stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Beroep particuliere



Profiel afbeelding

Beste mensen, 

Ik zit met een vraag over het 'beroep pariculiere'. Nu heb ik verschillende berichten hierover op het stamboomforum zien staan, maar naar ik begreep verschilde de betekenis ervan per geval en geen van de betekenissen die ik ben tegengekomen past echt bij de situatie. Bij Frederika Helena Steuerwald (waar ik meerdere vragen over heb gesteld), wordt bij haar huwelijk in 1829 te Groede vermeld dat zij particuliere was. Zij was bij haar huwelijk nog minderjarig (20 jaar), haar zus, die in hetzelfde jaar trouwde was meerderjarig (23 jaar). Nu vraag ik mij af wat de betekenis van 'particuliere' in dit geval zou kunnen betekenen. Ik neem aan dat in deze gevallen beiden nog geen echt beroep hadden. Hun vader was Luthers predikant, dus het is niet mogelijk dat zij bijvoorbeeld bij een thuisbedrijf werkten. Ik ga er van uit dat beide zussen nog in het ouderlijk huis woonden, zullen zij dan nog door hun vader zijn onderhouden? Zij zouden dan niet zelfstandig zijn, maar eigenlijk financieel afhankelijk zijn van de vader. Of betekent het in dit geval iets anders? Wellicht dat iemand meer hierover weet? 

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen. 

Met vriendelijke groet, 

Jochem de Witt

Jochem - 11 feb 2018 - 16:26

Ik zou zeggen: Beschikkend over  voldoende geld om van te leven zonder ervoor te hoeven werken. Rijke pa kwam dus goed uit. Inkomsten uit grondbezit, beleggingen in scheepsaandelen e.d.?

Annemarie57 - 11 feb 2018 - 19:05

Dank voor de reactie Annemarie, 

Vader Steuerwald zal inderdaad in ieder geval welgesteld zijn geweest als predikant, mede omdat Frederika Helena degene was die met Johannes Isaac Schansman, zoon van de wethouder van Sluis, trouwde. Haar zus trouwde met een winkelier, maar waarin precies weet ik niet. Of ze zelf inkomsten uit grondbezit of aandelen had weet ik niet, de familie Steuerwald woonde pas een aantal jaar in Groede toen Frederika Helena en haar zus trouwden. Eén kind werd in Veere geboren, een ander in Middelburg en een aantal andere, waaronder Frederika Helena in Harlingen. Helaas heb ik voor de rest niet meer informatie over de familie. Ik ga er van uit dat particuliere in dit geval inderdaad betekent dat ze voldoende geld had zonder te hoeven werken. Aangezien Frederika Helena nog minderjarig was, vermoedde ik dat haar vader haar onderhield en dat zij dus nog financieel afhankelijk was van hem, maar ik weet niet of in dat geval 'particuliere' als beroep werd opgegeven, of dat die aanduiding alleen werd gebruikt als ze (daarnaast) andere inkomsten had. 

Met vriendelijke groet, 

Jochem de Witt

Jochem - 14 feb 2018 - 11:45

Joop Huijssoon - 14 feb 2018 - 16:00

Dank voor de reactie Joop, Ik had inderdaad die vraag en antwoorden gelezen. Helaas geen uitsluitsel of ook dochters die werden onderhouden door hun vader particuliere werden genoemd. Ik denk van wel, maar ben er nog niet zeker van. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 16 feb 2018 - 20:56


'particulier' of 'particuliere' is simpelweg een eufemisme voor 'zonder beroep'. Ik denk dat het tegenwoordig niet meer wordt gebruikt maar tot zo'n tien á twintig jaar geleden werd het in notariële akten nog regelmatig gebruikt. Het hing wel enigszins samen met de 'stand' van de betreffende comparant.

Brigitte IJ.C. Spaaij - 26 feb 2018 - 15:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu