stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Betekenis uitdrukking "jongedochter uit Abbekerk" [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

LS,

betekent de uitdrukking "Anna, jongedochter uit Abbekerk" dat de nog niet eerder getrouwde Anna geboren is in Abbekerk of dat ze woont in Abbekerk op het moment dat ze ging trouwen?

Mvg, Robert.

PS, naam en plaats doen niet ter zake, het gaat me alleen om de betekenis in deze.

RoberT

Dat kan per geval anders zijn. Iedere klerk, dominee of pastoor kan het weer anders bedoelen. Sorry geen zekerheid dus.

Annemarie57

Vreesde het al, dank voor de zekerheid.

 

Mvg, Robert

RoberT

Of de plaats (of streek) niet ter zake doet kan ik niet goed beoordelen. Wel weet ik dat in Zuid-Hollandse trouwboeken vaak staat: jong(e)man (jongedochter) van <plaatsnaam a>, won. <plaatsnaam b>. Of bijvoorbeeld weduw(e)naar (weduwe) van <naam>, won. <plaatsnaam b>. Daarbij is <a> geboorte- en/of doopplaats en <b> woonplaats.

W. van der Kooij

Kijk daar heb je wat aan. Die hebben met vooruitziende blik geschreven. 

Dank voor de reactie.

RoberT

Jonge dochter of jonge man wil nog niet altijd zeggen dat zij of hij ook werkelijk jongs was. Alleen maar dat de persoon nog niet eerder gehuwd was geweest. 

J. van der Linden

Zo kwam ik in Amsterdam een keer tegen "bejaarde jonge dochter". Het betrof een vrouw die op zeer gevorderde leeftijd voor  het eerst trouwde.

niepoort

De vraag ging volgens mij niet over de betekenis van jongedochter maar of er vanuit kon worden gegaan of de genoemde plaats nu de woon - of geboorteplaats was van de persoon in kwestie........Maar misschien heb ik het mis......

Annemarie57

Oke sorry hoor 

J. van der Linden

Daar heb je gelijk in Annemarie, maar jij en W vd Kooij hadden de vraag eigenlijk al afdoende beantwoord.

Ook in Amsterdam staat na "van" in de trouwboeken de geboorteplaats vermeld, een eindje verderop doorgaans gevolgd door een woonadres in Amsterdam.

Misschien toch handig als de vraagsteller aangeeft wie hij precies zoekt, dan kunnen we misschien de doop van Anna en haar ouders vinden (ik neem aan dat de vraagsteller op zoek is naar die gegevens). Al dan niet in Abbekerk. Daarbij zou het handig zijn als we niet alleen beschikken over de trouwgegevens, maar ook over de namen van kinderen en doopgetuigen.

niepoort


Beste forumleden,

ik ben vandaag een hoofdstuk voor het nog te verschijnen stamboomboek "Genealogie van Claes Mauritsz. uit Benningbroek" aan het schrijven. Daarin komt de zin voor:  ........ wonende in Abbekerk, en niet .... geboren in Abbekerk. Dit nav het antwoord van Annemarie.

Wat mij betreft is het topic dan ook opgelost. Ik heb geen verdere vragen op dit moment, anders zet ik deze vlotjes in het forum.

Dank voor jullie reacties, als altijd heel snel en accuraat.

Mvg, Robert.

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!