stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Van den Hurk - van den Tillaar - Tilleur


Profiel afbeelding
Heb een stamboom van een verre neef ontvangen,ben daar niewsgierig door geworden maar heb daar ook mijn twijfels over en wil het "Mysterie"oplossen.
Ik ben geen genealoog maar zet daarvoor mijn eerste schreden via Stamboomforum.

Het raadsel:

mijn oudovergrootvader:
Mathias Johannes Mathias Jacobus van den HURK, geboren te Veghel(NB) op 24 april 1675, overleden aldaar op 15 januari 1730.
wordt gevolgd door:
oudgrootvader
Joannes Tijs Jan Tijssen van den TILLAAR, geboren te Veghel (NB) op 9 februari 1721, overleden aldaar op 30 september 1803.
Hoe kan opeens de familienaam veranderen???

Harrie van den Tillaar

Harrie

Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd. Mathijs Jan Mathijs is twee keer gehuwd geweest. De eerste keer met Jenneke Niclaes Ariens van 't Ceijtart (verwijzing naar de plaats Zijtaart). In die huwelijksakte werd hij genoemd Mathijs Jan Mathijs Jacob van Ham (verwijzing naar streek het Ham in Veghel). Dit huwelijk werd in Veghel voltrokken op 15-11-1699. Hij was toen circa 23 jaar oud.
Het tweede huwelijk werd voltrokken op 5-12-1720 met Jenneke Willem Jan Dirx. Uit dit huwelijk is jouw oudgrootvader Joannes (~ Veghel 9-2-1721) geboren.

Van Veghel heb ik alle huwelijken vanaf 1650 tot en met 1810 en alle dopen van circa 1615 tot en met 1810. Kortom een schat aan info.

Met vriendelijke groeten,

Twan van Duijnhoven

Twan van Duijnhoven

Harrie,
Tillaard is een gehucht in de gemeente Heesch in Brabant. Het is waarschijnlijker dat de naam daar vandaan komt dan van die markies Tilleur. Helemaal zeker is het niet, maar voor jou als Brabander lijkt het me waarschijnlijker.
Arjan Wolters

Uitgeschreven lid

Arjan,

Ik heb begrepen dat Tillaart ook een onderdeel van Veghel was. Het hieronder staande komt weliswaar uit Wikipedia, maar misschien zit daar toch ook een kern van waarheid in. Temeer omdat zeer veel namen Van den Tillaart in haar verschillende schrijfwijzes zo rond 1720-1750 in Veghel zijn ontstaan.

"Geschiedenis
Havelt wordt voor het eerst vermeldt in 1378. Het gehucht bestond vroeger uit verspreid gelegen boerenhoeven. De naam Havelt wijst mogelijk op de naam Haanvelt en wordt in de veertiende eeuw vermeldt als leengoed van de hertogen van Brabant. Ook lagen hier verschillende tiendklampen, waaronder het Akart en de Tillaart."

Wat zou hiervan waar zijn ?? Graag reactie

Gegroet

Twan van Duijnhoven

Twan van Duijnhoven

Harrie,

In een studie 'Genealogie van den Tillaar' door het streekarchief Veghel wordt aangegeven dat Den Tillaar een hoeve, landgoed of iets dergelijks in de buurt van Havelt, Veghel is geweest. De exacte ligging is niet bekend. Helaas is het niet mogelijk een scan van deze pagina aan deze e-mail toe te voegen. Wil je hem alsnog, laat me dan even je adres weten. Ik heb de genoemde studie gevonden in 1995 in het streekarchief Veghel - ik weet niet of dit archief nog bestaat - en het is gemaakt voor een Amerikaanse of Canadese van den Tillaar. Helaas heb ik de gegevens niet beter genoteerd.
Ook in mijn stamboomonderzoek ben ik er op gestuit dat de familie oorspronkelijk Thijsen/Mathias werd genoemd, en later pas van den Tillaar:
Henricus Thijssen werd geboren in Veghel 22 jan. 1622,
Zijn zoon Petrus Hendrik, geb. 1 november 1655 te Veghel wordt Thijssen van den Tillart genoemd,
en diens zoon Johannes Petrus, geboren 23 dec 1681 in Veghel, gestorven 20 maart 1755 te Erp heet van den Tillart/Tillaer
De overgang van een patroniem naar een toponiem dus. Waarschijnlijk heeft de familie op (de hoeve?) 'Den Tillart' gewoond, overigens niet per sé als eigenaar.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Bart van den Tillaar

Bart,

Ikzelf ben ook geïnteresseert in die studie. Mijn moeder is een Veghelse en haar voorouders komen ook uit het Havelt, het Ham en de Heuvel te Veghel. Een van haar voorouders is ook een van Tillaart.

Als je die scan naar Harrie verstuurd, laat Harrie hem dan doorsturen naar mij. Hij heeft mijn e-mail adres.

Gegroet

Twan van Duijnhoven

Uitgeschreven lid

hay intresant om dit te lezen maar heb een vraag misschien een domme vraag maar ok dat moet dan maar hoe weet je dan zeker dat het om de zelfde persoon gaat

gr peet

petra witte

Petra,

Ik doe heel veel onderzoek in de omgeving van Veghel en een ding is zeker; de moeilijkste en grootste familie in die omgeving is de familie Van den Tillaart in al haar schrijfwijzes (Tillaer, Tillaar, Tillaert, Tillaart, Tillart, Tillard; en dan met "van de" of "van" of "van den"). Temeer omdat veel dezelfde voornamen hadden, Joannes, Mathias, Mathijs om er maar eens enkele te noemen. Dus hoe meer informatie ik ontvang, des te makkelijker het gaat worden. Dus waarschijnlijk hebben we het niet over dezelfde persoon, maar wel over de zelfde afkomst.

gegroet

Twan

Uitgeschreven lid

De Tillaar (Tillaer, Tillaart etc.) is inderdaad een oud toponiem in Veghel. De Veghelse Van de Tillaarts hebben ongetwijfeld hun naam aan dit toponiem ontleend, zoals eveneens De Hurk in Veghel een toponiem is. De Tillaar was een tiendklamp, waarvan de exacte ligging door Martien van Asseldonk onderzocht is en naar buiten gebracht in zijn publicatie in Van Vegchele tot Veghel. Uit de bijgevoegde kaart blijkt de tiendklamp Tillaar langs de Aa te liggen. Zij strekte zich grofweg van het kerkdorp Veghel tot aan het gehucht Havelt uit, alwaar enkele boerenhoeven eveneens tot de Tillaar behoorden. In het gebied stonden meerdere boerenhoeven, waarvan bewoners mogelijk later de benaming Van de Tillaart gingen dragen. Al in de zestiende eeuw -mogelijk eerder- komen er Veghelse schepenen voor met de naam Van de Tillaar. De gebiedsnaam Tillaar is hedentendage in Veghel niet meer in gebruik. Op de oude gronden ligt tegenwoordig de woonwijk Veghel-Zuid en winkelcentrum De Boekt.

Vanveghel

Hallo,

De oudste schrijfwijze van het toponiem in Veghel was Tillaar, dius zonder -t.

In de oudste door mij bewerkte schepenprotyocollen van Veghel (1529-1552) komt de familienaam al voor. Volg de volgende link:

http://oudzijtaart.nl/downloads.html

Voor 14-15-de eeuwse gegevens kun je ook veel vinden in de indeici van de Bossche schepenprotocollen in het stadsarchief in Den Bosch, maar het advies is om stap voor stap terug te werken.

Succes met je onderzoek,

Martien van Asseldonk

Martien van Asseldonk

Ik zoek deze familie al meer dan 10 jaar uit. Ik heb deze in schrijfvorm als Tillart, Tillard, Tillaar, Tillaard, Tillaart, Tillaer, Tillaerd, Tillaert en Thillart, met voorvoegsel als van de, van den, van der, van enz, die me zo te binnen schieten. In patroniem en toponiem komen ze ook voor als van den Hurk, van de Ham, ook als Thijssen, en in Nisterode heb je zelfs een familie Evers die voortkomt uit de Tillaart tak. Overigens ik heb een kaart waar het gebied Tillard voorkomt ligt tussen Heesch en Oss in. Er ligt nu een straatje wat de naam Tilderdstraat heeft.

Het is zo'n grote familie dat ik denk ik nog jaren nodig heb om het allemaal een beetje bij elkaar te hebben. Heb nu een bestand van ongeveer 7133 personen waar ook aanverwanten tussen zitten. De verste voorouder die ik heb gevonden is Roef Jan Jan Jan Welt van den Hurk gehuwd omstreeks 1525.

Verder succes en mochten er nog vragen zijn kun je me mailen.

Grt. Hennie Kerssens

Kerssens

Ik zou graag ik contact komen met iemand die heel veel weet over stamboomonderzoek in Veghel.

Twan van Duijnhoven, Martien van Asseldonk, Hennie Kerssens, of .......?

Wie wil helpen?

Ik zoek de doopinschrijving van Henricus Henricus Mathias (of de namen van zijn ouders als er nog geen dopen werden geregistreerd)

Hij trouwde op 14-06-1634 te Veghel met Antonia Melchior Antonij Waltherus.

De doopinschrijvingen van de kinderen van Henricus en Anthonia heb ik al gevonden.

Groeten,

Lea

Lien

Beste Hennie,

Roef Jan Jan Welt van den Hurk komt ook in mijn stamboom voor. Hij is gehuwd met Elisabeth Jan Jan Maes Decker. Ik vindt drie of vier kinderen:

- Mathijs Roef Jan

- Peter Roef Jan

- Walraven Roef Jan

         en???

- Emerentia Jan Roef

 

Deze laatste is voor mij zeer van belang omdat zij met een directe voorouder van mij  Jan Lambert Peter van Hoof is gehuwd in 1585. Echter ik zie haar naam ook als Emerentia Jan Roef van den Heuvel.

Weet jij of dit toch dezelfde persoon is en zij dus tot het gezin van Roef Jan Jan Welt behoord? Heb je hier inmiddels meer gegevens van?

 

m.vr.gr.

Frans van Hooft

Frans van Hooft

Hoi Frans, Ik heb nog wel een dochter Elisabeth Roef Jan Jan Jan Welt van den Hurk gehuwd met Jan Daniel Jan Smollers en Huijbert Jan Jan Jan Welt van den Hurk gehuwd met Engelke Joris Geert Hendrik Roef DONCKERS en met Ermgard Claes Aert CLAES.

Grt. Hennie Kerssens

Kerssens


Zou deze Elisabeth dezelfde ( kunnen) zijn als Emerentia, geboren rond 1530 en rond 1585 gehuwd met Jan Lambert Peter van Hoof. Hij is gestorven op 12-11-1606. Zou het kunnen zijn dat zij eerst (ong 1555) gehuwd is geweest met Jan Daniel Jan Smollers??

Uit welke bron heb je deze gegevens?

gr. Frans

Frans van HooftPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu