stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Gezocht de boerderij van de fam. Kleine Ikink op het Erf "op Snieder" te Vragender

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de Boerderij van de familie IJkink is Vragender 25. In 1832.

Joann Bernard Betting, later Johannes Bernardus Betting. Joann Betting werkt vanaf 1832 als boerenknecht op de Hoeve van Derk Jan Kleine IJkink in Lichtenvoorde-Vragender. Bij zijn huwelijk heeft Joann er een vijfjarig dienstverband als boerenknecht.

Ik ben benieuwd op welk huidige adres deze boerderij heeft gestaan, kan iemand mij hierover meer informatie geven.

Vriendelijke groeten,

Johan Smit

Johan Smit

Op gahetna is een oude topografische kaart te vinden van Lichtenvoorde en omgeving. Het lukt me niet om een ingezoomde afbeelding hier te plaatsen, maar als je zelf kijkt en inzoomt, kun je de namen van de boerderijen in Lichtenvoorde en Vragen der Bowesten lezen.

Zie http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/kaartencollectie/zoeken/weergave/detail/start/0/tstart/0/q/zoekterm/Lichtenvoorde

(Lichtenvoorde ligt op de rechterbladzij, links onderin)

Wat je verder zou kunnen doen is contact opnemen met de historische vereniging in Lichtenvoorde. Zij kunnen je vast helpen en hebben misschien nog meer informatie over de boerderij en haar bewoners. 

http://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl

Bedet

Op 10/11/3.1872 overlijdt in Lichtenvoorde (Wijk C, no. 26) Johannes Bernardus klein Ikink, weduwnaar van Johanna Hendrica Avink en zoon van Theodorus klein Ikink en Harmina Schaars. Image 52.

Er is uiteraard een goede mogelijkheid dat dit de gezochte boerderij is.

G.Karssenberg

Joannes Bernardus Klein IJkink op Mekes, 26 jaar, zoon van Joannes Theodorus Klein IJkink op Mekes en Hermijna Schaars, huwt op 28.5.1832 in Lichtenvoorde. Zou die boerderij ook "Mekes" heten?

G.Karssenberg

Zie veel historische informatie in "Google" via: "Mekes" Lichtenvoorde.

G.Karssenberg

Hier een gedetailleerde kaart uit 1828

Frank Fransz

Hartelijk dank voor uw bijdragen,

Joann Bernard Betting, later Johannes Bernardus Betting, werkt vanaf 1832 als boerenknecht op de Hoeve van Derk Jan Kleine IJkink in Lichtenvoorde-Vragender. Joann heeft er een vijfjarig dienstverband als boerenknecht. Joann is Pruisisch staatsburger, bij zijn huwelijk met Berendina Toebes op 13/07/1837 wordt hij gelegaliseerd tot Nederlander. op deze boerderij begint de familie geschiedenis van Betting in Vragender. Kleine IJkink is in deze tijd gehuwd met Harmine Lageschaar. Hoewel ik de naam "Erf Op Snieder" tegenkwam, terwijl de boerderij niet op de oude kaarten voortkomt, maar wel de boerderij Meekes zoals genoemd, zou dit wel eens de boerderij kunnen zijn die ik zoek. Ik ga ook een email wagen aan  oudheidkunde vereniging lichtenvoorde mocht er nog definitiever informatie zijn dan houdt ik mij aanbevolen.

Tot slot nogmaals hartelijk dank voor deze mooie aanknopingspunten.

Vriendelijke groet,

Johan Smit 

Johan Smit

Voor finesses: zie de huwelijksbijlagen in de buurt van image 389 in Lichtenvoorde (Betting x Toebes - 13.7.1837).

G.Karssenberg

Bedankt, deze huwelijks bijlagen heb ik al staan als bijlagen van de stamboom Smit-Betting op Genealogie online. Echter deze geven geen informatie over het boerderij erf.

Vr gr. Johan Smit.

Johan Smit

De volgende passage uit de familie geschiedenis van het erf Meekes te Vragender hebben mij jullie bovenstaande adviezen bevestigd. " De oudste zoon van Garrit Jan Meeks en Aleida Sijhof is dan 16 jaar. Zijn naam is Berent. Hij zal de laatste Mekes op de boerderij zijn. In mei 1790 treed hij in het huwelijk met Hermina Schaers. Ook dit huwelijk blijft kinderloos. Nadat Berent in oktober 1803 overlijd, treed Hermina in het huwelijk met Jan Derk Klijn Ikink." Dit is het echtpaar waarbij de Pruisische Joan Berend Betting in dienst is, er huwt met Berendina Toebes en het Nederlanderschap ontvangt!

Hiervoor nogmaals mijn hartelijke dank.

Johan Smit

Beste Johan

Ik heb een beetje rondgezocht en denk dat ik wel iets heb waarmee je jouw informatie kan verkrijgen.

Ik denk dat je mogelijk op zoek bent naar Klein Ikink.

https://www.telefoonboek.nl/zoeken/klein-ikink/vragender/

Melkveevbedrijf Klein Ikink Vragender

Heelweg 8 7134PB Vragender

Telefoonnummer:0544-372359

​Je kan die mensen bellen, maar als je het echt graag wilt weten dan zou ik er heen rijden en aanbellen dan kunnen ze mogelijk gelijk laten weten waar "klein Iking" (IJking) te vinden is of was!

​Verder is er ook nog een historische kring Lichtenvoorde en daar zie ik ook de naam Ikink veel voorkomen bij personen in de beeldbank.

http://www.beeldbanklichtenvoorde.nl/cgi-bin/beeldbank.pl​ http://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl/

​Hoop dat je er wat aan hebt, Chris

Chris Werensteijn

Geachte heer Johan Smit,

U schreef: "Hoewel ik de naam "Erf Op Snieder" tegenkwam, terwijl de boerderij niet op de oude kaarten voortkomt, maar wel de boerderij Meekes zoals genoemd, zou dit wel eens de boerderij kunnen zijn die ik zoek".

Zoals bekend, is het in de genealogie een bekende vuistregel, voor uw onderzoek op zoek te gaan naar "zoveel mogelijk bronnen voor hetzelfde feit"; u kunt dus beter nooit stil blijven staan bij wat één bepaalde bron u oplevert aan informatie, maar u moet liefst voor wat u daarmee (kennelijk, schijnbaar) al wéét zoveel mogelijk andere bronnen blijven zoeken. Vergelijk het mooie Franse spreekwoord Du choc des opinions jaillit la vérité, oftewel Uit de botsing der meningen ontspringt de waarheid: „Het botsen der gevoelens, zegt men vaak, kan voeren tot het ware van de zaak” (Charles-Pierre Colardeau, 1732-1776).

Voor deze regio is het desbetreffende regionale archief het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), dus is het altijd aan te raden om voor uw onderzoek de diverse archief-inventarissen daarvan te raadplegen, en om natuurlijk ook de rijke beeldbank ervan niet te vergeten, ook vanwege de vaak zeer informatieve begeleidende teksten, die u ongelooflijk veel nieuwe gegevens kunnen opleveren. Zie bijvoorbeeld, met een simpele zoekactie op trefwoord "Ikink", bij de treffers deze prachtige foto met begeleidende tekst:

Dat geeft al de bevestiging dat er sprake is geweest van een echtpaar Klein Ikink - Rentink op het erf Groten Meeks, in onze moderne tijden gelegen "thans Meekesweg 8".   Natuurlijk kijkt u dan meteen op Google Maps en Google Streetview voor de ligging anno 2017:

Verder weet u als boerderijonderzoeker natuurlijk ook, dat het slim is om altijd zoveel mogelijk ook de namen van omliggende veldnamen, waterlopen, straatnamen en boerenerven te noteren, bijvoorbeeld steeds in een schetsje met de jaartallen van de vindplaatsen erbij; dat helpt in uw onderzoek bij de orientering, want veel namen blijven door de tijd behouden, en zo kunt u de relatieve ligging goed blijven inschatten.

Natuurlijk houdt u als onderzoeker vanzelfsprekend ook altijd een veelvoud van goede, gedetailleerde kaarten binnen handbereik : het mooie daarvan is dat die, naast wat u al wéét dat u zoekt, ook veel opleveren als "onverwachte bijvangst", interessante extra-informatie die u goed kan helpen bij uw onderzoek. Zoals de al genoemde Kadasterkaarten rond 1832 bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed; gemeentekaarten bij Atlas 1868, Google Maps, Open Street Map, Map5.nl, OpenTopo (een zeer rijke bron, inzoombaar tot op huisnummer-niveau, weliswaar soms gehinderd door reclame op de kaart), en bijv. ook TopoTijdreis, doorzoekbaar in de hele periode 1815-2016: immers, door te "schuiven" door de tijd ziet u, naast landschapskenmerken, ook Meek(e)s en allerlei omliggende boerenerven op de kaart "opduiken", blijven, verdwijnen en weer verschijnen; en ook die anno 2017 in het landschap zichtbare beek Weijenborgsbeek ligt er járen later nog steeds zo bij op diezelfde plaats, als handig orientatiemiddel...

Zie ook, anno 2017, in- en uitzoombaar, OpenTopo :

Succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Beste Dimtri Vlas en Chris Werensteijn ik moest inderdaad zijn op het Meekes erf, heb gevonden dat de familie Ikkink hier een knecht in dienst had, de Pruisische Joan Berend Betting en er huwt met Berendina Toebes en het Nederlanderschap ontvangt!

Het is mij juist te doen om de geschiedenis van deze knecht Betting, hiermee begon de historie van de families Betting in Vragender.

We hebben afgelopen maandag 16 oktober een fietstocht gemaakt, de Meekes boerderij gevonden waar Betting is begonnen als knecht. 

Maar nog veel mooier ook de oude boerderij van de volgende families Betting in Vragender op het erf van Jan en Ursula Bennink en bij het erf Verwoold 

Op http://www.topotijdreis.nl/ terug te vinden als Hentink en Verwolde en tegenwoordig aan de huidige Kerkdijk 2-4.

We hebben een erg leuk gesprek gehad met de familie die heel goed de oude familie Betting kenden.

Uiteindelijk wilde ik hier graag terecht komen.

Zeker met alle hulp van uit dit forum is dat dus goed gelukt . ook de gevonden akten van e familie Betting sluiten aan bij mijn zoektocht. heel hartelijk dank voor de geboden hulp.

Vriendelijke groeten,

Johan Smit 

Johan SmitPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!