stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Vreemde Amsterdamse manier van indexeren.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik vind in Amsterdam wel de doopakten waarin de namen van ouder of getuige met de zoeknaam (Oldenk?t*), maar de dopeling komt niet voor in de lijst. In de Acherhoek vind ik ook de dopelingen zelf als ingang naar een akte.

Waar komt dat verschil vandaan?

Leo te Braake

Leg uw vraag neer bij stadsarchief Amsterdam. Zij hebben er wellicht een reden voor om deze wijze van registratie te kiezen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Het is inderdaad een afwijkende manier van zoeken. Ieder archief heeft zijn eigen manier Niet blij
Het verschil is soms al terug te voeren op hoe ieder archief ooit, ver vóór internet, de akten heeft geïndexeerd.

Om in Amsterdam rechtstreeks naar een kind te zoeken, moet je zoeken op twee personen, zoals in onderstaand voorbeeld.

Jan Clavaux

Ik zoek ook op dezelfde manier als Jan hierboven aangeeft

Annemarie57

Bedankt Jan en Annemarie,

Mijn probleem is niet zo heel groot: ik was niet specifiek naar een doopakte aan het zoeken: Ik zocht gewoon alle Oldenkot(te)s, en het viel me op dat er een afwijkende manier van presentatie was ten opzichte van de uitkomsten uit Achterhoekse gemeenten. Ik wil dat graag begrijpen, vandaar mijn vraag.

En jullie antwoord kan heel nuttig zijn als ik nog eens wèl een specifieke doopakte zoek.

Bedankt.

Leo te Braake

Soms moet je niet willen begrijpen maar gewoon alternatief denken en accepteren dat de wereld niet altijd levert wat je graag zou willen. Het is immers onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. De meeste mensen zoeken gewoon een bepaalde doop en dat kan met een beetje creativiteit.

Annemarie57

Ik denk dat t m er in zit dat kinderen in doopakten niet expliciet een achternaam krijgen toebedeeld, waardoor het in principe al een aanname zou zijn de achternaam van de vader in te vullen - weliswaar een aanname die veelal klopt, maar die in dit geval dus niet gedaan is.

Willem R. J. Vermeulen


Bovendien kan het ook zijn dat je in patroniem verstopte familieleden tegenkomt door de dopen bij naamdragende getuigen te checken. Elk nadeel heb zijn voordeel. Jawel niet alleen in voetbal...............

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!