stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Algemeen Nieuws- en Advertentieblad december 1829: Lijsje en Pietje Jonghoen met gebrek aan alles

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Tot voor kort ging ik er vanuit, dat vrijwel alle krantenberichten terug te vinden zijn in Delpher.nl. Maar ongericht googlend kwam ik er recent achter, dat leden uit mijn familie er rond 1830 nog slechter voorstonden dan ik tot voor kort dacht.

Algemeen Nieuws- en Advertentieblad 1829; Lijsje en Pietje Jonghoen met gebrek aan alles (aanklikken)

Goudse Stadsdokter/Raadslid Willem Frederik Büchner (gehuwd met Elisabeth Polijn)  schrijft ondermeer 07/12/1829 (dag na overlijden Elisabeth/Lijsje):

“…beide die lieden ziek (vooral de oudste), in de diepste armoede gedompeld, zonder kleeding, met eenige vodden omhangen, zonder ligging of iets dat daar naar of naar deksel geleek; sedert verscheidene dagen op de bloote planken gezeten, van alles ontbloot aan alles gebrek, zonder oppassing, zonder hulp, het treurigste toonbeeld van menschelijke ellende daarstellende…”

Martin Jongkoen

Mooie vondst Martin. Maar jeetje wat een treurigheid!

JP Ouweltjes


Inderdaad. Mensen vergeten vaak hoe goed ze het tegenwoordig hebben, als je dan zo'n schrijnend verhaal leest ben je toch weer blij dat je in de 21e eeuw leeft ondanks alle narigheid in de wereld.

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!