stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Met de handschoen getrouwd, waar zijn deze akten/archieven te vinden.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Johanna en Janny,

Hartelijk dank daar kom ik verder mee.

Wat ik zeker weet is dat het een huwelijk met de handschoen was en daar had ik graag de akte van gezien.

Frank Schotting

De hr Verschuur is in 1922 geboren dus zijn archief/persoonskaart is nog niet openbaar. Op die kaart kan misschien de reden van het met de handschoen trouwen staan. Ik denk hierbij aan verblijf in buitenland voor militaire dienst (Ned Indië?). Met bewijs van overlijden (advertentie, rouwkaart) kun je stadsarchief Amsterdam verzoeken de kaart openbaar te maken.

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste heer Schotting,

Als ik het goed begrijp, uit de bijdrage van mevrouw Johanna C. (van 2 juli 2017, 17:10 uur), trouwden zij "op 16 april 1947 in Amsterdam."

U kent misschien de algemene norm voor openbaarheid van akten van de burgerlijke stand in Nederland: geboorteakten vanaf 100 jaar na het einde van de jaargang, huwelijksakten vanaf 75 jaar daarna, overlijdensakten vanaf 50 jaar daarna. Met de overdracht aan een archiefinstelling volgt zo in principe ook de openbaarmaking. Soms geldt wel dat akten niet per jaargang, maar in blokken van 5 of 10 jaar tegelijk door een gemeente worden overgedragen, en dat u dus nog even zult moeten wachten.

Uw gezochte jaargang is 1947, en na 31-12-1947 zijn er nog geen 75 jaar verstreken (1 januari 1948 + 75 jaar = 1 januari 2023). De akte zal dus nog steeds berusten bij de plaats waar zij is opgemaakt, de ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente, hier: Amsterdam. Dus nog niet overgedragen aan een archief, dus nog niet openbaar; dus ook nog niet in te zien bij FamilySearch c.q. ZoekAkten of WieWasWie. - U weet misschien ook, dat niet iedereen zomaar een volledig afschrift kan krijgen van een akte van de burgerlijke stand, die nog bij Burgerzaken berust (de gemeente); wel vaak een uittreksel, dat (aan een genealoog) nu eenmaal veel minder informatie biedt, dus veel minder "aantrekkelijk" is dan een volledig afschrift (met alle respect voor de privacy-overwegingen achter die regelgeving, zeg ik erbij).

Er is bij die 100/75/50-regel echter een belangrijke nuancering, waar véél te weinig genealogen/stamboomonderzoekers van weten, of iets mee doen. Artikel 25 van het Besluit Burgerlijke Stand 1994 bepaalt namelijk, voor die akten van de burgerlijke stand die nog steeds bij een gemeente berusten, het volgende: voor alle huwelijksakten en overlijdensakten opgesteld vóór 1-1-1995 mag u verzoeken om een volledig afschrift.

U ziet daar staan "kan" (de wetgever zegt niet "geeft uit", dus de ambtenaar van de BS is er niet toe verplícht) : u mag dus daarom vrágen, daarom verzoeken.  Het BBS 1994 is in werking getreden op 1-1-1995, en de huwelijksakte die u zoekt uit 1947 is van vóór die datum, dus u kunt gewoon aan de afdeling Burgerzaken in Amsterdam (per e-mail, webformulier of brief) vriendelijk verzoeken om een volledig afschrift van die (door u te omschrijven) huwelijksakte uit 1947, en erbij vermelden dat u dit vraagt i.v.m. genealogisch onderzoek. (Als er bij die huwelijksakte zelf ook nog huwelijksbijlagen bewaard mochten zijn - daar moet u dan wel uitdrukkelijk zelf naar vrágen: extra tekst bij uw verzoek! -, neem ik aan dat dáárbij zich ook de volmacht zal bevinden van één van de a.s. echtgenoten aan een derde persoon, om namens hem/haar over te gaan tot de huwelijkssluiting: het zgn. "huwelijk met de handschoen", waar het u om ging). - Doen!, dat artikel-25-verzoek, zou ik zeggen; het is uw moeite waard, beter dan een uittreksel.

Zie voor de contactgegevens hier: https://www.amsterdam.nl/burgerzaken/akten-uittreksels/ en voor informatie ook hier: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7BDD888F54-2345-404F-8F53-11E321585370%7D#case_%7B84467F76-C561-4D1A-A80E-0BFB69FF1357%7D   .

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Hartelijk dank Ben Wegman.

Frank Schotting


Beste Dimitri Vlas,

Zeer interessant. Van dat artikel 25 wist ik niet, daar ga ik zeker wat mee doen.

Nogmaals mijn hartelijke dank.

Mvg, Frank Schotting

Frank SchottingPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!