stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » JB Frerich Wildeshausen; Waar vind ik huwelijksinschrijving bij de Schepenbank Den Haag 1792?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Bij familysearch "alle gezindten" Den Haag (wat is dat eigenlijk, het boek "alle gezindten"?) vind ik op 26 augustus 1792 het huwelijk van Johan Barend Frerich en Klasina Kasteele. In de kantlijn staat: "Stadhuis Uitgegeeven, getrouwd den 9. september 1792 voor de Heeren Schepen Poelman en secretaris Patijn".

Ik hoop bij de schepeninschrijving meer informatie over de bruidegom te vinden; staat die ergens online?

Overigens is het echtpaar 8 september voor de RK kerk getrouwd.

sprangers

Het zal het trouwboek betreffen voor schout en schepenen (gerecht) . Waar met name niet N-H huwelijken in werden geregistreerd. De mededeling dat het huwelijk is voltrokken voor de schepen Poelman en de secretaris Patijn betekent mijns insziens niet dat er nog een ander register is. Het is gewoon de conclusie dat na de gedane afkondigingen het huwelijk is voltrokken.

Annemarie57

Annemarie heeft gelijk.

Ter verduidelijking, het is een ondertrouwboek. Als het huwelijk na de gedane drie proclamaties plaatsvond, werd daar alleen een aantekening van in de kantlijn geplaatst. Een apart trouwboek was er niet van het gerecht (schout en schepenen)

Met "alle gezindten" werd in dit geval bedoeld, iedereen die niet gereformeerd was. Dus met name katholieken en "israëlieten" en sommige gereformeerden, die geen lidmaat waren.

Hij is geboren te Wildeshausen (in Niedersachsen). Hoe hij in Den Haag terechtkwam is niet duidelijk, maar als hij een soldaat was geweest, had het er beslist bij gestaan, want die moesten toestemming van hun commandant overleggen (zie bijvoorbeeld de inschrijving bovenaan de linkerpagina).

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QJ-D9S6-3

Jan Clavaux

Mijn dank...!

sprangers

Willem Hak

Willem, dat is interessant! Mijn dank. Ik wist niet van het bestaan af van dergelijke indemniteitsboeken. Moest elke nieuwkomer zo'n verklaring tekenen? En is dan 1798 niet wat laat als mijn Johan Barend Frerich (later ook bekend als Joannes Bernardus Frerichs/Frederiks, geboren ca.1761) in 1792 in Den Haag is gehuwd en in de jaren daarna diverse kinderen RK heeft laten dopen? Ik vraag me dan ook af of de door jou gevonden Johan Barend Frederck (of staat er Frederek/Frederik?) wel dezelfde persoon is. Temeer ook omdat de mijne Rooms Katholiek is en niet Luthers. En ik weet inmiddels dat er meer Johan Bernardussen Frerichs uit Wildeshausen naar Den Haag kwamen. Heel verwarrend allemaal steeds die dezelfde namen.

Hoe heb jij je bovenstaande scan gevonden? Is het een kwestie van stug bladeren of is er een index? Want ik vraag me dan af of ik, gezien mijn bovenstaande twijfel, niet ook eens kort voor zijn huwelijk in 1792 moet zoeken.

sprangers


ik weet inmiddels dat er meer Johan Bernardussen Frerichs uit Wildeshausen naar Den Haag kwamen. Heel verwarrend allemaal steeds die dezelfde namen. Hoe heb jij je bovenstaande scan gevonden?


Dan zal het wellicht een ander zijn. Het is de enige vermelding 1742-1798 van een Johan Barend.
Het is een alfabetisch register, op achternaam. Akten zelf zouden in andere inv. nrs. te vinden moeten zijn.

Willem HakPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!