stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Niet joodse man in kamp WO II hoe en waar zoeken?



Profiel afbeelding

bij een memorie van een overleden familielid kwam ik een tekst tegen dat diens vader in een kamp gezeten tijdens WO II. Dit is tot nu een volslagen verrassing voor de overige familieleden. De betreffende man was zeker niet Joods, homo, zigeuner etc., maar hoe en waar kan ik aanknopingspunten vinden voor het hoe en waarom en waar hij in een kamp heeft gezeten?

het enige dat bekend is uit die tijd is dat de betreffende man vlak voor de oorlog broodbezorger is geweest en dat hij nagenoeg z'n hele leven in Rotterdam heeft gewoond. Later was hij nog postbezorger (destijds een ambtenarenberoep). Zijn oudste twee zonen zijn circa 1942 naar het platteland gebracht, er is ook nog een zusje geweest (1937) maar daar wordt in de tekst verder niet over gesproken.

Justme! - 12 jul 2017 - 22:46

Moeten we denken aan een van de vernietigingskampen  in Duitsland of aan bijvoorbeeld Kamp Amersfoort of Kamp Vught? Bij die laatsten  zou je richting NSB kunnen denken.

Annemarie57 - 13 jul 2017 - 10:27

Soms kan een persoonskaart meer info geven betreffende verblijfplaats. Omdat je spreekt over een kamp in de oorlog kan het niets te maken hebben met de interneringen na de oorlog van NSB-ers, collaborateurs, zwart handelaren. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 jul 2017 - 12:00

Het was een kamp tijdens de oorlog en dat is ook het enige dat in de tekst staat. We houden er ook overigens rekening mee dat er iets niet klopt. Met de betreffende persoon (die dus in het kamp gezeten mogelijk heeft gezeten), is ná de oorlog regelmatig gesproken óver de oorlog en er is van alles besproken behalve dit dus.

Het stukje tekst luidt als volgt: (...) As a young boy of 12 he was send to survive the war in the countryside with his brother [naam]. (...) and had the good fortune to meet a 'red-headed Jew', as he called him, who was a teacher hiding from the Nazi's. This gentlemen spent months educating [naam] while surviving the war - his father was put in a camp. After the war [naam] decided to go (...)

Dus afhankelijk van de journalistieke schrijfvaardigheden van de schrijfster zou het ook de vader van de Joodse man kunnen zijn, maar omdat er tweemaal staat 'surviving the war' en de memorie gaat over de overleden man zou het niet veel nut hebben om aan te geven dat de vader van de Joodse man in een kamp zat.

De man is geboren in 1930, dus was 12 in het jaar 1942 dus dit was voor de hongerwinter. De genoemde broer was 14, het zusje dat hier niet gemeld wordt is van 1937 en was toen 5 jaar oud. Zij leeft nog wel, maar heeft geheugenproblemen dus niet echt een betrouwbare bron. En dan er was trouwens nog een broer van circa 8 jaar (1934), wordt hier ook niet genoemd.

 

Maar eerste aanknopingspunt zou dus zijn; de persoonskaart opvragen?

Justme! - 13 jul 2017 - 12:32

Mij lijkt het dat het de vader van de Joodse leraar betreft.

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 jul 2017 - 12:52

Dat klinkt het meest plausibel.

Annemarie57 - 13 jul 2017 - 13:50

Probeer het Rode Kruis of het Internationale Tracing Service in Duitsland  bij een van die twee moet het zeker lukken zeker bij de laatste.

mvg Marjan

marjan baars - 13 jul 2017 - 15:36

Soms werden de mensen gewoon opgepakt om dat ze verdacht waren . bijvoorbeeld in Hilversum hebben ze  heel veel mannen opgepakt en naar Amersfoort gestuurd ik geloof 5000. dit kunt U nakijken op Kamp Amersfoort. Mijn vader is ook opgepakt geweest en naar het Oranje Hotel af gevoerd en daarna naar Belgie Breendonck omdat wij de Belgische nationaliteit hebben , maar hij was in Hilversum geboren  in 1921.

Johannes Baudrie - 13 jul 2017 - 18:01

ITS, te Bad Olsen is de aangewezen volgende stap zoals Marjan al aangeeft.

