stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Wat betekent "poorter door huwelijk" precies

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Mijn oudst bekende voorvader, de al vaak op het forum genoemde Jasper Martens (van den) Helm, werd poorter door zijn huwelijk met een Amsterdams meisje. Wat voor uitleg moet ik hier precies aan geven? Kon hij als vrijgezel nog geen poorter worden? Kwam hij van elders en kon hij alleen door te trouwen het poorterschap verwerven? Wie kent de regels voor het poorterschap?

niepoort

@ Liesbeth,

Kom je met de uitleg/toelichting van stadsarchief niet uit de voeten?

https://archief.amsterdam/indexen/poorters_1531-1652/handleiding/index.nl.html

mvg-Ben

Ben Wegman

Sorry, niet gezien dat er een uitleg op internet staat.

niepoort

Bij de indexen van Stadsarchief Amsterdam staat bij elke index een voorbeeld en een handleiding.

mvg-Ben

Ben Wegman

Yolanda Lippens

Dank voor jullie verwijzingen.

Eigenlijk apart dat mijn voorvader poorter door huwelijk werd. Als ik het goed begrijp had hij ook via het Gilde (hij was huistimmerman) poorter kunnen worden.

niepoort

Dat zou dan waarschijnlijk geld gekost hebben, en (schoon-)zoons van poorters hoefden niet te betalen.

Maarten Krips

Dat is het precies. Poorterschap (of burgerschap) verwerven kostte doorgaans (het varieert van plaats tot plaats) tientallen guldens. Als je betaalde... geen probleem, wie of wat je ook vertegenwoordigde. Vrijgezel, weduwnaar, inkomeling, geboren Amsterdammer.

Als je met een poorters-dochter of poorters-weduwe trouwde, dan (ook dat varieert van plaats tot plaats) was het òf gratis, òf half geld. Aangezien het winnen van een gilde óók niet bepaald gratis of onomstreden was, was die korting wel erg handig: je kon je geld wel beter gebruiken, toch?

En in sommige plaatsen moest je überhaupt eerst burger worden voor je in een gilde opgenomen kon worden.

Petra


Poorter betekenis: een Poorter was gerechtigd in de plaats te wonen binnen de poorten van de stad. Dus via zijn huwelijk was hij gerechtigd in de stad (binnen de poorten) te wonen met zijn lief.

M.C.M.(Rien) KoenePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!