stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Gezocht doopplaats voor inwoners Sloten NH 1828-1865


Profiel afbeelding

Twee van mijn voorouders zijn geboren in Sloten NH:

Jacobus Doorenbosch, geboren 20 juni 1863 en zijn vader Nicolaas Doorenbosch, geboren 23 mei 1829. Zij waren RK. Ik zoek tot nu toe vergeefs waar (en wanneer) zij RK gedoopt zijn. De meest voor de hand liggende kerken in Amsterdam zijn De Liefde en De Zaaier. In de doopboeken van die kerken (in Stadsarchief Amsterdam, scans online) vind ik ze niet. 

Wie weet waar inwoners van Sloten NH nog meer RK gedoopt werden?

Nicolaas

Nicolaas Mars

Misschien kun je hier iets mee. Als ik het goed begrijp zou Osdorp dus een optie kunnen zijn.

Sint-Pancratiuskerk (Sloten)

Naar navigatie springen Jump to search

Sint-Pancratiuskerk

Sint-Pancratiuskerk Sloten (NH).jpg
Plaats Sloten (NH)
Gebouwd in 1900-1901
Begraafplaats achter de kerk
Gewijd aan Sint-Pancratius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526706
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode neogotisch
Toren vierkant
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Pancratiuskerk is een rooms-katholieke kerk in het dorp Sloten.

De eerste Sloterkerk wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van de bisschop Willem I (van Gelre) uit 1063. Mogelijk heeft deze kerk gestaan ter hoogte van de huidige Van Suchtelen van de Haarestraat in Osdorp (tussen het Osdorpplein en Hoekenes). Sinds omstreeks 1175 ligt het dorp op zijn huidige locatie. Daar is de tweede Sloterkerk gebouwd, die echter in 1573 door de Geuzen grotendeels werd verwoest tijdens het Beleg van Haarlem.

De kerk van Sloten, gewijd aan Pancratius, was een dochterkerk van die van Velsen. Het dorp lag aan de 'Heilige Weg' van Haarlem naar het toenmalige pelgrimsoord Amsterdam, bekend van het Mirakel uit 1345. Waarschijnlijk mede daarom had Sloten een relatief grote kerk, vanwege de vele pelgrims die hier langs kwamen. De Sloterweg was tot het begin van de 16e eeuw de belangrijkste landverbinding tussen Amsterdam en de rest van Holland, totdat de landbrug naar Haarlem in 1508 door de golven werd weggeslagen. Daarna ging het meeste verkeer via Sloterdijk.

De kerk te Sloten werd in de 17e eeuw als protestantse kerk herbouwd, dit werd de Sloterkerk. De rooms-katholieken waren verdreven uit de kerk van Sloten en moesten enige decennia lang gebruikmaken van boerenschuren die als schuilkerk dienstdeden. In 1650 werd als vervanging een kerk te Osdorp gebouwd. Deze katholieke kerk was ook weer gewijd aan de heilige Pancratius. De kerk werd vernieuwd in 1789. De toren is er in 1836 afgewaaid. Door de vervening van de omliggende polders werd de kerk als gevolg van verzakking bouwvallig en moest in 1901 worden afgebroken. Wel bleef de oude begraafplaats tot heden bewaard aan de Osdorperweg in Oud Osdorp.

Ter vervanging werd in 1901 een nieuwe Sint-Pancratiuskerk aan de oostelijke rand van het dorp Sloten gebouwd. Dit is het nog bestaande kerkgebouw aan de Sloterweg.

De parochie van Osdorp werd gesplitst: het deel ten zuiden van de Lutkemeerweg kwam bij Sloten, het deel ten noorden daarvan kwam bij Halfweg.

De parochie van Sint Pancratius werd in 1893 opgericht. Deze parochie had behoefte aan een eigen kerk, waarbij gekozen moest worden tussen een locatie in Sloten en een plaats in Osdorp. De bouwpastoor J.A. Haverman was een groot voorstander van de huidige locatie en was ook degene die Jan Stuyt aantrok om het gebouw te ontwerpen. Stuyt was een leerling geweest bij A.C. Bleijs (Sint-Nicolaaskerk) en bij P.J.H. Cuypers. Voor Stuyt was dit zijn eerste kerk. In zijn ontwerp voor deze sobere neogotische driebeukige kerk is de invloed van Cuypers goed terug te vinden.

De kerk te Sloten is het eerste door Jan Stuyt gebouwde kerkgebouw. Het is een kleine driebeukige basilicale kerk, gebouwd in een min of meer neogotische stijl. Deze stijl is vrij sober in vergelijking met de meer "traditionele" rijke neogotische stijl die nog steeds de norm was voor katholieke kerken in die tijd. De kerk heeft een korte vierkante toren en een ondiep rechthoekig koor.

Nadat al eerder het interieur werd gerestaureerd werden in 2005 het dak en de torenspits onder handen genomen.

Oorspronkelijk hoorden de rooms-katholieken in Badhoevedorp ook onder de parochie van Sloten. Er is daardoor ook nog steeds een voetbalclub Pancratius, die vroeger op een veld speelde tegenover de Slotense Pancratiuskerk. Toen hier volkstuinpark werd aangelegd verhuisden zij naar Badhoevedorp. De katholieken in Badhoevedorp hebben tegenwoordig een eigen parochie (HH Engelbewaarders) met een kerkgebouw aan de Pa Verkuyllaan.

Liesbeth Niepoort

Nicolaas is in iedere geval niet in het RK doopboek van Sloten vermeld LINK

Jan Clavaux

Naast Osdorp zou ook Amstelveen nog een optie kunnen zijn

Liesbeth Niepoort

Hierbij de huwelijksbijlagen  zit helaas geen dopakte bij  inloggen via familysearch  misschien lukt het via deze link hier heb ik het vandaan

Bij zijn zuster ook geen doopakte 

Mvg

Elisabeth

Goede mogelijkheid Nieuwer Amstel: parochies Buitenveldert en de Nes. Ik heb daar diverse RK dopen van inwoners Sloten gevonden.

mvg-Ben

ps 14:30u ik zie net dat ik vergeten was de link te plaatsen.http://zoekakten.nl/ndx4film.php?id=M994-7TJ Helaas lopen de boeken geplaatst op zoekakten slechts tot 1812.

Ben Wegman

Buitenveldert zou goed kunnen. Van De Nes naar sloten is een roteind.

Liesbeth Niepoort

Zie verder ook de mogelijkheid om te informeren bij parochies.
Dus niet alleen bij de overheidsarchiefinstellingen.
Men zal wel vragen naar exacte gegevens,
geboorteplaats/gemeente, woonadres.

Deden

Beste Deden,

 

Dank voor je inspanningen, maar ik vroeg en vraag alleen waar ik mogelijk de RK dopen van de twee personen kan vinden. De "normale" genealogische gegevens (geboorte, burgerlijk huwelijk, overlijden) zijn mij bekend en ook deels de adressen uit het BevReg. Dat alles helpt mij echter niet aan hun parochiekerk.

De suggestie Amstelveen zal ik zeker opvolgen. Voor Osdorp: weet iemand of daarvan doopboeken zijn bewaard en zo ja, waar die zijn?

 

Nicolaas

Nicolaas Mars

Om aan alle onzekerheid een eind te maken is het een kwestie
van even in het Repertorium DTB te spieken, in de hoop, dat daarin
na 1811 niets is veranderd:

Sloten, RK, zie Osdorp, Buitenveldert

Jan Clavaux

Deden

https://archief.amsterdam/inventarissen/printversie/1038.nl.pdf

Stadsarchief Amsterdam heeft in ieder geval doopboeken van de St Augustinus parochie (Buitenveldert)

137-142, 142A Doopboeken. 1762 - 1943 7 delen
137 - 1762 - 1772
138 - 1782 - 1803
139 - 1803 - 1810
140 - 1812 - 1837
141 - 1817 - 1834
142 - 1833 - 1859

Ben Wegman

Dank voor alle hulp. Helaas zijn de doopboeken van Buitenveldert uit het Amsterdamse archief nog niet gedigitaliseerd en lopen ze maar tot 1859. Voor Nicolaas Doorenbosch (geboren 1829 (en zijn vrouw Gesina Blom, geboren 1830))  is dat een onderzoek waard; voor Jacobus (geboren 1863) niet. Ik woon nogal ver van Amsterdam dus het zal even duren voor ik Nicolaas kan opzoeken in het Buitenveldert doopboek in Amsterdam (tenzij natuurlijk iemand die dichtbij het archief woont 'even' wil kijken...)

 

Nicolaas

Nicolaas Mars

Houd er rekening mee dat een deel van de gegevens van Amsterdam niet aldaar te vinden is maar in het Noordhollands archief in Haarlem. Dat zou je dus eerst moeten uitzoeken.

Liesbeth Niepoort


Je kunt bij stadsarchief Amsterdam een verzoek tot digitalisering indienen. Niet dat het dan morgen al klaar is maar het wordt door hen wel op de lijst gezet om te digitaliseren. Je kunt ze even daarover benaderen.

Anders een vriendendienst opzoeken voor stadsarchief Amsterdam. Niet iedereen staat vermoedelijk te springen om dit op te zoeken omdat er een aanvraagprocedure moet worden doorlopen enz.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu