stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen en algemene vragen » familieleden als voluntairs naar engeland vertrokken waar meer informatie te vinden.


Profiel afbeelding

Hallo,

In een akte wordt vermeld dat twee van mijn familieleden rond 1909 als voluntairs naar engeland zijn vertrokken. Later zijn ze wel weer teruggekomen.

Is er een mogelijkheid om na te gaan of ze daadwerkelijk zijn vertrokken. Is er een mogelijkheid om na te gaan met welk schip ze de overtocht hebben gemaakt.

Waar zou ik in engeland moeten zoeken om bewijs te vinden dat ze engeland zijn binnengekomen en daar zijn geregistreerd als voluntairs.

Guus Cremers

Op het moment zou ik niet weten wat voor archieven van nut zouden kunnen zijn omdat de vraag zo open is. Misschien zou je eerst wat meer details kunnen geven:  

1 – Om wat voor soort voluntairs gaat het hier? Ik gok maar dat je hiermee militaire vrijwilligers bedoelt, maar natuurlijk kan het ook om iets heel anders zijn gegaan???  

2 – Indien militair, was het voor de “army” of de “navy” of misschien wel de "merchant navy". Wat was de achtergrond van deze Nederlandse “voluntairs” (e.g. militairen, vakmannen, ingenieurs )? En wat zou de reden zijn geweest dat Engeland ca 1909 nederlandse vrijwilligers zou hebben gehad.

3 – Misschien is het makkelijker wanneer je de namen en andere gegevens van deze personen geeft?

 

Tenslotte, er zijn volgens mij geen passagierslijsten voor overtochten tussen Engeland en Nederland/Belgie.

 

Sylvia

Ozlady

Hallo Sylvia,

Eén broer is in 1909 als voluntair om het hoedenvak te leren naar denton in engeland gegaan.

Na ongeveer een jaar is hij weer teruggekomen.

De naam is: Josephus Johannes Hubertus Cremers.

Als er geen passagierlijsten zijn, Waar zou ik dan meer over hem van zijn verblijf in Engeland kunnen vinden.

Guus Cremers


1 jaar? … Ik had gehoopt dat het wat langer was geweest want dan was er een goede kans dat hij in de 1911 census was opgenomen. En hat making/millinery was niet echt wat ik verwacht had …. Ik vermoed dat het vreselijk moeilijk zal worden om iemand terug te vinden die ooit eens een jaartje als een soort apprentice in hat making had doorgebracht in Denton.

 

Heel misschien kunnen de volgende 2 instanties je wat hints en tips geven:

Denton Local Historical Society  - https://www.facebook.com/dentonlocalhistorysociety  (NB hun eigen website is een rommeltje, ik kan niet eens contact details vinden)

Stockport’s Hat Works Museum “the UK’s only museum dedicated to the industry” - https://www.stockport.gov.uk/topic/hat-works (contact details: https://www.stockport.gov.uk/planning-your-visit-to-hat-works/travelling-to-the-hat-works)

OzladyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!