stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » onwettige voorvader

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Graag wil ik weten wat in een kwartierstaat de gebruikelijke methode is voor het vermelden van een voorvader die onwettig is.

In mijn geval is de voorouder een onwettig kind dat naar de moeder is genoemd en die is nooit met de vader getrouwd geweest.

Wel is in mijn geval bekend wie de vader is. (Het komt ook wel voor dat de vader niet bekend is)

Worden alle voorouders van die onwettige vader niet genoemd in de kwartierstaat?

Kan iemand mij vertellen wat gebruikelijk is in dit geval?

Peter van Hout

Ik meen dat hier geen strenge regels voor bestaan, afstamming is afstamming, wettig of niet.
Van vele adellijke geslachten zijn bastaardtakken perfect gekend, het wapenschild van de biologische vader werd zelfs overgenomen, zij het aangepast (barensteel of schuine doorstreping)

voorbeeld voor de Hertog van Orleans en een bastaard Dunois:

edit: of een kind nu wettig of onwettig is, alleen de moeder is met zekerheid gekend...

Dirk Claessens

Ik ga dan ook maar alles gewoon vermelden. Punt is wel dat de voorouder naar de moeder genoemd is en niet naar de (onwettige) vader waardoor er in jongere generaties een naam is komen te vervallen.

Bedankt voor je reactie.

Peter van Hout

Waarbij in het wapen van de Hertog van Orleans, de barensteel (= de band met hangende stroken aan de bovenzijde) omstreeks de helft 14e eeuw in zwang kwam ter aanduiding van de zoon als erfgenaam, van de op dat moment nog levende vader, de Hertog van Orleans.

Mark Stalpers

Voor een buitenechtelijk geboren kind, waarvan de vader bekend is, noteer ik, i.p.v. een trouwdatum van de ouders, de woorden "niet getrouwd".
Trouwen de ouders later alsnog, dan verander ik dat in de trouwdatum. De geboortedatum and trouwdatum laten dan zien dat het kind voor dat huwelijk geboren was.
Als er geen vader bekend is, maak ik wel een "huwelijk" aan voor de moeder, maar gebruik dus geen naam voor een vader.
Trouwt de moeder later alsnog, dan noteer ik de naam van de echtgenoot waar die hoort - als er blijkt dat hij de vader van het kind is.
Is hij niet de vader van het kind, dan maak ik een tweede huwelijk aan voor de moeder, er is dan met een oogopslag duidelijk dat de man van de moeder niet de vader van haar kind is. Komen er nog meer kinderen binnen dit huwelijk dan worden die natuurlijk gewoon binnen dit huwelijk genoteerd.
Als er nog andere notities te maken zijn, gaan die in het daarvoor bedoelde notitie deel van de inschrijving in mijn genealogie programma, zoals bv wie de vroedvrouw of dokter was, thuis of elders geboren, enz.

 

Esther P

In mijn stamboom is mijn betovergrootmoeder van vaders kant bevallen van mijn overgrootvader in 1862 in Gouda, waarvan diens vader niet bekend is en zodoende de achternaam van mijn beovergrootmoeder heeft gekregen.

Weet iemand,hoe ik in die tak verder kan zoeken? 

Alvast bedankt voor een antwoord.

Arthur Mulder

Ik heb al veel vaders gevonden van een onwettig kind. Als u de biologische vader wilt vinden, raad ik u aan de juiste doopplaats en naamgegevens door te geven aan mij of een ander. Zodat wij een extra controle kunnen uitvoeren.   

Petra Notenboom

@ Arthur. Als de vader niet bekend is dan zul je je daar gewoon bij neer moeten leggen. Net zoals miljoenen andere genealogen. Onbekend is onbekend. De moeder van het kind heeft het geheim mee haar graf ingenomen. Helaas het is niet anders.

Annemarie57

Dank voor alle reacties, ik ga de werkwijze van Mark volgen. Ik weet de vader's naam maar de moeder is nooit met hem getrouwd. Ik ga zoveel mogelijk gegevens verzamelen en geef een aantekening bij de onwettige kant. De naam van de onwettige vader is voor mijn familie niet relevant omdat het kind naar de moeder genoemd is. Voor de volledigheid ga ik toch ook de gegevens van de onwettige familie verzamelen.

Peter van Hout

@Arthur, bedoel je Christina Maria Mulder die op 13/5/1862 een zoon Christiaan krijgt?

a.m. van kalken

Dank voor zoveel reacties en ervaringen. Ten aanzien van het invullen van de stamboomreeksen hanteer ik "Aldfaer" als (gratis) programma. Dit programma biedt de gelukkige mogelijkheid om de ouder  te noteren als biologisch , adoptief, pleeg-, stief-, wettig ouder. Dat lost voor velen wellicht het probleem direct op. Ten aanzien van de betiteling van onechte huwelijken en dergelijke, is het zeker de moeite om het artikel te lezen: "Verboden Vruchten" van Leo Andriaansen in  "De Brabantse Leeuw 2001; pag.129 en verder.

Mark Stalpers

@ A.M. Kalken: ja, dat is mijn overgrootvader. Helaas kan ik de naam van zijn onwettige vader niet achterhalen. Misschien dat iemand een idee heeft, hoe ik daarachter kom? Anders moet ik me erook bij neerleggen, zoals Annemarie57 schrijft.

@ Petra Notenboom, hieronder dan de gegevens die ik heb (laatste naam is mijn grootvader):

 Christiaan MULDER   

  • Geboren op 13 mei 1862 - Gouda
  • Overleden op 12 december 1951 - Haarlem , leeftijd bij overlijden: 89 jaar oud

 Ouders

 Relaties en kinderen

Arthur Mulder

@Arthur, ik denk dat je je er inderdaad bij moet neerleggen. (zoals heel veel mensen).

 

gr. anna 

a.m. van kalken

http://www.thuisinbrabant.nl/object?id=brabantcloud_de-brabantse-leeuw_4940

op bovenstaande link kunt u het artikel lezen en evt. uitprinten  64 pagina's enkel, of 32 dubbel print.

Groet uit Breda,

Ruud Martijn

Ruud Martijn


De vader is Pieter Elzing! Ik ga eerst eten en meld me daarna.

Petra NotenboomPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!