stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Wat betekent de V bij ingekomen pati?nten binnengasthuis Amsterdam?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In mijn onderzoek kwam ik een dame tegen die drie keer in het Binnengasthuis te Amsterdam beviel van een dochtertje.

Boven de eerste kolom van het patiëntenregister van het gasthuis staat ingekomen A 1856 en daaronder dan de verschillende data en patienten.

Echter staat er bij sommige patiënten bij de datum een V genoteerd. Wat hield dit in? Het gaat mij om Elisabeth Knijff, de vierde van boven.

https://archief.amsterdam/indexen/patientenregisters_1818-1899/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=elisabeth&a1=knijff&af1=1&x=34&z=a#PARA00101000235

Hopelijk kunnen jullie mij duidelijkheid geven!

Alvast bedankt

Anouk

Anouk Zwijnenburg

Zeer waarschijnlijk: A = Aankomst/Opname en V = Vertrek (dus niet overleden).

Martin Jongkoen

Het zou kunnen zijn, V voor vertrek. Maar ten eerste zie ik geen A voor aankomst, en ook de personen die geen V hebben vertrekken (zie de voorlaatste kolom). Ik geloof daarom dat het iets anders betekent.

Rodion Farjon

Wellicht hebt u de handleiding nog niet doorgenomen. https://archief.amsterdam/indexen/overledenen_gasthuis_1739-1812/handleiding/index.nl.html

Er is daar sprake van diverse letteraanduidingen :

  • verwijzingen (alleen Spin- en Werkhuis). Achter de naam van de overledene staat een verwijzing bestaande uit een letter (O, V, A, R) en een folionummer. Deze verwijzen naar diverse inschrijvingsregisters van het Werkhuis die helaas grotendeels verloren zijn gegaan. Per 'soort' tuchteling werden aparte boeken bijgehouden. Er waren gestraften (meestal jonge mensen of publieke vrouwen; plegers van ernstiger delicten werden veroordeeld tot het Rasphuis). Er waren schoutsgasten (opgebrachten/opgepakten), vrijwilligen (een soort van daklozenopvang), tegen alimentatie (‘geldgasten’).

mvg-Ben 

Ben Wegman


Hoewel de letter niet "Achter de naam van de overledene" staat (ten eerste niet erachter, ten tweede is die persoon niet overleden) neem ik aan dat het inderdaad om de V van "vrijwillig" gaat.

Rodion FarjonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!