stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Betekenis uitdrukking "jongedochter uit Abbekerk" opgelost



Profiel afbeelding

LS,

betekent de uitdrukking "Anna, jongedochter uit Abbekerk" dat de nog niet eerder getrouwde Anna geboren is in Abbekerk of dat ze woont in Abbekerk op het moment dat ze ging trouwen?

Mvg, Robert.

PS, naam en plaats doen niet ter zake, het gaat me alleen om de betekenis in deze.

TreboR - 11 okt 2017 - 10:11

Dat kan per geval anders zijn. Iedere klerk, dominee of pastoor kan het weer anders bedoelen. Sorry geen zekerheid dus.

Annemarie57 - 11 okt 2017 - 10:44

Vreesde het al, dank voor de zekerheid.

 

Mvg, Robert

TreboR - 11 okt 2017 - 10:47

Of de plaats (of streek) niet ter zake doet kan ik niet goed beoordelen. Wel weet ik dat in Zuid-Hollandse trouwboeken vaak staat: jong(e)man (jongedochter) van <plaatsnaam a>, won. <plaatsnaam b>. Of bijvoorbeeld weduw(e)naar (weduwe) van <naam>, won. <plaatsnaam b>. Daarbij is <a> geboorte- en/of doopplaats en <b> woonplaats.

W. van der Kooij - 11 okt 2017 - 10:48

Kijk daar heb je wat aan. Die hebben met vooruitziende blik geschreven. 

Dank voor de reactie.

TreboR - 11 okt 2017 - 10:50

Jonge dochter of jonge man wil nog niet altijd zeggen dat zij of hij ook werkelijk jongs was. Alleen maar dat de persoon nog niet eerder gehuwd was geweest. 

J. van der Linden - 11 okt 2017 - 12:29

Zo kwam ik in Amsterdam een keer tegen "bejaarde jonge dochter". Het betrof een vrouw die op zeer gevorderde leeftijd voor  het eerst trouwde.

niepoort - 11 okt 2017 - 13:16

De vraag ging volgens mij niet over de betekenis van jongedochter maar of er vanuit kon worden gegaan of de genoemde plaats nu de woon - of geboorteplaats was van de persoon in kwestie........Maar misschien heb ik het mis......

Annemarie57 - 11 okt 2017 - 13:53

Oke sorry hoor 

J. van der Linden - 11 okt 2017 - 13:54

Daar heb je gelijk in Annemarie, maar jij en W vd Kooij hadden de vraag eigenlijk al afdoende beantwoord.

Ook in Amsterdam staat na "van" in de trouwboeken de geboorteplaats vermeld, een eindje verderop doorgaans gevolgd door een woonadres in Amsterdam.

Misschien toch handig als de vraagsteller aangeeft wie hij precies zoekt, dan kunnen we misschien de doop van Anna en haar ouders vinden (ik neem aan dat de vraagsteller op zoek is naar die gegevens). Al dan niet in Abbekerk. Daarbij zou het handig zijn als we niet alleen beschikken over de trouwgegevens, maar ook over de namen van kinderen en doopgetuigen.

niepoort - 11 okt 2017 - 15:17


Beste forumleden,

ik ben vandaag een hoofdstuk voor het nog te verschijnen stamboomboek "Genealogie van Claes Mauritsz. uit Benningbroek" aan het schrijven. Daarin komt de zin voor:  ........ wonende in Abbekerk, en niet .... geboren in Abbekerk. Dit nav het antwoord van Annemarie.

Wat mij betreft is het topic dan ook opgelost. Ik heb geen verdere vragen op dit moment, anders zet ik deze vlotjes in het forum.

Dank voor jullie reacties, als altijd heel snel en accuraat.

Mvg, Robert.

TreboR - 11 okt 2017 - 16:02







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu