stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » artikel 103 Burgerlijk wetboek na weigering huwelijkstoestemming



Profiel afbeelding

In 1890 wil de vader van een meerderjarige dochter geen toestemming geven voor haar huwelijk, zelfs niet na gehoord te zijn door het kantongerecht, waarna in de huwelijksakte wordt geconcludeerd dat artikel 103 van het BW in acht wordt genomen en het huwelijk gewoon wordt gesloten. 

vraag 1. Waarom zou vader toestemming moeten geven als dochter meerderjarig is?

vraag 2. Ik kan niet vinden welk artikel 103 bedoeld is. Wie weet waar het om gaat?

sprangers - 1 dec 2017 - 18:30

Het zal gaan om het BW van 1838:

https://books.google.nl/books?id=OU_iAAAAMAAJ&dq=burgerlijk%20wetboek&hl=nl&pg=PA32#v=onepage&q&f=false

Art. 103 gaat inderdaad over toestemming van de vader. Het huwelijk mag na drie maanden worden voltrokken, als hij bij zijn weigering volhardt.

Zie ook art. 99 over kinderen die jonger zijn dan 30 jaar.

Bas Lems - 1 dec 2017 - 19:23

Burgerlijk Wetboek (1838) Eerste boek, Van Personen, Vijfde titel, Van het Huwelijk, Eerste afdeeling, Van de hoedanigheden en voorwaarden, die vereischt worden om een huwelijk te kunnen aangaan.
artikel 92: geen huwelijk voor minderjarige kinderen, zonder verkregen toestemming van de ouders [..]
artikel 95: wanneer ouders en grootouders ontbreken of hun wil niet kunnen verklaren, geen huwelijk voor minderjarige kinderen, zonder verkregen toestemming van de voogd en toeziende voogd. Bij weigering kan de kantonrechter verlof verlenen.
artikel 99: meerderjarige kinderen, jonger dan 30 jaar, zijn verplicht toestemming van hun ouders te vragen. Bij weigering kan tussenkomst van de kantonrechter worden ingeroepen.
artikel 103: als de (voor kantonrechter verschenen) ouders bij hun weigering blijven, mag het huwelijk eerst na verloop van drie maanden worden voltrokken.
( bron:
https://books.google.nl/books?id=OU_iAAAAMAAJ&printsec=frontcover&dq=burgerlijk+wetboek&hl=nl&ei=q8DfTtCjMYGr-gblxrWxBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&sqi=2&redir_esc=y#v=onepage&q=toestemming&f=false )

W. van der Kooij - 1 dec 2017 - 20:10

(Ik had niet gezien dat er al een reactie is.)

W. van der Kooij - 1 dec 2017 - 20:11

Bas en W.: hartelijk dank voor jullie snelle antwoord.

sprangers - 1 dec 2017 - 20:39

Een mijner voorvaderen huwde in 1836 terwijl zijn ouders hun toestemming onthielden.

Het huwelijk kon pas gesloten worden nadat hij door de notaris tot driemaal toe een Akte van Eerbied voor zijn ouders had laten aanbieden.

Overigens werd  ook driemaal geweigerd deze akte in ontvangst te nemen. De reden is mij niet bekend. Een broer van mijn voorvader ondervond overigens dezelfde problemen.

Teunis Verschoor - 2 dec 2017 - 19:59


Inderaad Teun,

Dat was in ieder geval zo volgens het burgerlijk wetboek van voor 1838, nl. het wetboek uit de Franse tijd, de Code Napoleon, zie artikel 151 over deze akte:

https://books.google.nl/books?id=HARSAAAAcAAJ&hl=nl&pg=PA75#v=onepage&q&f=false

Bas Lems - 2 dec 2017 - 20:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu