z, merci" ... waarbij de onschuldige voorbijganger op het forum, die toevallig getuige is van uw vraag en uw antwoorden, verbluft en niet-begrijpend achterblijft, totaal buitengesloten van evt. zinvolle informatie. Daarmee schiet het Stamboomforum zijn doel voorbij!

Stel dus liefst uw vragen op zó'n manier, en formuleer uw antwoorden zó duidelijk en uitvoerig (hoeft niet wijdlopig, gewoon precies zoveel als nodig is), dat die ook voor zoveel mogelijk meelezers op het Stamboomforum begrijpelijk zijn, en "iets te leren" opleveren!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste meneer Vlas,

niet iedereen heeft de hele nacht de tijd om antwoorden ter grootte van twee A-4tjes te formuleren.

Jan Clavaux

@ Nancy,

Mijn excuses voor het inbreken in jouw vraag, hoewel de inhoud wel gerelateerd is aan jouw vraag.

@ Dimitri, Jan

Mijn reactie was inderdaad niet vergezeld van een direct aanklikbare link omdat ik gisteren i.v.m verblijf in het buitenland niet in staat was een direct aanklikbare link te geven en ik ook niet zoveel tijd had om e.e.a te noteren en vervolgens in te voeren. Ik ben het met Dimitri eens dat zoiets duidelijker zou zijn geweest.

Echter me verdiepen in een of meerdere wetsartikelen en de evt implicaties daarvan zou ik ook met goede faciliteiten en voldoende tijd niet zijn begonnen. Mijn belangstelling ligt niet op dat terrein en ik heb het ook nooit nodig gehad. Ik beschouw mijn bijdrage dan ook alleen als een zoekhulp voor de vraagsteller/stelster.  Uiteraard is het heel plezierig als bijdrages in een stamboomstring ook later voor anderen nuttig kunnen zijn, maar ik weet niet of dat het primaire doel is. 

Ik gebruik de artikelen van Dimitri gaarne indien ik diverse aspecten van een specifieke vraag op een rij wil hebben. Maar anderzijds denk ik dat er ook diverse forum-vraagstellers zijn die alleen op zoek zijn naar naam en datum en de rest gemakshalve ongelezen naast zich neerleggen.

mvg-Ben

Ben Wegman


Graag wil ik degenen die een een reactie op mijn vraag hebben gezet hartelijk danken. Ondanks blijkbaar korte vraag en korte antwoorden ben ik er erg mee geholpen! Ik wilde nl. alleen maar weten wat het inhield. Blijkbaar heeft het te maken met de wet op het Nederlanderschap. Hiermee kon ik verder en is mijn vraag dus door jullie prima beantwoordt ;)

NancyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!