stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Is de Staatscourant primaire bron echtscheiding?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Van een echtpaar heb ik allebei de persoonskaarten. Op deze persoonskaarten staat wel het huwelijk maar geen echtscheiding. Bij de vrouw staat wel beëindiging huwelijk door overlijden partner.

Nu kwam ik in de staatscourant de vermelding tegen van de gerechtelijk uitspraak van de echtscheiding. Deze is ver voor het overlijden van de man. 

Beide echtlieden zijn bijgezet in een familiegraf.

De huwelijksakte is nog niet openbaar.

Kan ik de publicatie in de staatscourant als primaire bron gebruiken?

F.E. van der Burg

Mogelijk hebben ze dan na de uitspraak alsnog besloten toch niet te scheiden en hebben ze e.e.a. niet laten inschrijven bij de gemeente ?
 

Scheiding inschrijven bij gemeente

​Ontbinding geldig na inschrijving

Als de rechter uitspraak heeft gedaan in uw zaak, krijgen u en uw partner een beschikking toegestuurd. Die beschikking moet u binnen 6 maanden bij de gemeente laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar. Dit geldt ook voor een ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.

De datum van inschrijving van de echtscheidingsbeschikking is van belang voor bijvoorbeeld partneralimentatie, pensioen of een ander huwelijk.

Willem Hak

Dat is plausibel. Ik ben er niet achter gekomen wat er gebeurt als je de uitspraak niet laat registreren. Gaat de echtscheiding dan niet door? Het gaat toch om een gerechtelijke uitspraak?

F.E. van der Burg

Uit de echtscheiding-wijzer:

Begin Citaat

Heeft de rechter van de Arrondissementsrechtbank uitspraak gedaan over de echtscheiding? De advocaat gaat dan met de beschikking van die uitspraak naar de gemeente waar het huwelijk gesloten is. Hij vraagt de ambtenaar van de burgerlijke stand de echtscheidingsbeschikking in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. De datum van inschrijving is de datum waarop het huwelijk is ontbonden. 

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt op de huwelijksakte melding van de echtscheiding. Van deze akte kun je een afschrift opvragen bij de gemeente. De huwelijksakte met de vermelding van echtscheiding is het bewijs van echtscheiding.     

De echtscheidingsbeschikking is overigens zes maanden geldig. Dat betekent dat de beschikking binnen die periode moet worden geregistreerd. Na zes maanden is de echtscheidingsbeschikking verlopen en blijft je huwelijk in stand.

 

einde citaat.

de uitspraak van de rechter is nodig om zekerheid te geven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en heeft dus geen zelfstandige werking inzake beëindiging van het huwelijk.

 

groeten

 

Harry van de Kerkhof

Harry van de Kerkhof


Duidelijk! Hartelijk dank. Ik ga de proberen een uittreksel van het huwelijksregister te bemachtigen.

F.E. van der BurgPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!