stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Archieven Gewestelijk Arbeidsbureau Den Haag 1940-1945


Profiel afbeelding

Wie kan mij vertellen waar de archieven van het Gewestelijk Arbeidsbureau Den Haag uit de periode 1940-1945 liggen?

Bij het Nationaal Archief wordt in archief 3.13.19 het  Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB), 1940-1984, wel besproken in de sectie archiefvormer, maar de archiefbestanddelen, afkomstig uit het depot van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn allemaal na 1945.

In het inventaris van het Haags gemeentearchief kan ik niets terug vinden over het gewestelijk arbeidsbureau.

Ik ben specifiek op zoek naar informatie over te werk gestelde Hagenaars in de periode 1940-1945. Of zijn dergelijke archieven vernietigd?

Bob Coret

Zou het hier te vinden zijn? (Omdat in oorlogstijd het hele Arbeidsbureau-syseem overhoop werdgehaald, zie de inleidende test in de link, onder "archiefvorming"

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.15.20/anchor/descgrp-context-bioghist#c01:2.

Bedet

Bedankt voor deze link. Een zeer informatieve inleidende tekst inderdaad over het Arbeidsbureau-systeem. Het openbare "Rijksarbeidsbureau in Oorlogstijd" archief (2.15.20) bevat evenwel vooral beleidsstukken en rapportages, maar helaas niets over specifieke "bemiddelden".

Het NA schrijft dit ook in de Oorlogsgids 11. Ik ben als dwangarbeider werkzaam geweest in Duitsland. Wat kan ik daarover bij u vinden?:

In het Nationaal Archief bevinden zich archieven waarin stukken met betrekking tot de arbeidsinzet (Arbeitseinsatz) voorkomen. Over het algemeen zijn dit beleidsstukken. Gegevens van enkele honderden personen zijn hierin terug te vinden. Hierbij moet worden aangetekend dat de informatie, die de onderzoeker over personen aantreft in deze stukken, over het algemeen erg summier is. Aangezien er tijdens de oorlog honderdduizenden personen voor de arbeidsinzet naar Duitsland zijn gezonden, is de kans dat men informatie over zichzelf vindt, zeer klein. Een uitzondering hierop zijn bestanden uit Beverwijk en Utrecht. Van deze gemeenten zijn wel lijsten met duizenden respectievelijk honderden namen aanwezig. 

Helaas beschrijft men niet of dergelijke informatie (over personen) is vernietigd of elders is terecht gekomen?!

Bob Coret

Bij het Stadsarchief Amsterdam kom ik in het Inventaris van het archief van de Gemeente Arbeidsbeurs (5236) de volgende tekst tegen (link):

De staten en transportlijsten kwamen aanvankelijk in aanmerking voor vernietiging. Medewerkers van het Stadsarchief hebben destijds bezwaar hier tegen aan getekend. Besloten is om de stukken alsnog te bewaren.

Slik. Nog eens het selectie en vernietiging deel gelezen van 3.13.9 en dan lees je:

Voor de selectie hadden de archieven een omvang van ca. 561 meter. Het geheel was niet te splitsen naar de diverse archiefvormers omdat de archiefbestanden voor de bewerking door elkaar stonden.

Het archief is na bewerking, met uitzondering van het te vernietigen bestand, het vreemd archief en de termijnstukken, verzonden naar het Nationaal Archief en de regionaal historische centra in het land. Dat bestaat uit 47,4 meter te bewaren archiefbescheiden en 0,875 meter archiefbescheiden van vóór 1940.

Het vreemd archief en de termijnstukken, met een omvang van 15,25 meter, zijn naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid teruggezonden.

De vernietiging van de 497,475 meter archiefbescheiden is, na toestemming van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij brief van 30 juni 2005, kenmerk DAZ/B&A DIV/05/50128, gerealiseerd door Van Gansewinkel Nederland BV.

Voor het Nationaal Archief betekent het dat er 8 meter te bewaren archiefbescheiden en ca. 0,1 meter archiefbescheiden van vóór 1940 zijn overgedragen.

Ik denk dat ik het antwoord op mijn vraag heb gevonden..... Niet blij

Bob Coret

Jammer.... weer een stukje historische informatie vernietigd.

Misschien dat er bij het NIOD nog iets te vinden is, maar ik kan niet goed zien of daar ook gegevens van Haagse mensen in het archief zitten. En.... is dit alleen info over gedeporteerden,en zoek je dat niet.....

https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoord/heeft-het-niod-materiaal-over-de-arbeidsinzet

Bedet

Ik heb bij het Nationaal Archief de vernietigingslijst van archief 2.15.20 opgevraagd om te achterhalen wat er in de vernietigde 497,475 meter archiefbescheiden zat.

Bob Coret


Macy DedenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu