stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Inschrijving krankzinnigengesticht via kantonrechter



Profiel afbeelding

In de Fijan clan kom ik nu terecht bij een broer en zus die beiden in een krankzinnigengesticht hebben gezeten. De een in Loosduinen en toen hij daaruit kwam bij twee zussen in Zutphen in huis gekomen, de ander in Zutphen en uiteindelijk in het gesticht overleden. In de patiëntenregisters kom ik niet tegen waar zij precies aan lijdt. Wel dat zij op verzoek van haar zus is opgenomen met goedkeuring van het kantongerecht en verlenging heeft gekregen van de arrondisementsrechtbank, beiden te Zutphen. In augustus 1921 wordt zij ontslagen door de geneesheer die haar niet hersteld, maar wel verbeterd verklaard. In november 1921 wordt zij echter opnieuw opgenomen opnieuw op verzoek van de zus die de hele rechterlijke wandel weer heeft moeten doorlopen. Ze blijft nu tot haar overlijden in 1924 in het gesticht. Op zich dus best veel te vinden, maar niet wat nu de reden is van opname. Waar leed ze aan?

Is er iemand die dit al eens bij de hand heeft gehad? Heeft het zin om in de rechterlijke archieven te zoek naar de reden van opname of staat dit niet vermeld in een verzoekschrift en de machtiging.

Elianne Fijan - 4 nov 2018 - 21:39

De dames D.C., J.A. en W.M. Fijan, Coehoornsingel 96?

G. Karssenberg - 4 nov 2018 - 21:50

Dat klopt inderdaad. D.C. is degene waar het om gaat. Verzoek komt van de jongste zus W.M.

Elianne Fijan - 4 nov 2018 - 21:56

Hoe oud was ze toen ze werd opgenomen, bedenk dat in die tijd dementie nog niet echt goed bekend was bijvoorbeeld of een (postnatale) depressie of iets dergelijks.

Marietje - 5 nov 2018 - 13:07

@ Marietje,

Dat is helemaal waar. Mijn overgrootvader is in 1948 in een psychiatrisch ziekenhuis overleden. Hij was daar opgenomen omdat hij aan dementie leed.

Johanna C. - 5 nov 2018 - 14:12

Bij de eerste opname was ze 62, bij ontslag en nieuwe opname 63. Ze overleed in het gesticht toen ze 65 was.

Haar broer (de oudste van het gezin en rustend geneesheer...) kwam na opname in het krankzinnigengesticht in Loosduinen bij de zussen in Zutphen terecht toen hij 63 was. Hij overleed bij de zussen thuis op zijn 65ste in 1912. Voor hem is dan ook geen nieuwe opname gevraagd door de zussen.

http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/voorouders/persons?ss=%7B%22q%22:%22severijn%20fijan%22%7D

Dementie was inderdaad wel het eerste waar ik aan dacht, maar vanwege de broer en het ontslag wat slechts een maand duurde ging ik toch ook wel twijfelen. Bij dementie heb je weleens een opleving of heldere momenten, maar zodanig dat iemand als verbeterd kan worden ontslagen lijkt me toch niet. Dat zullen ze ook niet over één nacht ijs hebben besloten neem ik aan.

Elianne Fijan - 5 nov 2018 - 14:28

Bij het archief in Den Haag verder informeren; zie ook archieven.nl.

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 5 nov 2018 - 14:55 (laatst bijgewerkt 5 dec 2018 — 14:39 door auteur)

Wat ik eigenlijk probeerde duidelijk te maken is dat een mogelijke 'reden' uit die tijd naar huidige maatstaven onbegrijpelijk of een zeer vage diagnose  kan zijn omdat men toen nog lang niet zoveel wist over bijvoorbeeld dementie en  andere psychische aandoeningen. De meeste van die aandoeningen zijn pas recentelijk ontdekt en te diagnosticeren. 

Net zoiets als wat je tegenwoordig vaak in de media hoort een 'verward' persoon. Waat denk je dan aan: Dement? Borderline? Schizofreen? Om er maar een paar op te noemen. Dus zelfs als je een 'naam' vindt is het nog maar de vraag welke waarde je daaraan moet hechten.

Marietje - 5 nov 2018 - 18:00

Zie verder hierna.