Gijs van Pouderoijen

Uitgeschreven lid - 13 jul 2017 - 19:24

Het archief van kamp Amersfoort is per vergissing tot 1943 vernietigd

mvg Marjan

marjan baars - 13 jul 2017 - 19:53

Inderdaad maar er zijn nog gegevens te vinden ik heb naar Amersfoort geschreven , en zo heb ik nog een Ome gevonden die daar ook heen was gebracht. Er is een site van kamp Amersfoort, en ook nog Duitse gegevens maar ik weet dit uit mijn hoofd. 

Johannes Baudrie - 13 jul 2017 - 21:00

Er kunnen uiteraard heel goede redenen zijn waarom de vragensteller de naam van zijn familielid niet noemt.
​Maar de beantwoording van zijn vraag zou er wel mee gediend zijn.
Ik zou hem immers zo maar gekend kunnen hebben...

G.Karssenberg - 13 jul 2017 - 21:33

@G.Karssenberg, dit citaat is ook terug te vinden, maar dan zonder weglating van namen, in de "Byron Shire Echo" van 19 april 2017 hier  (p.3 van de pdf)

Peter S - 13 jul 2017 - 22:11

Met dank aan Peter S.

Na het lezen van het artikel sluit ik me volledig aan bij Ben Wegman en Annemarie.
Degene, die in een kamp zat was de vader van zijn leraar.
Het "surviving the war" slaat uiteraard op die Joodse ondergedoken leraar.

Dat wordt nog eens onderstreept door

Met de betreffende persoon (die dus in het kamp gezeten mogelijk heeft gezeten), is ná de oorlog regelmatig gesproken óver de oorlog en er is van alles besproken behalve dit dus.

Jan Clavaux - 14 jul 2017 - 08:44

Dat het 'uiteraard slaat op die ondergedoken leraar'  is natuurlijk wel een gevaarlijke gedachtegang. Zeker eigenlijk zonder te weten hoe de vader van de overledene verder in elkaar zou steken. Afhankelijk van de reden of de gebeurtenissen kán er een oorzaak voor het evt. niet vertellen (hij vertelde er veel over, maar hij was verder wel stug en een flinke baas. Hij is al eens bij een begrafenis weggelopen, omdat het niet naar zijn zin ging- na een avondje boomstammen tussen de familie komen er opeens nog veel  herinneringen bovendrijven) In dat kader kan het natuurlijk ook zo zijn dat hij altijd gedacht heeft 'dat gaat je niks aan'.

Maar zeker ook nog gewoon de mogelijkheid dat het idd nooit gebeurd is en het die leraar wel betreft. Dat is, eerlijk gezegd, op dit moment wel ook ons vermoeden.

De tekst is zelfs door een tweetal native Engelsen gelezen en die reageerden toch echt met ... nooit geweten!

Maar er is maar een persoon die weet hoe dat stukje geïnterperteerd moet worden en dat is de schrijver van het artikel. Dus we hebben besloten om maar eens een e-mail naar de krant te sturen met de vraag hoe dat stukje tekst nu opgevat moet worden. Tevens besloten om de persoonskaart op te vragen.

Justme! - 14 jul 2017 - 09:02

Is de naam van de leraar bekend? Want dan zou ook op die naam gezocht kunnen worden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 14 jul 2017 - 09:07

Was dat maar zo, maar de enige twee die dat nog zouden weten leven niet meer. We zijn nl. erg benieuwd wie dat geweest zou zijn en hoe het met die man (en als het zijn vader is, hoe het met die vader) is afgelopen.

Justme! - 14 jul 2017 - 09:21

Het NIOD als benaderd? Zie https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/nederlands-instituut-voor-oorlogsdocumentatie-niod

Robert

Robert van der Hall - 14 jul 2017 - 12:52

Slachtoffer register van de Oorlosgraven stichting OGS.

Hans van Ekelenburg Jr. - 14 jul 2017 - 14:18


@ Hans,

Zonder naam is het moeilijk zoeken volgens mij.

mvg-Ben

Ben Wegman - 14 jul 2017 - 15:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu