stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Wat betekent "verbonden ten behoeve van" in protocol van bezwaar? =opgelost.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In het Protocol van Bezwaar van Arnhem (Gelders Archief, toegang 2003, inventaris 466) kom ik heel vaak de tekst "opgedragen aan" tegen; ik heb eens ergens gelezen dat dat betekent "verkocht aan". Maar nu vind ik ook soms, nadat een pand/huis is "opgedragen" de tekst "verbonden ten behoeve van" en dan de naam van een persoon "voor de somma van" en een bedrag. 
Zie bijvoorbeeld in bovengenoemd inventaris op scannummer 180; eerst wordt het huis op 25-10-1796 opgedragen aan Jan Willem Raadman (niet geheel toevallig een van mijn voorouders) en zijn vrouw, en daarna op 14-11-1796 verbonden ten behoeve van [iemand] voor de "capitale summa van 600 glns cum interesse". 

Weet iemand wat dat "verbinden" inhoudt?

Martin Raadman

Dat is vrijwel zeker degene, die de hypotheek (rentebrief), 600 gulden, voor het huis heeft verstrekt, cum interesse, met rente..

Destijds (en in de eeuwen daarvóór) ging je voor een hypotheek niet naar een bank, maar naar een privé-persoon met geld (daar komt bijvoorbeeld de term "rentenier" vandaan).

Jan Clavaux


Duidelijk..... 
Dank voor je snelle reactie! 

Martin RaadmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!