stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » huwelijksdispensatie



Profiel afbeelding

Mijn opa en oma zijn in 1918 in Valkenswaard getrouwd. Zij hadden dispensatie nodig ivm. bloedverwantschap. Wie kan mij zeggen waar ik de akte van dispensatie kan vinden?

Peter van Hout - 23 apr 2018 - 11:38

Als u het nummer van de huwelijks akte heeft kunt u hier zoeken mogelijk bij de huwelijksbijlagen  zie hier  even registreren bij familysearch pilot. Is gratis en u wordt niet lastig gevallen.

 

Mvg

Elisabeth - 23 apr 2018 - 11:58

Ik vermoed dat het gaat om het huwelijk van Joannes Arnoldus van Hout en Gertruda Didden. Zij trouwden op 14-01-1918 in Valkenswaard (akte 4). De ouders van de bruidegom zijn: Arnoldus van Hout en Helena Bergmans. De ouders van de bruid zijn: Jan Balthazar Didden en Maria Bergmans.

In de huwelijksakte is niets vermeld over een dispensatie. Werd de dispensatie soms door de kerk verleend? In dat geval zie hier voor verdere informatie. 

Johanna C. - 23 apr 2018 - 15:19

Dispensatie is inderdaad een kerkelijk fenomeen. Vermoedelijk waren de echtelieden via hun moeders aan elkaar verwant. Als de akte nog bestaat zal ie waarschijnlijk te vinden zijn bij het archief van het betreffende bisdom. Misschien informeren bij het archief in Eindhoven?

Annemarie57 - 23 apr 2018 - 16:37

Misschien bezoekje brengen aan de studiezaal en dit artikel aldaar goed doorlezen?

Artikel - Inteelt in Nederland in kaart : de dispensatieregisters van de rooms-katholieke kerk

Lydia Tacx

Collectie Bibliotheek Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Tijdschriften
Titel Inteelt in Nederland in kaart : de dispensatieregisters van de rooms-katholieke kerk
Auteur Lydia Tacx
Jaargang 23 / 1993 /
Paginering 7-21
Trefwoorden
SISO-code 242.68 - Huwelijk

Annemarie57 - 23 apr 2018 - 18:36

Helena Bergmans is een dochter van Francis Bergmans en Petronella Cleven - en Maria Bergmans is een dochter van Francis Bergmans en Petronella Kleven.

G.Karssenberg - 23 apr 2018 - 18:50

Allemaal bedankt voor de reacties, er staan nuttige tips bij. Ik wil me wel even richten tot Johanna C., je hebt het namelijk over de juiste personen. Heb je ook voorouders uit deze takken? Er staat inderdaad niets over dispensatie in de huwelijksakte maar ik heb vroeger uit familiebronnen begrepen dat ze die wel nodig hadden. Ook in de huwelijksbijlagen wordt er met geen woord over gesproken. Moet ik er nu van uit gaan dat de dispensatie er nooit geweest is?

Peter van Hout - 23 apr 2018 - 20:38

De huwelijksakte en de huwelijkse bijlagen daarbij zijn allemaal civiele documenten. Aangezien het blijkbaar om een kerkelijk fenomeen gaat, dan verwacht ik dat je die dispensatie dus elders moet zoeken dan in de huwelijksakte of bijlagen.

A van Egmond (oud) - 24 apr 2018 - 06:37

Ik denk zelf ook dat de akte bij het bisdom gezocht moet worden maar waar????? Weet iemand antwoord daarop ?

Peter van Hout - 24 apr 2018 - 10:03

@ Peter,

Ik heb zelf geen voorouders uit deze takken. De naam van je opa staat in je profiel. Met die informatie kon ik in WieWasWie de huwelijksakte vinden. Ik heb de huwelijksakte en de huwelijksbijlagen bekeken, maar daar stond niets in over dispensatie.

