stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Regters/Rechters/Richters/Rigters te Utrecht.



Profiel afbeelding
Hallo. Ik zit vast met mijn opzoekingen voor mijn stamboom. Mijn oudbetovergrootouders waren Bernardus Rechters en Elisabeth van der Lee. Van haar weet ik dat ze is begraven te Utrecht op 01/10/1805. Ik weet ook dat Bernardus Rechters oorspronkelijk NIET afkomstig was van Utrecht.
In het boek "ingekomen burgers" van Utrecht staat : 19 mei 1769 : Bernardus Rechters, gereformeerd, timmermansknecht en zijn twee kinderen, met namen Bernardus en Willem Rechters.
Er staat echter niet bij van waar hij dan wél afkomstig was.... Dus dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg. Wie kan mij helpen of heeft enige suggestie ? Ik kan zelf niet tot in het Utrechts Archief geraken. Ik ben Belgische (met Nederlandse voorouders dus). Dank bij voorbaat aan alle mensen die me eventueel kunnen helpen. Groetjes, Karin.

Regters - 21 dec 2007 - 19:28

Karin,
Als regelmatige bezoek van het Utrechts archief wil ik weleens voor je kijken. Wel echter een paar vragen.

Heb je ook het huwelijk van Bernardus en Elisabeth? (hierin staat meestal "afkomstig van")
Hebben zij kinderen?. (wellicht zijn er huwelijken van kinderen waar in de huwelijksbijlage iets te vinden is)

Kortom, wat heb je zoal van Bernardus en heb jij of iemand anders al eens in Utrecht gezocht.

Uitgeschreven lid - 22 dec 2007 - 19:39

Hallo Ronald, Bedankt voor je reaktie. Iemand heeft ooit 's gezocht voor mij in het Utrechts Archief, maar een huwelijk van Bernardus Rechters en Elisabeth van der Lee was er blijkbaar niet terug te vinden. Wat ik zeker weet is dat Elisabeth, weduwe van Bernardus werd begraven in de Buurkerk op 01/10/1805. Zij werd in 1768 lidmaat van de geref. kerk. Zij hadden (minstens) drie kinderen : 1. Bernarus Regters (Rigters), overleden op 04/05/1826 te Utrecht; 2. Wilhelmina Regters gedoopt op 03/08/1766 te Utrecht (?) (ben hier niet zeker van, gezien ik Bernardus in 1769 heb gevonden in het boek "Ingekomen burgers" te Utrecht); 3. Willem Regters (Rigters) gedoopt op 27/04/1768 (?) te Utrecht (ook niet zeker dus). Mocht je eens een kijkje kunnen nemen voor me, wanneer je naar het Archief gaat, zou ik daar heel dankbaar voor zijn. Vriendelijke groeten en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar. Karin.

Regters - 22 dec 2007 - 20:04

Hallo Keren, Bedankt voor de moeite. Ik had daar ook al 's gekeken, maar geen Bernardus Regters (of Rechters, enz) gevonden. Het kan inderdaad zijn dat ze op latere leeftijd naar Utrecht zijn gekomen. Ik ben zo nieuwsgierig... Groetjes. Karin.

Regters - 22 dec 2007 - 20:23

Ene Bernardus Rechters is gehuwd met Johanna Woudenberg.
(Hun dochter Maria huwt op 21 jarige leeftijd in Utrecht op 21.4.1819).
Dit zou de zoon kunnen zijn van Bernardus senior, de timmermansknecht.
Bernardus junior is in 1759 of 1760 geboren (bij zijn sterven was hij 64 jaar).
Johanna Woudenberg overleed op 7.12.1824, 67 jaar oud, in Utrecht.
Is het huwelijk van Bernardus junior niet te vinden?

Uitgeschreven lid - 22 dec 2007 - 21:55

Hallo. Bedankt voor je berichtje. En ja hoor : Je hebt het inderdaad over Bernardus (Junior) Regters (Rigters). Hij was inderdaad gehuwd met Johanna Woudenberg. Ze zijn gehuwd te Utrecht op 17/11/1784.Bernardus (Junior) is overleden te Utrecht op 04/05/1826. Dat had ik dus al gevonden. De naam van Bernardus (Senior) en Elisabeth van der Lee staan op de huwelijksakte, maar er staat helaas niet bij van waar ze afkomstig waren... Ik denk dus dat er in Utrecht geen spoor te bekennen valt van dat huwelijk tussen Bernardus Rechters en Elisabeth van der Lee. Ik begin me af te vragen of dat sowieso wel te achterhalen valt...
Toch wil ik jou en alle andere mensen die reageren van harte bedanken.
Groetjes, Karin.

Regters - 22 dec 2007 - 22:25

Hoi allen,

Heb je de overlijdensakte 1826 van Bernardus Jr al eens bekeken?
Er kan in staan waar hij geboren was.

groetjes, margreet

margreet - 23 dec 2007 - 02:35

Van een bevriende relatie ook, genealogie, heb ik de side ontvangen waar in de vraag om hulp.
Mijn e-mail adres is j.c.m.rechters@hccnet.nl.
Mijn voor ouders komen uit Duitsland Riesenbeck .
In Schiedam is mijn voorvader in het huwelijk getreden in 1828, zijn gebootrte datum is 1 januarie 1800 Riesenbeck
Riesenbeck ligt in de omgeving van Horstel, aan de autobaan Oldenzaal Osnabruck.

Jan Rechters

Uitgeschreven lid - 23 dec 2007 - 11:52

bericht bewerkt

Ronald - 23 dec 2007 - 14:38

Hallo Karin,je zou het eens moeten proberen bij de kerk in de notulen,waarin de ingekomen
lidmaten worden genoteerd en waar zij vandaan kwamen.Misschien zou dat een ander voor je kunnen
doen.Met de beste wensen voor de komende dagen en een gezond 2008.
eleveld.j#tiscali.nl

Uitgeschreven lid - 23 dec 2007 - 16:10

Hallo Margreet. Neen de overlijdensakte van Bernardus Jr. heb ik zelf nog niet kunnen bekijken. Ik heb de gegevens ivm zijn overlijden gevonden op de site "Genlias". Daar staat : Rechters Bernardus (Junior dus), overleden te Utrecht op 40/05/1826, weduwnaar van Johanna Woudenberg. Verder staat er ook : vader : NN, moeder : NN.
Ik weet dus dat zijn vader Bernardus Regters (Rigters) was en zijn moeder Elisabeth van der Lee, maar ik vrees dat er op de overlijdensakte van Bernardus Jr niet zal vermeld staan waar hij geboren werd (Tenzij natuurlijk ze dit bij Genlias niet hebben overgenomen uit de oorspronkelijke overlijdensakte die te vinden is in het Utrechts Archief).
In elk geval hartelijk bedankt voor de tip.
Groetjes,
Karin

Regters - 23 dec 2007 - 21:42

Hallo Jan, Bedankt voor je reaktie. Ik krijg zo een stil vermoeden dat ook mijn voorouders afkomstig waren uit Duitsland... Ook in Oldenzaal kwamen mensen voor met de naam Regters/Rechters/Richters enzovoort... Mocht ik nu eindelijk te weten komen van waar Bernardus Regters (Rigters) afkomstig was, vóór hij zich kwam vestigen in Utrecht, zou ik natuurlijk heel wat kunnen opschieten. Ik heb gehoord dat in die tijd veel mensen uit o.a. Overijssel zich kwamen vestigen in steden als Utrecht en Rotterdam. Maar ik kan de link niet vinden. Indien je wil, stuur ik je al mijn gegevens door op je persoonlijke email adres?
Groetjes, Karin Regters.

Regters - 23 dec 2007 - 21:48

Hallo Ronald, Hartelijk bedankt voor je aanbod om 's voor mij te willen gaan kijken in het Utrechts Archief, begin januari. Onnodig je te zeggen dat ik vol ongeduld wacht of je iets bruikbaars zal vinden... Ik ben heel nieuwsgierig en mocht je iets kunnen vinden zou ik eindelijk kunnen verder doen met mijn stamboom. Nogmaals bedankt. Groetjes, Karin.

Regters - 23 dec 2007 - 21:52

Hallo, Bedankt voor de tip. Het zou inderdaad kunnen dat ik bij de Kerk meer informatie zou kunnen vinden over de nieuwe lidmaten. Maar hoe pak ik dat aan? Bij welke Kerk moet ik precies gaan zoeken ?
Groetjes, Karin.

Regters - 23 dec 2007 - 21:55

Het is min of meer te verwachten dat de vader van Bernardus senior ook Bernardus heet -
om de eenvoudige reden dat er ook een Bernardus junior is.
Is het zo'n gek idee om te veronderstellen dat de vader van Elisabeth van der Lee dan
Willem zal heten?
Zoek eens naar een Willem van der Lee - ze zijn te vinden als men "Willem van der Lee"
intoetst.
Ik vond er in elk geval snel ééntje in Opijnen.
Bernardus senior staat in 1769 als ingekomene in Utrecht te boek.
Maar dat wil toch nog niet zeggen dat hij er al niet eerder woonde?
En niet te gauw de moed opgeven!

Uitgeschreven lid - 23 dec 2007 - 21:56

Hallo, Neen hoor, de moed opgeven staat niet in mijn woordenboek. (Daarvoor ben ik vééél te nieuwsgierig). Het probleem is wel (een beetje toch) dat ik als Belgische niet echt alle Nederlandse steden ken. Bijvoorbeeld : Als jij me spreekt van "Opijnen" dan weet ik dat niet onmiddellijk te situeren. Geen probleem, ik zoek dat wel even op natuurlijk. En inderdaad, het zou kunnen dat de vader van Elisabeth van der Lee een zekere Willem van der Lee was. Ga ik direct even intikken en opzoeken.
Het zou inderdaad ook kunnen dat Bernardus Regters (Senior) al vóór 1769 in Utrecht woonde.
Iemand liet me weten dat twee van zijn kinderen te Utrecht werden gedoopt. (Wilhelmina in 1766 en Willem in 1768). Bernardus (Junior) werd geboren in 1762, maar zijn geboorte of doop zijn blijkbaar niet terug te vinden in Utrecht...
Er zijn dus nog wel enkele vragen op te lossen. Ik ben heel blij dat ik met jullie allen 's van gedachten kan wisselen, het is altijd prettig als mensen je bepaalde suggesties geven die je misschien verder op weg kunnen helpen. Bedankt. Karin.

Regters - 23 dec 2007 - 22:10

Hoi Karin,

Ik heb 16 overleden Regters in Utrecht en bij geen een de geboorteplaats.
Ook bij een aantal geboren Friezen staat geen gb.plaats.
Dus dat heeft Genlias gewoon niet overgenomen. Dat vergroot de kans bij Bernardus Jr.

groet margreet

margreet - 23 dec 2007 - 22:20

Hallo Margreet, Dat vergroot inderdaad de kans bij Bernardus Jr...
Zoals je wellicht gelezen hebt, heeft Ronald me aangeboden om 's te gaan kijken in het Utrechts Archief. Ik hoop dat hij er iets bruikbaars zal vinden...
Tjonge jonge... Soms denk ik : Waar ben ik toch aan begonnen. Ik had ooit 's gehoord dat wij uit Nederland afkomstig waren. Ik dacht : Dat interesseert me wel, ik zal dat 's "snel" opzoeken... Dat "snel" in ondertussen vijf jaar geworden. Eénmaal je de microbe te pakken hebt, wil je niet meer loslaten. Genealogie, het is een spannende en intrigerende bezigheid. In 1899 kwam een Nederlandse kermisreiziger met de naam Johannes Melchior Regters naar België. Daar ontmoette hij iemand. Hij huwde met haar en ze kregen kinderen. Eén van die kinderen was mijn overgrootmoeder. Ik kwam te weten dat Johannes Melchior afkomstig was uit Rotterdam en dat zijn voorvaderen afkomstig waren uit Utrecht... en nu is het dus verder zoeken... Wie weet waar we nog gaan uitkomen?
Groetjes aan jou en alle andere stamboomonderzoekers. Karin.

Regters - 23 dec 2007 - 22:32

Groetjes Ronald

Ronald - 6 jan 2008 - 15:58


Hallo Ronald, Hartelijk bedankt voor je email! Helaas stond je persoonlijke email-adres er niet bij.
Hier heb je alvast mijn email-adres : karin.regters@telenet.be
Groetjes, Karin

Uitgeschreven lid - 6 jan 2008 - 16:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu