stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » lidmatenregisters Amsterdam



Profiel afbeelding

Zoekende op een kind genaamd "Ste*n" met een vader genaamd "Jan" en geboren in de periode 1636-1637 komt maar een resultaat naar voren.

Is deze al onderzocht?

kind:

, Steven

doopdatum:

20-12-1637

kerk:

Nieuwe Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Cornelisz, Jan

moeder:

Stevens, Lijsbet

bronverwijzing:

DTB 42, p.58

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Doopregister: NL-SAA-24539012

A van Egmond (oud) - 1 mar 2018 - 21:40

Tineke, de site van Archief Amsterdam werkt momenteel bij mij op de computer niet goed. Krijg voortdurend foutmeldingen. Ik zal morgen proberen de dopen van de in aanmerking komende Stevens te kopieren.

Wat jij aangeeft klopt overigens. Maar in 1638 laat hetzelfde echtpaar opnieuw een Steven dopen. Daarmee valt die uit 1637 dus eigenlijk als kandidaat wel af. 

Verder waren er nog twee kinderen Steven met vader Jan uit 1635, maar die zijn dan weer te oud.

Ik wilde het huwelijk van Jan Cornelis en Lijsbeth Stevens opzoeken, maar, zoals gezegd, ik heb problemen met de site van Archief Amsterdam.

niepoort - 1 mar 2018 - 21:41

Dat gezin heeft idd een jaar later opnieuw een Steven

kind:

, Steven

doopdatum:

21-11-1638

kerk:

Nieuwe Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Cornelisz, Jan

moeder:

Stevens, Lijsbet

bronverwijzing:

DTB 42, p.112

Doopregister: NL-SAA-24514403

A van Egmond (oud) - 1 mar 2018 - 21:53

welke datum dan precies dan ga ik zelf wel even kijken. 1638 zou ook zomaar kunnen.

Tineke Veenendaal - 1 mar 2018 - 21:53

Ik kan het even niet meer volgen. We hebben het over een Steven Jans, geboren rond 1637. De Steven van 08.09.1637 Amsterdam, heeft als ouders Steven Jans en Anna Pieters. Maar nu hebben we het ineens over Cornelis Jans en Lijsbeth Stevens. Was ik maar met "de Helm" geboren. ......

Tineke Veenendaal - 1 mar 2018 - 21:58

Het lijkt mij dat de zoon Steven van Steven Jans en Anna Pieters, later Steven Stevensz zou heten en niet Steven Jans!!

A van Egmond (oud) - 1 mar 2018 - 22:02

Een mogelijk passend huwelijk van een Jan Cornelis en Lijsbeth Stevens vind je hieronder

inschrijvingsdatum:

19-12-1626

naam bruidegom:

Kanter, Jan Cornelissen

naam bruid:

Stevens, Lijsbeth

bronverwijzing:

DTB 431, p.524

opmerkingen:

Huwelijksintekeningen van de KERK.

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Ondertrouwregister: NL-SAA-26370820

 

A van Egmond (oud) - 1 mar 2018 - 22:05

Jan daar heb je een punt maar, dat komt omdat wij deze Steven 1637 zo graag willen koppelen aan Jenneke Stevens en haar vader is Steven Jans........., de 1637  Steven zou dan een halfbroer van haar zijn en dat zou de doopgetuigen en zijn neef ? Jasper Martens kunnen verklaren. Maar inderdaad deze 1637 Steven heeft een vader Jan, zoals je al opmerkte.

Tineke Veenendaal - 1 mar 2018 - 22:20

Als je de familie "van Wintraet" verder wilt onderzoeken dan zou ik het archief van Breda doorzoeken op de naam "Jacob Jaspers van Wintraet", vermoedelijk een broer van Trijntje en Machteld, die (eerst vanuit Heusden) in Breda werkzaam was als "spoormaecker" en later ook als deurwaarder. Er zijn diverse akten de moeite waard om te lezen.

Hieruit blijkt dat de familie afkomstig was uit Villers in Henegouwen, Belgie. (Fonetisch opgeschreven kom je dan inderdaad op Vieers of Viers die in de amsterdamse akten van Trijntje en Machteld worden genoemd).

 

In Breda blijkt in dezelfde periode  ook een Abraham van Sinderen te trouwen, die geboren is in Doesburg, maar afkomstig was vanuit Utrecht, net als de Amsterdamse van Sinderen. De wortels van deze familie liggen dus blijkbaar in het oosten van het land in Doesburg. 

A van Egmond (oud) - 2 mar 2018 - 12:17

Hartelijk dank, maar de familie van Mariecke wordt voor mij pas interessant als vaststaat dat Steven Jans en Jasper Martens behalve neven ook bloedverwanten waren. Ik zou dan ook heel graag weten wat er met Steven en Mariecke gebeurde na hun huwelijk. Ik kan in Amsterdam niets van ze vinden na 1662

niepoort - 2 mar 2018 - 12:22

Zie het maar als een 'placeholder', ik was gebiologeerd door die plaatsnaam Vieers.

Heb je overigens een image van de poorterinschrijving van Jasper Martens waarover wordt gesproken? Ik kan hem nl. niet vinden in de index op het poorterboek van het amsterdams archief.

A van Egmond (oud) - 2 mar 2018 - 13:00

Klopt, zijn inschrijving is van 1656. Ik heb hier wel een fotokopie, dus ik kan daar een foto van maken en je die toesturen. De inschrijving is overigens nauwelijks leesbaar. Hij staat in iig geval vermeld als Jasper Martens van Helm, waarmee in dit geval dan de plaats van herkomst bedoeld zou zijn. Bij zijn eerste huwelijk (18 maart 1656) staat als ik het goed lees: .... Jasper Martens van Helm huistimmerman out 26 jaar de vader daer woonde aen Houthewael ......  Heel opmerkelijk vind ik dat Jasper bij deze trouwinschrijving bij het ondertekenen de Duitse -e gebruikt, die sterk afwijkt van de Nederlandse (de Duitse -e lijkt nog het meest op een v, de Nederlandse op een gekantelde e of op de Griekse kleine letter theta.. Bij zijn tweede huwelijk gebruikt hij de dan gebruikelijke Nederlandse letter. Zijn vader ondertekent de notariele akten waarvan sprake was, op de normale Nederlandse manier. Dit zou er dus  op kunnen wijzen dat vader Marten al geruime tijd in Nederland woonde, maar zoon Jasper niet.

niepoort - 2 mar 2018 - 13:35

@niepoort

Ik heb de poorterregistratie online gevonden alhier

En ook dat voor de archiefmedewerkers Helm een niet te traceren plaats betreft alhier in het boek van probleemgevallen.

A van Egmond (oud) - 2 mar 2018 - 14:13

Ik dacht dat die periode nog niet online was. Overigens komt Helm als plaats vij de opvarenden van de voc een stuk of zes keer voor. Eenmaal is vermeld Helm in Muensterland. Bij Wilhelmshafen ligt dacht ik ook een plaatsje Helm. En als achternaam kom je bij de voc oa zowel Helm als Van Helm tegen. Uiteraard naast van der/den Helm. 

Overigens heeft geen van die opvarenden een typisch buitenlands klinkende naam

niepoort - 2 mar 2018 - 14:48

Ik heb je link aangeklikt. Ik begrijp dat je digitalisering van sommige bestanden kunt aanvragen, dat heb ik dus maar voor Helm gedaan. Verder is me niet helemaal duidelijk hoe die site werkt.

niepoort - 2 mar 2018 - 14:59

Het poorterboek staat wel online (vindbaar via inventarissen), maar is nog niet geindexeerd.

Ik kwam toch vrij snel bij de juiste pagina omdat in het boek van probleemgevallen de bladzijde erbij vermld stond.

Ik denk dat Helm nog steeds niet voldoende eenduidig bepaald is. Kan Deens zijn of Nederlands of Duits.

Zal een lastig verhaal blijven, m.i. de beste kans om dit op te lossen is via familierelaties waar mogelijk meer over bekend is of via weeskamerboeken of notariele aktes na overlijden.

A van Egmond (oud) - 2 mar 2018 - 15:04

op archief.amsterdam geef op tabblad inventarissen een zoekopdracht "poorterboeken".

In het resultaat is toegang 5053 "Burgemeester: poorterboeken" het overzicht van alle poorterboeken. sommige al wel gedigitaliseerd en andere nog niet.

Het gebruik van inventarissen vind ik wel lastiger, maar er staan daar wel archiefdelen in die je anders niet kunt benaderen.

A van Egmond (oud) - 2 mar 2018 - 15:09

Bedankt voor je uitleg.

Ik ga eens kijken of ik via de VOC verder kom met mensen die uit "Helm" komen, en met mensen met de achternaam Helm of Van Helm. Misschien dat dat nog ergens toe leidt. Dat eilandje Hjelm in Denemarken geloof ik nog steeds niet echt in. Ik vraag me af waar de heer Hart dat op gebaseerd heeft.

Ene Hans Pietersz heeft met de VOC verschillende reizen gemaakt. Hij komt twee maal uit Den Helm en eenmaal uit Helm.

niepoort - 2 mar 2018 - 16:41

-

niepoort - 2 mar 2018 - 22:38


De vele vragen die ik inmiddels op het forum heb gesteld in relatie tot Jasper Martens hebben er toe geleid dat iemand op enigerlei wijze heeft gevonden dat Stevens Jansz van Savoije uit Haarlem afkomstig zou zijn (ik weet niet bij gelegenheid van welke van mijn vragen en weet ook niet of hiervoor enig hard bewijs is gevonden). Dat gegeven heb ik in ieder geval  op enig moment opgenomen in mijn stamboom.  Mogelijk is hij daar ook getrouwd met Weijntje Dirx. Zijn oudste zoon in Amsterdam, geboren 1627, noemt hij Hendrik. Dat is dus geen vernoeming. Daaruit zou je mogen afleiden dat hij en Weijntje al ruim voor 1627 getrouwd zijn en dat er dus ook kinderen met de voornamen Dirk en Jan geboren zijn uit hun huwelijk.

Liesbeth Niepoort - 25 mei 2018 - 22:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu