stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vonnissen c.q gerechtelijke uitspraken tussn 1830-1840 in Gelderland



Profiel afbeelding

Beste mensen,

Waar kan ik vonnissen c.q gerechtelijke uitspraken vinden van de prov Gelderland.

Ik kom n.l een persoon tegen in mijn stamboom welke is overleden op 29-01-1837 in Het Huis Van Verzekering te Arnhem.Dat weet ik omdat de aangevers van zijn overlijden als beroep hadden: Bewaarders van het Huis van Verzekering in Arnhem.De overleden persoon was woonachtig in Hattem want  vanuit de gemeente Arnhem ook een bericht naar Hattem toe gestuurd van zijn overlijden.

De persoon waarover het gaat heette Gerrit jan (van?)de Weerd(t?)

Nu ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig waarvoor genoemde Gerrit is veroordeeld .

De vraag is dus als volgt:

Waar kan ik de vonnissen  o.i.d. vinden van die rechtbanken in Gelderland uit de periode 1830-1837?

Alvast bedankt

Anton Hagen.

Hagen - 11 nov 2017 - 15:09

Kijk eens hoe ver je kunt komen via deze site: https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=391&miadt=37&miaet=716&micode=Zoekhulp_11&milang=nl&miview=faq

Krijg de indruk dat e.e.a nog niet on-line staat.

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 nov 2017 - 15:14

Krijg de indruk dat e.e.a nog niet on-line staat.


Wat (nog) niet online staat, kan wel aangevraagd worden om te laten scannen (en online te plaatsen).

Om te laten scannen (en online te plaatsen), klikken op het icoontje  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

    [Scannen op verzoek]
De rest wijst zich vanzelf.

Willem Hak - 11 nov 2017 - 20:29

  • Van de term Huis van Bewaring resp. in verzekerde bewaring had ik wel gehoord, maar niet van het Huis van Verzekering. Gelet op wat Wikipedia meldt (zie slot), maar was dat 180 jaren geleden al zo geregeld?, hoeft er mogelijk geen sprake te zijn van veroordeling.
  • Mogelijk heb je dan te maken met politierapporten. In Gouds Archief heb ik ooit zitten zoeken in boeken waarin chronologisch beknopt de inhoud van politierapporten stond vermeld. Meen mij te herinneren, dat de politierapporten zelf niet meer waren bewaard.
  • Wikipedia vermeldt o.m.:

Inbewaringstellen

Inbewaringstellen betekent het in voorlopige hechtenis nemen van een verdachte voor een zekere tijd tot maximaal 14 dagen.

Zie ook:

Inhoud

Voortraject

Wanneer een verdachte is aangehouden door de politie, mag de politie hem zes uur vasthouden voor verhoor.[2]

Wanneer de verdachte is aangehouden in de avonduren of 's nachts dan worden de nachtelijke uren - dat zijn de uren tussen 0.00 en 9.00 uur - niet meegerekend. De maximale tijd dat de politie de verdachte dan mag vasthouden komt zo dus op 15 uur. Op grond van artikel 61 lid 2 Sv mag de (hulp)officier van justitie eenmaal deze termijn met ten hoogste zes uren verlengen voor het vaststellen van de identiteit van de verdachte.

Inverzekeringstelling

Wanneer de politie dan nog meer tijd nodig heeft voor het onderzoek, kan de verdachte in verzekering worden gesteld door de (hulp-)Officier van Justitie. Dit kan voor een periode van drie dagen. Binnen deze drie dagen en 15 uur (15 uur = 9 uur nachtrust en 6 uur ophouden voor onderzoek meegeteld) moet de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Tijdens deze voorgeleiding toetst de rechter-commissaris of de aanhouding en inverzekeringstelling van de verdachte rechtmatig is geweest. Is dit niet het geval dan beveelt de rechter-commissaris de onmiddellijke invrijheidstelling van de verdachte. De officier van justitie kan tegen het bevel van de rechter-commissaris in beroep komen. In dit geval zal de raadkamer van de rechtbank de zaak nogmaals beoordelen. Als de aanhouding en inverzekeringstelling rechtmatig worden bevonden kan de officier van justitie, als daar dringende noodzaak voor is, de inverzekeringstelling met 3 dagen verlengen. In veel gevallen valt het moment van de toetsing door de rechter-commissaris samen met de vordering tot inbewaringstelling.

Martin Jongkoen - 17 nov 2017 - 16:15


Ik wil de heren Ben Wegman,Willem Hak en Martin Jongkoen heel hartelijk bedanken voor hun reactie. Ik zal de heer Jongkoen een stukje toesturen uit het weekblad van het recht uit1842,een soort jaarverslag 

Nogmaasl bedankt heren!

Anton Hagen

Hagen - 17 nov 2017 - 16:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu