stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Geboorteregistraties van levende personen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik kwam deze link tegen, maar ik vraag me af of dit straks m.b.t. de AVG Persoonsgegevens wet nog wel mag? Wat denken jullie?
Het vermelden van geboortes in kranten zou dan ook niet meer mogen, om de privacy van de minderjarige te beschermen? Tot hoe ver zal het gaan?

http://geboorteregister.nrc.nl/geboortebericht///17602/

Yolanda Lippens

Tja, je mag ook een geboorte-advertentie in de krant zetten: niemand houdt je tegen. Ik zie niet zo heel veel verschil, zeker omdat veel kranten ook gescand en on-line gezet worden.

Petra

Ja, dat klopt. Alleen is zo'n aparte database wel zeer toegankelijk en gevoelig(er) voor privacy issues, wat nu een onderwerp van gesprek is. Zou jij je kind(eren) aanmelden op zo'n site? Zou je je kind aanmelden in de krant, ondanks dat je al je familie en vrienden een kaartje stuurt? Een overlijdensadvertentie kan ik me nog in vinden omdat die persoon dan overleden is, alhoewel op die kaart dan weer de contactgegevens kunnen staan van de nabestaanden. Op zich makkelijk voor ons genealogen! Maar ik vraag me gewoon af wat jullie vinden van zo'n geboortemeldingsite. Ik kan me nog niet goed een mening vormen, vandaar.

Yolanda Lippens

Ik vind het allemaal veel te ver doorgeschoten. Waarom moet het een geheim zijn dat je een kind hebt? Wat ik veel erger vind/vond is dat 10 jaar lang persoonlijke dingen te vinden waren die ik heel onvoorzichtig op een forum had gezet, en uitspraken over mij die kwaadwillende mensen op een ander forum hadden geschreven. Over zulke dingen zou het toch moeten gaan?

J.A. van der Ent

Even afgezien van jouw persoonlijke uitspraken die misbruikt werden -- dat is natuurlijk een ellende, ik leef met je mee -- gaat het hier om de geboortegegevens van zo'n nieuw kind, dat nog moet beginnen met zijn leven (misschien wordt hij/zij wel honderd, dus er zal onvermijdelijk heel wat veranderen tijdens zo'n periode). Niemand weet, op welke manier er in de toekomst gaat worden omgesprongen met die informatie.

In de Verenigde Staten schijnt het riskant te zijn zulke gegevens bekend te maken in verband met identiteitsfraude. Daar gebruiken sommige instanties de familienaam van de moeder -- of vergelijkbare gegevens -- voor identificatie. Iemand zal maar met behulp daarvan een credit card hebben aangevraagd!  (En er zijn nog wel ergere scenario's denkbaar.)

Petra

@J.A. het gaat er niet om dat het geheim moet zijn dat je een kind hebt, het gaat erom dat dat kind nog kan leven en met naam, geboortedatum en vaak ook huwelijksdatum openbaar staat. Dat zijn gevoelige persoonsgegevens. Als mensen 100 jaar of ouder zijn dan komen die gegevens van HUN kaart wel openbaar. Ik heb ergens vernomen dat er een voorstel komt om die wet van 100 jaar op te rekken omdat mensen ouder worden. Maar van mensen die in de jaren '40, '50 geboren zijn, leven dus nog, en dan ligt het een stuk gevoeliger.

Kwaad spreken over een ander op een forum is niet leuk, maar daar kan je geen wet op loslaten. Dat is 'gewoon' pesterij.

Yolanda Lippens

Yolanda, maar waarom is dat dan gevoelige informatie? Wat is de miljoenen mensen overkomen wiens geboorte en/of huwelijk in de krant bij de overzichten van de burgerlijke stand stonden? Het is de tijdsgeest dat we hier anders tegenaan zijn gaan kijken, onder invloed van de media. Mijn gegevens staan al jaren zonder mijn toestemming op een genealogische site, hier heb ik geen moeite mee.

Petra, ik begrijp wat je schrijft, we weten niet wat de toekomst brengt. Laten we hopen dat het nooit meer gebeurt, maar in een kwade situatie komen ze ook zonder internet wel achter gegevens. In de Tweede Wereldoorlog wisten de Duitsers ook precies uit te vinden wie joods was en zelfs wie homoseksueel.

Ik heb me weer in een soort politieke discussie begeven, dit moet ik niet doen, jullie mogen nog wel reageren maar ik zal niet meer antwoorden.

J.A. van der Ent

@JA, ik begrijp heel goed wat je zegt en vind het ook raar. Eigenlijk zouden - volgens de nieuwe wet - ook geboortemeldingen in de krant niet meer mogen. Het gaat immers om de privacy van het kind (zegt de wet dan).

Het gaat vooral om de combinatie van gegevens. Een naam is nog niet echt het probleem. Veel mensen heten Piet Jansen. Maar het gaat om de COMBINATIE van naam, geb. datum, geb. plaats. Dat zijn al 3 combi's. Daar is de AVG wet nu streng voor.

Informatie op genea sites van levende personen is ook een belangrijk item bij genealogie. In vrijwel ieder software programma word je gewaarschuwd als je gegevens wilt exporteren/importeren als het om levende personen gaat. Die verantwoordelijk ligt bij de stamboomhouder. Niet alleen de software maar ook de online genea diensten hebben allerlei muren en vinkjes ingebouwd om maar aan te geven dat je bewust moet omgaan met persoonsgegevens van levende mensen.

Ik heb het zelf niet verzonnen, en sta er een beetje dubbel in. Ik beheer zelf veel persoonsgegevens en moet zelf dus ook aan de wet voldoen. Die is niet misselijk, maar gelukkig voldoe ik er inmiddels helemaal aan.

M.b.t. geboorteadvertenties; ik heb daar eigenlijk nooit over nagedacht omdat ik geen kinderen heb. Maar ik kan me zo voorstellen dat dat wel een issue kan worden. En misschien is heb je gelijk met de tijdsgeest, maar dan dat die informatie eigenlijk helemaal niet meer in de krant thuishoort. We zijn immers zelf daadkrachtig genoeg geworden om onze eigen kringen in te lichten bij geboorte, huwelijk en overlijden.

Je mag best nog reageren, hoor. Het is toch een open en vriendelijke discussie?

Yolanda Lippens

J.A., ik bedoelde dit ook niet politiek -- de politiek, goed of kwaad, heeft echt geen geboorteadvertenties nodig.

Het ging mij om mogelijke identiteitsfraude door kwaadwillige individuen. En, laten we eerlijk zijn: de eerste de beste amateur-hacker kan onbelemmerd z'n gang gaan, die heeft vermoedelijk óók geen geboorteadvertenties meer nodig!

Alleen die specifieke site waar Yolanda het over had: nee, die zou ik geloof ik toch liever overslaan. Dan maak je het iedereen wel héél erg gemakkelijk.

Petra

De gegevens van de geborene worden door de (groot)ouders zelf gegeven om in krant geplaatst te worden.

Er staat in de voorwaarden ook duidelijk dat deze familieberichten op de site komen, er is geen opt out functie zoals 

bij mensenlinq.  Misschien zou dat wel moeten.

Maar of je als wetgever/publicist met de nieuwe privacyregels in de hand trotse (groot)ouders mag verbieden om de geboorte

van een (klein)kind in de krant te zetten? 

Hetzelfde met rouwadvertenties, misschien alleen de initialen en achternaam met datum overlijden (achteraf) publiceren,

geen datum en plaats van crematie/begrafenis ivm gevaar van inbraak op die dag. 

Geen namen en/of woonplaatsen van nabestaanden want anders wordt teveel privacygevoelige info vrijgegeven?

Of misschien moet er voor publicatie eerst een contract ondertekend worden dat men zich bewust is van de eventueel nadelige

gevolgen van publicatie en geen klacht/claim zal neerleggen als er dientengevolge schade/nadeel is ondervonden.

 

Het is om heel triest van te worden dat zelfs in familieadvertenties (denkbeeldig) gevaar schuilt. 

Rian Capello

Goede punten. Ik denk dat publicatie van gegevens van de overleden persoon zelf op minder verzet zal stuiten.

Plaats van begrafenis is geen probleem, maar wél het correspondentieadres van de familie (en alle familieleden met woonplaatsen). Die zou dan niet in de krant moeten/mogen, maar wel op de rouwkaarten die de familie zelf verstuurd.

Contract ondertekenen lijkt me ondoenbaar. Ik denk dat de krant een beperking zou moeten krijgen met het vermelden van die gegevens.

Ik vind het ook jammer dat het zo ver kan gaan, ondanks dat ik veel te doen heb met privacy en de bescherming ervan ook waardeer en respecteer en handhaaf. Maar ja.... de olievlek wordt steeds groter lijkt wel.

Yolanda Lippens


Bij het lezen van berichten in kranten komt men nogal eens fouten tegen bij de spelling van namen en andere details.


 

Marianne ChristinaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!