Omdat de omdat de moeders van je opa en oma allebei Bergmans heetten, vermoedde ik dat het zussen waren. En dat is weer door G. Karssenberg bevestigd.

Ik denk dat je voor de akte van dispensatie inderdaad bij het bisdom moet informeren.

Johanna C. - 24 apr 2018 - 10:08

Op internet vind ik dat Valkenswaard valt onder het bisdom 's-Hertogenbosch. Zie hier voor informatie over het bisdom. Je zou er een telefoontje of een e-mail aan kunnen wagen.

Johanna C. - 24 apr 2018 - 10:13

Ik zal me maar eens richten tot het bisdom 's-Hertogenbosch, wellicht kom ik daar verder.

Bedankt allemaal.

Peter van Hout - 24 apr 2018 - 10:51

De pastoor van, in dit geval Valkenswaard, moest daartoe een aanvraag doen bij het bisdom. Als die al bewaard is, zou de aanvraag en het antwoord in het parochiearchief van Valkenswaard aanwezig kunnen zijn. Met een beetje geluk heeft de pastoor ook een verwantschapsschema meegeleverd. In ieder geval zou de soort verwantschap, en in welke graad, in de aanvraag dienen te staan.

Wim Hoezen - 1 mei 2018 - 10:49

Toevallig vandaag een dispensatie gevonden, hij stond in de huwelijksbijlage. De dispensatie werd in Huwelijksbijlage no. ....4. Een afschrift der dispensatie volgens artikel 88 no.1 van het Burgerlijk Wetboek, afgegeven door Zijne Majesteit den Koning te 's Gravenhage, dato den .......1865 laatsleden, waaruit blijkt dat de vergunning met vrijstelling der aldaer voorkomende bepalingen en gemeld huwelijk is verleend geworden. (Willem III)  

Kitzen - 1 mei 2018 - 20:49

Kitzen, waar kan ik die dispensatie vinden? In de huwelijksbijlage nr.4 vind ik alleen twee geboorteaktes.

Peter van Hout - 2 mei 2018 - 14:06

Hallo Peter,

Ik heb het tussen de huwelijke bijlage gevonden. Wat er in de huwelijkse bijlages zit is vaak een "verrassing", is mijn ervaring. Dus ik kan je jammer genoeg niet verder helpen.  

Kitzen - 4 mei 2018 - 19:28

Dan zal het een ander soort dispensatie betreffen denk ik. Ik heb er ook een van de koning in mijn kwartierstaat,,dat betrof  een Duitser die dispensatie kreeg omdat hij niet aan de Nederlandse militie eis kon voldoen. Heeft niets te maken met een dispensatie op grond van familie verwantschap, die dispensaties waren kerkelijk.

Annemarie57 - 7 mei 2018 - 12:20

Peter,

 

Uit je vraagstelling kan ik niet afleiden op welke datum zij voor de kerk getrouwd zijn. Wellicht dat je eerst bij de parochie in Valkenswaard eens moet navragen of het huwelijksregister van 1918 nog op hun parochiesecretariaat berust. En zo ja, of er wat bij die huwelijksinschrijving genoteerd is over. een mogelijke dispensatie.
Het hoeft niet perse een dispensatie te zijn in verband met bloedverwantschap. Er zijn ook dispensaties dat bijv. niet alle drie de roepen hoeven te worden afgekondigd. Of er kan dispensatie verleend zijn om te mogen trouwen in een gesloten periode (bijvoorbeeld tijdens de advent of tijdens de vasten).

karel honings - 7 mei 2018 - 16:18


Ik heb intussen wel begrepen dat het een kerkelijke kwestie was. Of er een kerkelijk huwelijk was en zo ja, op welke datum, weet ik ook niet. Ik heb inmiddels een vraag uitstaan bij het Bisdom Den Bosch en bij de RK parochie in Valkenswaard. Hopelijk kunnen ze me verder helpen.

Bedankt allemaal

Peter van Hout - 12 mei 2018 - 12:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu