stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Waar kan ik adressen vinden van voorouders, die vroeger hebben gewoond?



Profiel afbeelding

Waar kan ik adressen speuren, van waar mijn voorouders hebben gewoond? Kan zijn, dat oude adressen en postcodes en woonwijken zijn veranderd. Is het toch nog mogelijk om wat te vinden? 

 

Alvast bedankt.

 

Mvg. Arie. 

Arie Niezen - 29 okt 2018 - 02:16

Hallo Arie

Een beetje afhankelijk van de periode waarvoor je zoekt.

De persoonskaarten en voor 1939 de gezinskaarten, geven vaak de adressen waar men binnen de gemeente heeft gewoond en van waar men is ingeschreven of naar waar men is uitgeschreven als dat buiten de gemeente was. Ook volkstellingen geven het adres waarop de mensen woonden.

Deze gegevens komen uit het bevolkingsregister (BR) wat een andere administratie is dan de Burgelijke Stand (BS) met alle geboortes, huwelijken en overlijdens.

Of en hoeveel gegevens van het bevolkingsregister online zijn, hangt af van de specifieke gemeente.

Zoeken via archieven.nl naar bevolkingsregister en naam v.d. gemeente, geeft meestal wel inzicht in wat er is.

succes

A van Egmond (nieuw) - 29 okt 2018 - 06:38

Via delpher zijn oude telefoongidsen online te raadplegen. Misschien heb je daar iets aan?

Bedet - 29 okt 2018 - 08:01

Behalve telefoongidsen bestaan er ook adresboeken! Zelfs voor (een deel van) de 19e eeuw. Veel daarvan staan op microfiche in archiefinstellingen, of ze ook on-line zijn gezet heb ik niet gecontroleerd.

Petra - 29 okt 2018 - 11:25

Kadaster 1832 en de toenmalige eigenaren is ook digitaal te raadplegen. Misschien zoek je het niet zo ver terug, maar het is een mooie bron tav ligging (collectie: verzamelplans en minuutplan) en eigenaren (collectie: Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels, OAT). Zie Rijksdienst Beeld.

Zoek eerst op plaatsnaam en kies dan een collectie: 
1. Als je een ligging/adres zoekt, kies dan verzamelplan en daarna minuutplan. Zoek daarna de naam op in de OAT.
2. Zoek je een naam, kies dan voor de collectie OAT. Je moet dan wel alle OAT's lezen, want er is geen index. Als je de naam hebt gevonden, kan je via het nummer (Letter+Cijfers, bijv A123) de juiste kaart erbij zoeken.

Het is meestal niet moeilijk na te gaan aan de hand van de kaart waar het betreffende adres tegenwoordig is terug te vinden. 

Heb er zelf al heel wat plezier van gehad en het is een leuk stukje puzzelwerk als je iets vindt.

TreboR - 29 okt 2018 - 12:07

Bestaat er in België ook een mogelijkheid om oude adressen online op te zoeken?

mvg

Chantal

Chantal Van Damme - 30 okt 2018 - 11:27

Ook worden er vaak adressen gegeven in geboorteakten.

Jan Jakob van Baaren - 30 okt 2018 - 13:22

Yolanda Lippens - 30 okt 2018 - 15:59

Indien je in Drente zoekt kun je in alledrenten naar bevolkingsregister gaan en dan zoeken op naam.

 

gr. Max

Uitgeschreven lid - 1 nov 2018 - 11:03

@ Yolanda Lippens

In je reactie verwijs je naar www.genealogiewerkbalk.nl. Ik wil opmerken dat de "woonplaatsen" die voor Friesland worden genoemd geen woonplaatsen zijn met uitzondering van de Friese Elfsteden en Heerenveen. Wat daar staat zijn de Friese gemeenten van voor de herindelingen. Als ik Drachten invoer krijg ik de melding niet bekend. Drachten is de hoofdplaats van de gemeente Smallingerland. Franeker was vroeger een zelfstandige gemeente maar valt tegenwoordig onder de gemeente Waadhoeke. Voor mensen van buiten Friesland mogelijk een verwarrende situatie. Het zal verder niet alleen voor Friesland gelden denk ik. Niet elke plaats is of was een eigen gemeente!  Ongetwijfeld weet jij de weg om e.e.a. aan te passen.

Joeke de Jong - 2 nov 2018 - 18:52


Beste Joeke, dank voor je opmerking, we gaan er naar kijken!

Yolanda Lippens - 3 nov 2018 - 09:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu