stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Betekenis Hoogduits attest

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In het kerkregister van Sloten (NH) staat: "Op attestatie DIDERICUS BRINKMAN met Hoogduits attest van den 30 October 1751 houdende op Amsterdam".

Kan iemand mij uitleggen wat de betekenis is van de zinsnede "met Hoogduits attest" ? Is Hoogduits gelijk aan b.v Evangelisch Luthers?

Graag jullie reactie!

r brinkman

Hoogduits slaat neem ik aan op de taal, waarmee dus in dit geval zou kunnen zijn bedoeld dat de tekst niet in dialect of Nederduits is.  En het zal dan wel om EL gaan, omdat bij RK vaak Latijn werd gebruikt.

niepoort

De Hoogduitsch Gereformeerde kerk was een Protestantse kerk en is vergelijkbaar met
de Nederduitsch Gereformeerde kerk. NdG werd later Nederlands Hervormd genoemd.

Met een schriftelijke attestatie kon iemand zich in een andere gemeente vervoegen bij
de overeenkomstige kerk aldaar, om bijvoorbeeld te trouwen. Gezien het feit, dat de
Hoogduitsche kerk hier te lande maar in enkele plaatsen voorkwam, is deze vrij onbekend.

Mvrgr, 

henk elsinga

Weer wat geleerd. :-) 

niepoort

Dank voor de snelle en duidelijke reacties! Vraag mij nog wel af of er in Duitsland veel Hoogduits Gereformeerde kerken waren, en of er een bepaald gebied was waar het de meerderheid had. Dank voor de hulp!

r brinkman


Op de Duitse Wikipedia (zoekterm: Reformierte Kirchen) heb ik de volgende tekst gevonden: Die reformierte Kirche ist in Deutschland besonders auf dem Hunsrück, im Wittgensteiner Land, in Lippe, am Niederrhein, im Bergischen Land (Wuppertal), im Siegerland, in Nordwestdeutschland (vor allem Grafschaft Bentheim, Grafschaft Lingen und Ostfriesland) und Bremen, im Ravensberger Land, an der Plesse, in Bayern und in Berlin und Brandenburg verbreitet.

h knoesterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!