stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » lidmatenregisters Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik heb je link aangeklikt. Ik begrijp dat je digitalisering van sommige bestanden kunt aanvragen, dat heb ik dus maar voor Helm gedaan. Verder is me niet helemaal duidelijk hoe die site werkt.

niepoort

Het poorterboek staat wel online (vindbaar via inventarissen), maar is nog niet geindexeerd.

Ik kwam toch vrij snel bij de juiste pagina omdat in het boek van probleemgevallen de bladzijde erbij vermld stond.

Ik denk dat Helm nog steeds niet voldoende eenduidig bepaald is. Kan Deens zijn of Nederlands of Duits.

Zal een lastig verhaal blijven, m.i. de beste kans om dit op te lossen is via familierelaties waar mogelijk meer over bekend is of via weeskamerboeken of notariele aktes na overlijden.

A van Egmond

op archief.amsterdam geef op tabblad inventarissen een zoekopdracht "poorterboeken".

In het resultaat is toegang 5053 "Burgemeester: poorterboeken" het overzicht van alle poorterboeken. sommige al wel gedigitaliseerd en andere nog niet.

Het gebruik van inventarissen vind ik wel lastiger, maar er staan daar wel archiefdelen in die je anders niet kunt benaderen.

A van Egmond

Bedankt voor je uitleg.

Ik ga eens kijken of ik via de VOC verder kom met mensen die uit "Helm" komen, en met mensen met de achternaam Helm of Van Helm. Misschien dat dat nog ergens toe leidt. Dat eilandje Hjelm in Denemarken geloof ik nog steeds niet echt in. Ik vraag me af waar de heer Hart dat op gebaseerd heeft.

Ene Hans Pietersz heeft met de VOC verschillende reizen gemaakt. Hij komt twee maal uit Den Helm en eenmaal uit Helm.

niepoort

-

niepoort

De vele vragen die ik inmiddels op het forum heb gesteld in relatie tot Jasper Martens hebben er toe geleid dat iemand op enigerlei wijze heeft gevonden dat Stevens Jansz van Savoije uit Haarlem afkomstig zou zijn (ik weet niet bij gelegenheid van welke van mijn vragen en weet ook niet of hiervoor enig hard bewijs is gevonden). Dat gegeven heb ik in ieder geval  op enig moment opgenomen in mijn stamboom.  Mogelijk is hij daar ook getrouwd met Weijntje Dirx. Zijn oudste zoon in Amsterdam, geboren 1627, noemt hij Hendrik. Dat is dus geen vernoeming. Daaruit zou je mogen afleiden dat hij en Weijntje al ruim voor 1627 getrouwd zijn en dat er dus ook kinderen met de voornamen Dirk en Jan geboren zijn uit hun huwelijk.

Liesbeth Niepoort

dat Stevens Jansz van Savoije uit Haarlem afkomstig zou zijn

Dat staat in zijn ondertrouwinschrijving, hier.

Peter S2

Er zijn door Steven Jans van Savoij en Weijntgen Dircks kinderen gedoopt te Haarlem (zie zoekakten Haarlem>indexen DTB): Johannes op 2.3.1623 [hier voor de echte inschr.], Janneke op 30.6.1624 [echte inschrijving hier], en in 1639 zou er nog een Johannes moeten zijn gedoopt (NB in de tussenliggende periode zijn hun kinderen te Amsterdam gedoopt, zie hier). Verder in deze index de trouwinschrijving van zijn huwelijk in 1651. Misschien is zijn eerdere trouwinschrijving alleen op patroniem, maar zelfs daarop vind ik em niet in de index, en bladeren van 1619-1623 heeft me niets opgeleverd. Misschien voor het gerecht te Haarlem getrouwd, ik zie daarvan alleen archieven vanaf 1624 op zoekakten.
Edit: Hier (rechts onderaan) wel de trouw van Hans van Savoy, wellicht een broer van Steven; als Jan Jans van Savoij in de index te zien rond bovengenoemde doopvermeldingen, ook hij liet een Johannes en een Janneke dopen.
Edit2: Een mogeljke vader van Steven en Jan kwam uit Antwerpen: Hans de Sanoij en Janneke Heijnsaems/Heijnsiens (kinderen van hen zijn te vinden in de index op het doopregister van Haarlem), dus coherent met het gegeven dat Steven en Jan kinderen Johannes en Janneken lieten dopen.

Peter S2

Dank je. Dus ik had Haarlem kennelijk uit de inschrijving van zijn tweede huwelijk gehaald. Daar had ik niet meer naar gekeken. Mooi dat je enkele kinderen in Haarlem hebt gevonden, maar jammer dat daar geen huwelijk met Weijntje bijzat. Misschien nog in Antwerpen getrouwd???? De voornaam Weijntje kwam hier geloof ik niet veel voor, maar is wellicht eerder Vlaams.

Toch vreemd dat ze geen enkele Dirk laten dopen, maar wel een Hendrik. Kan Dirx als patroniem dan wellicht ook afgeleid zijn van Hendrik? 

Liesbeth Niepoort

Steven en Weijntje komen diverse keren voor op Geneanet, maar helaas voorbehouden aan premiumleden, en dat ben ik niet.

Liesbeth Niepoort

Overigens kan ik de ondertrouwinschrijving van Steven en dat meisje Persijn niet geheel ontcijferen. Wat volgt er bijvoorbeeld op de mededeling dat hij weduwnaar van Weintje Dirckx is? Wat ik nog wel kan lezen is dat hij buiten de St. Anthonispoort woonde. Dat klopt wel met het feit dat als zijn woonplaats elders Houtewaal werd genoemd.

Liesbeth Niepoort

Een poging tot transcriptie van de ondertrouw in 1651:
alsvooren Steven Janss van Savoijen van Haerlem
sleper, wedr van Weijntie Dircx won buytende Anthonis
poort overleggen[de] acte van inteckeninge van hem met Jannetie
Teunis Persijn JD tot Haerlem, onder de hande? van C.?
van Loo .. tot Haerlem

[Ik vermoed dat van Loo slechts de auteur van het bewijs uit Haarlem was]

En hierbij voor de volledigheid ook de inschrijving te Haarlem, op 8.1.1651, waar verder niets bij staat.

Peter S2

Nog even terug naar de herkomst van Steven Jans van Savoij. Zoals ik meldde in een eerder bericht, lijkt me dit het huwelijk van zijn ouders te zijn in Haarlem in 1590: Hans de Sanoij en Janneke Heijnsaems. Dit omdat te Haarlem, Steven kinderen Johannes en Janneke liet dopen, zie eerder bericht. Verder was er een Jan Jans van Savoij te Haarlem die gelijknamige kinderen daar liet dopen, zie mijn eerdere bericht. Maar in heel NG Haarlem lijkt er geen één serieuze kandidaat te zijn voor een doop van een Steven, zoon van Jan uit die tijd, zie de index op voornaam van dopelingen te Haarlem. Apart is nu dat er juist te Amsterdam wèl een kandidaat is voor de doop van Steven (zie hier), op 19.7.1598:

Jan de Sewoeij smalwerker ende Jannetgen Enckmans
sijn huijsfrou ende Berber Schyldemans als peet het
kint heet Steven.


Er is overigens wel een doop van een Johannes van dit echtpaar te Haarlem, in maart 1595 (link), alsmede die van een dochter Margrieta in 1591 (link). (Let op de grote variatie in spelling van de naam van de moeder.)

Peter S2

Dat is mooi gevonden Peter. Het zou betekenen dat de opmerking dat Steven "van Haarlem" is in zoverrre niet klopt, dat hij daar niet geboren is. Hoogstens opgegroeid. Op zich lijkt me dat niet vreemd. Als mensen aan mij vragen waar ik vandaan kom, dan zeg ik nooit Amsterdam, hoewel ik daar geboren ben. Ik noem dan altijd de plaats waar ik ben opgegroeid. Het feit dat Steven zijn tweede vrouw uit Haarlem haalt, wijst iig op zeer sterke banden met die stad. Wat zou het mooi zijn als zijn huwelijk met Weijntje nog eens gevonden zou kunnen worden. Of op zijn minst de doop van Weijntje.

Zouden Janneke Enckmans en Janneke Heijnsaems dan dezelfde persoon zijn? Die namen liggen qua klank behoorlijk ver uit elkaar. Bij een van de beide kinderen van Jannetje Stevens en Jasper Martens is Aaltje Jans van Savoije doopgetuige. Hadden Hans en/of Jan en zijn vrouw wellicht een dochter Aaltje?

Liesbeth Niepoort


Ik zie in 1606 in Amsterdam nog het huwelijk van ene Susanna van Savoije. Als ik het goed lees afkomstig uit Antwerpen. Verder kan ik van de tekst niet veel maken. Wie haar getuige is kan ik niet lezen.

Liesbeth NiepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!