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 5 nov 2018 - 18:47 (laatst bijgewerkt 5 dec 2018 — 14:42 door auteur)

Elianne, weet je wel zeker dat broer Severijn Fijan beroep: geneesheer (1847-1912) patiënt is geweest in het krankzinnigen gesticht te Loosduinen. Zijn echtgenote Dieuwertje Smits wel... Zij is kort na zijn overlijden onder curaatele gesteld en uiteindelijk overleden te Loosduinen en wel op het adres Haagweg 395 op 12-05-1920. Als Severijn in Zutphen gaat wonen (1910) waar woont Dieuwertje dan ? in Gouda bij haar dochter of al in Loosduinen ?

Met vriendelijke groet, Gerry

Gerry - 5 nov 2018 - 20:56

In het bevolkingsregister van het archief in Den Haag is meer te vinden.

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 5 nov 2018 - 21:20 (laatst bijgewerkt 5 dec 2018 — 14:42 door auteur)

@gerry, dat houdt mij inderdaad ook bezig. Waar was Dieuwertje en waarom ging hij naar zijn zussen in Zutphen. Vanwege de inschrijving bij zijn zussen in Zutphen ga ik ervan uit dat hij patiënt was. Er staat net als bij Diderica onder vorige woonplaats 'krankzinnigen gest.'. Woonden artsen ook in het gesticht in? En zo ja, ook als ze getrouwd waren? @macy in 1878 trouwde hij in Haarlem met Dieuwertje. De twee advertenties gaan over dit huwelijk. In de overlijdensakte staat helaas geen bruikbare informatie. Ook vond ik een soort in memoriam via Delpher, maar ook hier wordt niet veel uit duidelijk. In een overlijdensadvertentie wordt wel gesproken over ziekte. @marietje ik ben mij inderdaad bewust dat kennis die we nu hebben er toen goeddeels niet was en ook dat men andere termen hanteerde. Door de eeuwen heen hebben er diverse artsen in de familie gezeten en in Brielle hield de kerk prachtig bij waaraan een ieder overleed. Dit geeft een mooie inkijk in de medische wereld toen (begin 18e eeuw). Zo overleden er leden van de familie aan 'het water' en 'de rotziekte'. Het heeft me wel wat zoeken gekost om daar huidige termen bij te vinden.

Elianne Fijan - 5 nov 2018 - 22:03

Betreft zijn inschrijving scan 7van286 = in de kolom nr.20. Aanmerkingen = niets vermeld.
Op de regel boven zijn inschrijving = Staat onder Curatele = tante van gezinshoofd.
Op de regel onderaan, volgnr.6, Fijan, Diederika Cornelia, zuster van gezinshoofd,
kolom Aanmerkingen = Zie nr.96 nieuw Reg. Gasthuis.
Betreft inschrijving regelnr.5 = inschr.28dec1910: Fijan, dr. Severijn, man, broeder van gezinshoofd,
zijn geb.datum 11sep1847 te Bergschenhoek (Z.H.), kolom Burgerlijke Staat: H (= gehuwd),
kerkgenootschap N.H., beroep: Rustend geneesheer / datum 10nov1910, vorige woonplaats =
Krankz: Gest. Loosduinen (Z.H.) / Betreft die locatie = Er zijn grote woonhuizen bij gestichtsgebouw,
van bewoners in die omgeving en van genealogen, dat daar artsen woonden, ook vroeger.
Enkele generaties van mijn voorouders en hun familie woonden in Loosduinen in gewone huizen,
straten van Loosduinen. Later woonde ik daar zelf ook, geannexeerd door gem.'s-Gravenhage.
Nu nog nagaan wat er vermeld is in bev.reg. Loosduinen, resp. Haags Gemeentearchief. volgt.

Gemeente Westland incl. kustdorp Monster) https://nl.wikipedia.org/wiki/Monster_(Zuid-Holland)
Vervolg betreft gemeente Westland} https://nl.wikipedia.org/wiki/Westland_(gemeente)
Voor archiefonderzoek zie ook verder} https://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Delfland
Zie ook in de wijk Waldeck gem.'s-Gravenhage, psych.inr.} https://nl.wikipedia.org/wiki/Oud_Rozenburg
Betreft periode gemeente Loosduinen} https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Loosduinen

Website www.archieven.nl => Archiefinformatie betreft 813 Willem Arntsz stichting te Utrecht,
incl. nr 95 Loosduinen: Oud-Rosenburg, 1906-1919 / alsmede nr 96 Loosduinen: Huize Bloemendaal, 1913-1919, => Loosduinen: Huize Bloemendaal, 1913-1919 omvang 1 omslag => Organisatie: Het Utrechts Archief te Utrecht, alwaar correspondentie aanwezig is met o.a. psych.inr.Bloemendaal te Loosduinen, link hierbij,} zie hier
Zie onderaan deze pagina, Archief => http://resources.huygens.knaw.nl/armenzorg/gids/vereniging/601041261
Expositie,2015.} https://www.loosduinsmuseum.nl/expositie/bloemendaal-rosenburg-1940-1945-parnassiagroep/
Via books.google.nl => titel: Verward van geest en ander ongerief : Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in Nederland (1870-2005) door: Harry Oosterhuis, Marijke Gijswijt-Hofstra / auteursrechtelijk beschermd materiaal, voorbeeldweergave aantal pagina's beperkt; uitg.2008 = ISBN 978 90 313 52388 => www.bls.nl ) = zie hier
Zie ook Loosduins Museum} https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1407179872
Vervolg wiewaswie.nl => De naam Dieuwertje Smits ingevuld bij wiewaswie.nl, meteen opvallend
in trouwakte index details wiewaswie.nl, zijn voornaam is niet zoals in de akte overgetypt van wiewaswie.nl =
bruidegom: Severzijn Fijan, 30jr, geb.te Bergschenhoek, beroep geneesheer, vader Dirk Fijan, moeder Cornelia van der Kloot, bruid Dieuwertje Smits, 23jr, geb.te Haarlem, vader Cornelis Jan Smits, moeder Maria Geertruida Sieuwerts.
= huwelijk aktenr.108, Haarlem, 23 mei 1878, Noord-Hollands Archief te Haarlem (scan bekijken)
Index getypt wiewaswie.nl = fout voornaam bruidegom dat is in tekst akte: (3 woorden onderstreept) Doctor Severijn Fijan, (voornaam Severijn, de titel Doctor zou eigenlijk niet onderstreept moeten zijn; handtekening bruidegom linksonder S.Fijan, met handtekening van de bruid daaronder D.Smits. / De foutmelding is nu doorgegeven t.b.v. wiewaswie.nl, dat wordt altijd vrij snel behandeld door NHA te Haarlem.  (correctie volgt na goedkeuring archief, bevestiging via de mail al ontvangen van in behandeling genomen). //

Vervolg wiewaswie.nl betr. overlijden van: Dieuwertje Smits, leeftijd 65jr, vader Cornelis Jan Smits, moeder Maria Geertruida Sieuwerts / Weduwe: Severijn Tijsen (overgetypt van index details wiewaswie.nl.) Overlijden, 12-05-1920 plaats Loosduinen = BS Overlijden, Nationaal Archief, te Den Haag, collectiegebied Zuid-Holland, aktenr.158, registratiedatum 19-05-1920, akteplaats Gouda. Opmerking: Uittreksel uit het overlijdensregister van Loosduinen d.d.15-05-1920, Aktesoort: Overlijdensakte. (geen scanafbeelding). // Daaruit blijkt, dat deze akte niet aanwezig is bij Haags Gemeentearchief, de locatie Loosduinen werd later opgesplitst (1923), tussen gem.'s-Gravenhage en gem.Monster. Dat is nu niet meer vermeld als gemeente Monster, zie ook oudere berichten over dit onderwerp, bijv. adres van Rozenburg aan de Oude Haagweg (dat is niet hetzelfde gebouw als psych. Loosduinen met ander adres,=> https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/30229/0
vervolg} https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/30229/1

Wordt vervolgd, deze akte nagaan met die van hieronder, alsmede CBG fam.advertenties.
Daarboven de index details van de overlijdensaktenr.91, registratiedatum 14-05-1920 akteplaats Loosduinen, archief Historisch Archief Westland, betreft Overlijden datum 12-05-1920 plaats Loosduinen = overledene: Dieuwertje Smits, leeftijd 65 jaar, geboorteplaats Haarlem, vader Cornelis Jan Smits, moeder Maria Geertruida Sieuwerts; weduwe: Severijn Fijan //
De fam.advertenties inmiddels bekeken van het overlijden van DIEUWERTJE SMITS, weduwe van Dr. S. FIJAN.
2 verschillende fam.advertenties te Gouda, 12 Mei 1920. tekst: Heden overleed te Loosduinen, in den ouderdom van 65 jaar, onze lieve Moeder, Behuwd- en Grootmoeder, = nabestaanden in Gouda en in Los Angelos. / In de andere vermeld met nabestaanden, onze lieve Zuster en Behuwdzuster. (advertentie door: J.P. VAN DE VELDE-SMITS. C.W. VAN DE VELDE.) Fam.advertenties Volstrekt eenige kennisgeving. // Betreft privacy zie CBG, cbg.nl, niet alles overgetypt fam.adv.//

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 5 nov 2018 - 22:31 (laatst bijgewerkt 6 nov 2018 — 01:09 door auteur)

Via deze link => digitalestamboom.nl = Tegenwoordig alleen => http://denhaag.digitalestamboom.nl/
Vervolgens gezocht bij achternaam Tijsen, geen Severijn / Verder gezocht bij familienaam: Fijan = voornaam Severijn //
Hierbij de link naar index details van deze akte betreft aktenr.3476, plaats = 's-Gravenhage, inventarisnummer repertoire: 2802 /
Notaris: Gerard van Rossem, aktedatum: 05-04-1902 = 5apr1902 / Betreft: NV Haarlemsche Melkinrichting de Sierkan te Haarlem./
Totaal 22 personen, (duidelijk herkenbaar ook familienamen relevant voor stamboom Fijan bijv. Feith) De familienaam Feith komt
voor in de stamboom van mijn voorouders van moederszijde (bekend van Ned. Adelsboek en Ned. Patriciaat; in dit geval betreft:
nr.4. Cornelis Johannes Louis Feith; nr.12. voornaam Severijn, achternaam Fijan / kolom beroep is bij niemand ingevuld - blanco.
Alleen bij de laatste volgnummers 21 en 22 is meer ingevuld: Hoort bij / Dat betreft een echtpaar voorzichtige conclusie //
=> http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(dzeckjymy32aeknqgpzhydaz))/detailx.aspx?p=10020978&ID=44401&book=N&role=V&page=1
Deze akte = 0373-01 Notarieel Archief Den Haag 1843-1925 = originele akte bij Haags Gemeentearchief in Den Haag.
Betreft vermoedelijk/meestal Aandeelhouders; men kan dan ook nog zoeken via delpher.nl in krantenberichten daarover,
voorts bij Noord-Hollands Archief in Haarlem in de krantenviewer van het archief = ook bijv. spelling Fyan.
De hoofdletter F wordt nogal eens verkeerd overgenomen en gelezen als: T / Fijan of Tyan, a of e doorelkaar, enz. //
Wel duidelijk, dat vnd. Severijn Fijan bij de index van de notaris om zakelijke redenen is vermeld, bijv. aandeelhouder. //
Geen zoekresultaten bij spelling Tijen met voornaam Severijn te 's-Gravenhage; wel andere voornamen aldaar.//
= = = = = =
Voor de aktes indexen voormalige gemeente Loosduinen dan kan men bladeren indien gewenst, link hieronder,
=> http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(dzeckjymy32aeknqgpzhydaz))/browse.html
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Bij doorbladeren index = Tafel overlijden Loosduinen 1913-1922, scan 29 = nr.91. Smits, Dieuwertje, (akte) datum 14 mei 1920. //
Daarboven div. achternaam Smit, daaronder 1x nr.95. Smits, Johanna Grada, (akte) datum 27 Juni 1916. // aktes bekijken, volgt.//
Scanafbeeldingnr.366. De overlijdensaktenr.91. (geen overlijdensaangifte zoals gebruikelijk voor patiënten in Loosduinen) =
In het jaar NEGENTIENHONDERDTWINTIG, den veertienden der maand Mei verschenen voor ons, Ambtenaar van den
burgerlijken stand der gemeente Loosduinen: Hendrik Pieter Innemee, oud dertig jaren, van beroep begrafenisondernemer,
wonende te 's-Gravenhage, en: Johannes Willem Bosman, oud negenendertig jaren, van beroep gemeentebode, wonende
te Loosduinen, die verklaarden, dat op den twaalfden der maand Mei dezes jaars, des namiddags ten zeven ure, binnen
deze gemeente in het huis: Haagweg, nommer driehonderdvijfennegentig is overleden: Dieuwertje Smits, oud vijfenzestig
jaren, van beroep zonder, geboren te Haarlem en wonende te Gouda, weduwe van: Severijn Fijan, dochter van:
Cornelis Jan Smits en van Maria Geertruida Sieuwerts, beiden overleden. Na voorlezing is deze akte door ons onderteekend
met de aangevers. (....) // Link hierbij, http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(j4cuys1in4ktghjgnlwub14z))/browse.html
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Uit de overlijdensakte van Diewertje Smits blijkt niet, dat zij onder curatele was gesteld en ook niet als patiënte vermeld.
Zie daarom andere archiefbronnen bij Haags Gemeentearchief, voor inschrijvingen personeel of patiënten van de div.
psych. ziekenhuizen, instellingen, voorts van de bewoners niet in vnd. locaties Bevolkingsregisters Loosduinen.//
Indien Dieuwertje Smits was opgenomen als patiënte, dan blijkt dat uit microfiches indexen Haags Gemeentearchief.//
Het maakt dan ook niets uit of zij wel of niet onder curatele was gesteld voor inschrijvingen als patiënte aldaar of elders.
Mogelijk dat in krantenberichten van delpher.nl of andere krantencollecties via internet, toch wel meer is over fam. Fijan.
Ook de overlijdensakte van Johanna Grada Smits, door vnd. aangevers en overleden zelfde adres als Dieuwertje Smits.
Het is daarom vermoedelijk wel belangrijk meer na te gaan over adres/pand Haagweg 395 te Loosduinen, tegenwoordig
wijk Loosduinen gemeente 's-Gravenhage.// Volgt via google en/of delpher in kranten.// Hierbij alvast gevonden betreft:
Oude Haagweg 395 behoorde tot de Psychiatrische Inrichting Rosenburg. Dat zijn bijzonderheden over een overlijden
in het jaar 1911, dus nagaan overlijdensaktenr.56 betreft locatie Oud Rosenburg - Jannetje? Eijkele(n)stam, Loosduinen,
ter vergelijking met de aktes met achternaam Smits mogelijk zelfde adres als van deze patiënte, stamboomforum.nl, vraag 28 juli 2018 //
https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/65952/0/geboortedatum_cq_plaats_gezocht_van_jannetje_eijkelenstam_ovl_loosduinen_1911
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
scan 8 = index - periode 1903-1912 Tafel overlijden Loosduinen, Eijkelestam, Jannetje, aktedatum 22 april 1911, akte info volgt.
Aktenr.56 = scan 348 = Gemeente Loosduinen, aangifte dor begrafenisbedienaar Hendrik Cornelis van der Laan, 52jr, won. te 's-Gravenhage, en: Jacob Smit, 66jr, agent van politie, wonende te Loosduinen, die verklaarden, dat op den twintigsten der maand April dezes jaars, des namiddags ten half acht ure, binnen deze Gemeente in het huis Haagweg, nommer driehonderdvijfennegentig is overleden: Jannetje Eijkelestam, oud 20 jaren, van beroep zonder, geboren te Waddinxveen en wonende te 's-Gravenhage, ongehuwd, dochter van: Marinus Eijkelestam, werkman, en van: Kaatje Brouwer, zonder beroep, beiden wonende te Scheveningen.// Uit deze akte blijkt niet dat het een patiënte was in een psych.inrichting/ziekenhuis; nog een akte gevonden, tekst = scan 347 = Overlijdensaktenr.55. In het jaar NEGENTIENHONDERDELF, den 22sten der maand April verschenen voor Ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente LOOSDUINEN: Pieter Jacobus Herst, oud 45 jaren, begrafenisdienaar wonende te 's-Gravenhage, en: Jacob Smit, 66 jaren, agent van politie wonende te Loosduinen, die verklaarden, dat op den eenentwintigsten der maand April dezes jaars, des namiddags ten een ure, binnen deze Gemeente in het huis: Haagweg, nommer driehonderdvijfennegentig is overleden: Sjoukjen Abma, oud 22 jaren, verpleegster, geboren te Hoorn en wonende te Loosduinen, ongehuwd, dochter van: Johannes Petrus Abma, brigadier van politie, en van: Klaaske Hoekstra, beiden wonende te Schagen.// Uit de tekst van deze laatste akte blijkt duidelijker, dat het adres Haagweg 395 te Loosduinen, wel degelijk te maken heeft met dit onderwerp.// Zowel personeel als patiënten zijn vermoedelijk overleden in hetzelfde pand, dus een groot gebouw of gebouwencomplex voornoemd adres om verder na te gaan bij Haags Gemeentearchief te Den Haag; dat onderzoek wordt niet meer door mij gedaan omdat ik tegenwoordig niet meer woon in die omgeving. Wellicht dat anderen of belangstellenden via de mail en/of telefonisch bij het archief in Den Haag dat willen/kunnen nagaan (niet het gebouw Nationaal Archief).// Via internet is wel mogelijk afbeeldingen te vinden, google, wikipedia.// => Volgens www.archieven.nl = archiefstuk nr.5710 = Stichting Rosenburg, 1927-1956. = Oude Haagweg 395, 375, 377, 385, 395 en 401. / 1426-01 Hinderwet en Wet Milieubeheer gemeente Den Haag => 1. Inventaris / 1.16. O - /
-> 5700-9165 = Oude Haagweg, 1908-1998. // Betreft archiefstuk (toegangsnr.) = 3 dozen. / Haags Gemeentearchief te Den Haag. // link hierbij, https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=1426-01&minr=1983346&miview=inv2
Volgens internet en wikipedia is Oude Haagweg (tegenwoordig in gemeente 's-Gravenhage) => https://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Haagweg
Een van de buitenplaatsen betreft landgoed en gebouw al eerder vermeld} https://nl.wikipedia.org/wiki/Oud_Rozenburg
Met meer info, links} https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/parnassia-wil-herdenkingsmonument-voor-joodse-patienten/
Met nog meer info/links/vervolg} https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/onthulling-herdenkingsmonument-parnassia-groep/
Zie voorts, nog meer info} https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/onthulling-herdenkingsmonument-parnassia-toespraken/
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Betreft adres in div. aktes Haagweg 395 in Loosduinen, dat is hetzelfde adres zoals in 2018 te vinden via google maps,
Oude Haagweg 395, postcode 2552 GB  Den Haag (= gemeente 's-Gravenhage), https://www.google.nl/maps/ => hier
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 6 nov 2018 - 10:14 (laatst bijgewerkt 6 nov 2018 — 12:25 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bron : Delpher.nl

Gerry - 6 nov 2018 - 17:14

Dan kan men een mailtje sturen naar Haags Gemeentearchief en bijlagen sturen van haar overlijdensakte en dit krantenbericht. Mogelijk dat de overlijdensaktes kunnen helpen om te kunnen nagaan of een testament was opgemaakt; van dit echtpaar. Begrafenis gegevens zijn die bekend? Indien het niet meer bekend is wie de begrafenis had geregeld, dan bij de begraafplaats nagaan wat daar bekend is en bij de begrafenisondernemer wat daarvan in hun archief is bewaard gebleven van vroeger. Hetzelfde bij de notaris (betreft nabestaanden, c.q. erfgenamen). Bij het Kadaster kan men uitzoeken of iemand eigenaar was van onroerend goed. In het bevolkingsregister van Gouda waar men daar woonde; of men eigenaar was of alleen inwoner(s). Het bevolkingsregister van Haags Gemeentearchief voor gegevens van de instellingen; dat is apart dus geen idee momentel wat nu via internet mogelijk is om die van Gouda te kunnen uitzoeken. In het verleden moest men naar het archief in Gouda persoonlijk toe (dat is dus ook door mij gedaan; alles op werkdagen en tijdrovend eerst indexen raadplegen enz.) Zie ook genver.nl en familysearch wat via internet mogelijk is wel zo gemakkelijk niet overal overbodig mailtjes want dat doen er al zoveel en misschien zijn daar kosten aan verbonden (is niet gratis).

M.C.(Macy) Deden-Kazenbroot - 6 nov 2018 - 18:09


Enigszins terzijde:
Bij het "opruimen" kwam ik in een lang krantenartikel uit 1992 een foto tegen van het personeel van de Christelijke Lagere School "De Zeeuw" aan de Oudewand in Zutphen omstreeks 1906. Die school was eens mijn bakermat.

Onder dat zeskoppige personeel ook Mej. Marie Fijan.

G. Karssenberg - 26 nov 2018 - 20:30







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu