stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Waar kan ik attestaties Jaarsveld vinden ?


Profiel afbeelding

In de Gezinsreconstructie Giessen-Nieuwkerk 1671-1812, auteur H. de Bruin, staat (afgekort):

"Gerrit Jacobsz de Jongh

Lijsbeth ...Egbertse Alblas

beide 30-10-1717 met att. van Jaarsvelt"

Ik heb een paar vragen hierover:

1. Is 30-10-1717 de trouwdatum of de datum van de attestatie?

2. Waar kan ik attestaties van Jaarsveld vinden? Of zijn die boeken ook door Pruisische troepen geroofd in 1787?

Joop de Jong

De attestatie werd meegegeven aan de ondertrouwde personen. Die hebben ze dus ingeleverd bij de dominee in Giessen Nieuwkerk.En die heeft dat feit keurig vermeld kennelijk bij de huwelijksinschrijving. De attestatie zelf zal vermoedelijk toen al meteen in het ronde archief verdwenen zijn. 

Marietje

Het commentaar van Marietje klopt helemaal. Ik heb wel een nadere suggestie: kijk alsnog in de trouwboeken zelf!  Als die er nog zijn, natuurlijk. Zo niet, dan is er misschien ook nog een registratie van impost o.i.d.

Er is verschil tussen ondertrouwboeken (waar een trouwdatum of het afgeven van een attestatie naar elders bij kan staan) en trouwboeken (waar een ondertrouwdatum of een ingekomen attestatie bij kan staan).

In Jaarsveld kan dus een ondertrouw genoteerd staan in het (trouw)boek, en in het trouwboek van Giessen-Niekerk staat een datum waarvan niet helemaal helder is waar die op slaat, want je hebt hier te maken met een gezinsreconstructie, en je weet niet hoe de auteur daarvan dit bedoeld heeft. Dus... beide (onder)trouwboeken even inzien. Fluitje van een cent, want je weet ongeveer de datum, het kan hoogstens drie weken schelen.

Petra

Hartelijk dank! Helaas kan ik noch in Giessen-Nieuwkerk, noch in Jaarsveld het huwelijk van Gerrit en Elizabeth vinden. Ik blijf zoeken.

Joop de Jong

Hartelijk dank! Ik blijf zoeken.

Joop de Jong

In feite zegt de tekst tussen aanhalingstekens alleen dat Gerrit en Lijsbeth met kerkelijke attestatie zijn overgekomen van Jaarsveld en op 30 okt. 1717 door de dominee in het lidmatenregister van Giessen-Nieuwkerk zijn ingeschreven. Dat het hier om (onder)trouw zou gaan, is een geweldige slag in de lucht. Het is simpelweg een verhuizing.

Joop Huijssoon

Dat het een registratie van lidmaten betreft, dát kon ik uit die gezinsreconstructie niet opmaken, maar is goed mogelijk. Dan waren ze dus al eerder gehuwd?

Petra

Bij Lidmaten van de Nederduits Gereformeerden in Jaarsveld heb ik het volgende gevonden:

"Aangenomen onder voorgaande onderwijsing en examen ten overstaan van een ouderling": er volgt een namenlijst met o.a. "Gerrit Jacobsz de Jong en Lijsbet Egbers Alblas S:H vertrokken".

Helaas staat daar geen datum bij, maar op de volgende pagina - in hetzelfde handschrift - staat een lijst van lidmaten, opgesteld na "huijsbesoekinge voor mijn vertrek den 25 en 26 april 1720". Daar komen Gerrit en Lijsbet niet in voor.

Ik leid hieruit af, dat zij vòòr 25 april 1720 vertrokken waren als echtpaar (SH=sijn huijsvrouw). Dat kan goed kloppen met die datum 30 okt 1717.

Kunnen die "onderwijsing en examen" slaan op het feit, dat Lijsbet RK gedoopt was (in Cabauw)?

Joop de Jong


Hallo Joop,

Jouw vraag past in mijn stamboom. Gerrit Jacobsz de jong en Elizabeth Egbertsdr Alblas zijn mijn stamouders. Helaas weet ik niet precies wanneer en waar ze getrouwd zijn:voor 1706. Ik vermoed Jaarsveld omdat Elizabeth daar geboren is. Ik heb wel heel veel info van oudere stamouders en de nazaten van Gerrit de Jong. Ik vermoed dat jij ook een nazaat bent? Ik vermoed dat jouw opa Bastiaan de Jong is en jouw vader Joop de Jong Dat is de enige Joop in de stamboom volgens mij. Bastiaan de Jong is de broer van Johannes de Jong *2-2-1902 mijn opa. Zijn zoon Freek de Jong is mijn vader. ik heb nog niet veel hier geplaatst, maar misschien is het mogelijk als je wil hierover prive te berichten?

Ben benieuwd groet, J. de Jong

J. de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu