stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » lidmatenregisters Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Zie het maar als een 'placeholder', ik was gebiologeerd door die plaatsnaam Vieers.

Heb je overigens een image van de poorterinschrijving van Jasper Martens waarover wordt gesproken? Ik kan hem nl. niet vinden in de index op het poorterboek van het amsterdams archief.

A van Egmond

Klopt, zijn inschrijving is van 1656. Ik heb hier wel een fotokopie, dus ik kan daar een foto van maken en je die toesturen. De inschrijving is overigens nauwelijks leesbaar. Hij staat in iig geval vermeld als Jasper Martens van Helm, waarmee in dit geval dan de plaats van herkomst bedoeld zou zijn. Bij zijn eerste huwelijk (18 maart 1656) staat als ik het goed lees: .... Jasper Martens van Helm huistimmerman out 26 jaar de vader daer woonde aen Houthewael ......  Heel opmerkelijk vind ik dat Jasper bij deze trouwinschrijving bij het ondertekenen de Duitse -e gebruikt, die sterk afwijkt van de Nederlandse (de Duitse -e lijkt nog het meest op een v, de Nederlandse op een gekantelde e of op de Griekse kleine letter theta.. Bij zijn tweede huwelijk gebruikt hij de dan gebruikelijke Nederlandse letter. Zijn vader ondertekent de notariele akten waarvan sprake was, op de normale Nederlandse manier. Dit zou er dus  op kunnen wijzen dat vader Marten al geruime tijd in Nederland woonde, maar zoon Jasper niet.

niepoort

@niepoort

Ik heb de poorterregistratie online gevonden alhier

En ook dat voor de archiefmedewerkers Helm een niet te traceren plaats betreft alhier in het boek van probleemgevallen.

A van Egmond

Ik dacht dat die periode nog niet online was. Overigens komt Helm als plaats vij de opvarenden van de voc een stuk of zes keer voor. Eenmaal is vermeld Helm in Muensterland. Bij Wilhelmshafen ligt dacht ik ook een plaatsje Helm. En als achternaam kom je bij de voc oa zowel Helm als Van Helm tegen. Uiteraard naast van der/den Helm. 

Overigens heeft geen van die opvarenden een typisch buitenlands klinkende naam

niepoort

Ik heb je link aangeklikt. Ik begrijp dat je digitalisering van sommige bestanden kunt aanvragen, dat heb ik dus maar voor Helm gedaan. Verder is me niet helemaal duidelijk hoe die site werkt.

niepoort

Het poorterboek staat wel online (vindbaar via inventarissen), maar is nog niet geindexeerd.

Ik kwam toch vrij snel bij de juiste pagina omdat in het boek van probleemgevallen de bladzijde erbij vermld stond.

Ik denk dat Helm nog steeds niet voldoende eenduidig bepaald is. Kan Deens zijn of Nederlands of Duits.

Zal een lastig verhaal blijven, m.i. de beste kans om dit op te lossen is via familierelaties waar mogelijk meer over bekend is of via weeskamerboeken of notariele aktes na overlijden.

A van Egmond

op archief.amsterdam geef op tabblad inventarissen een zoekopdracht "poorterboeken".

In het resultaat is toegang 5053 "Burgemeester: poorterboeken" het overzicht van alle poorterboeken. sommige al wel gedigitaliseerd en andere nog niet.

Het gebruik van inventarissen vind ik wel lastiger, maar er staan daar wel archiefdelen in die je anders niet kunt benaderen.

A van Egmond

Bedankt voor je uitleg.

Ik ga eens kijken of ik via de VOC verder kom met mensen die uit "Helm" komen, en met mensen met de achternaam Helm of Van Helm. Misschien dat dat nog ergens toe leidt. Dat eilandje Hjelm in Denemarken geloof ik nog steeds niet echt in. Ik vraag me af waar de heer Hart dat op gebaseerd heeft.

Ene Hans Pietersz heeft met de VOC verschillende reizen gemaakt. Hij komt twee maal uit Den Helm en eenmaal uit Helm.

niepoort


-

niepoort
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!