stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » strafblad, wat gedaan?



Profiel afbeelding
Hallo allemaal, Mijn eerste bericht hier. Hoop dat het in het juiste topic is. Ik kwam er achter dat mijn betovergrootvader een aantal gevangenisstraffen heeft gehad. De langste was 1 jaar en 6 maanden. Nu ben ik erg benieuwd wat hij heeft gedaan, en als het bestaat verslagen van gesprekken of uitspraak van de rechter met details over de zaak. Weet iemand waar en hoe ik dit kan vinden? Het betreft de 19e eeuw, na 1866. Alvast bedankt!

Floris - 13 mei 2018 - 22:19

Aangezien u naam noch de regio vermeld hierbij even een algemene zoekwijzer welke voor Zuid Holland geldt. Maar daarin kunt u wel handige zoektips vinden. 

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/gevangenen-gevangenisarchieven

In de archieven van de provincies liggen o.m. de registers van de arrondisementsrechtbanken ed. Zie bv https://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&miadt=236&mizig=0&miview=lst&milang=nl&micols=1&mires=0&mizk_alle=rechtbank

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 mei 2018 - 22:54

Hallo Floris, alle vijf de familie's: Hoeboer, Hubregtse, Hofman, Sas en Noordanus is wel het één en ander van te vinden. Hoeboer spant af en toe de kroon. Maar die van na 1866 was volgens mij Cornelis Noordanus, geb. in het jr. 1866 te Gv. Via Openarchieven - naar brontype: gedetineerde registatie het volgende gevonden aan eerdere straffen: 7 dgn, 1 jr., 14 dgn., 6 mnd., 1 jr. + 6 mnd. Succes

DHv. E. - 14 mei 2018 - 11:16

Bedankt Ben! Hier ga ik vanavond even naar kijken. Het betreft Cornelis Noordanus, geboren in Den Haag op 22 dec 1866. Ik heb zelf 3 dingen gevonden. - 7dg straf voor mishandeling. Uitgezeten in de gevangenis va scheveningen - 6mnd voor diefstal, uitgezeten in Den Haag en later Breda. Details over de diefstal weet ik niet. - op zijn gezinskaart staat dat hij in de strafgevangenis Groningen heeft gezeten. Bij de eerste twee zaken staan eerdere straffen vermeld. Hier kan ik dus niks over vinden, ook inhoudelijk zou ik meer willen weten. Ook vraag ik af of alles digitaal beschikbaar is.

Floris - 14 mei 2018 - 14:27

Heeft u van alle familienamen justitiele documenten kunnen vinden? Hoeboer is de laatste naam die ik zou verwachten! Die straffen heb ik inderdaad ook gevonden van Cornelis. Alleen wil ik weten waaraan hij die straf heeft verdiend. Met name ook omdat hij op jonge leeftijd (22) al behoorlijk wat straffen achter de rug had (totaal 3.5 jaar).

Floris - 14 mei 2018 - 14:30


Nogmaals Floris, dat kan je globaal inzien c.q. o.a. lezen via de gegevens gen. via openarchieven en dan de brontype inst. op Gedetineerde registratie. Het meeste speelde zich af in Breda. Daar staat in ieder geval waaraan hij die straf had gekregen. Succes.

DHv. E. - 14 mei 2018 - 14:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu