stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Begraafregister Sint Annaland voor 1785 [opgelost]


Profiel afbeelding

Op internet vond ik een stamreeks De Jonge van Sint Annaland. Hierin wordt bij diverse personen een begraafdatum aldaar vermeld.

Mij is echter alleen een overlijdensregister vanaf 1785 bekend. 

Het werkstuk is van serieuze kwaliteit, dus de auteurs moeten hiervoor een bron gehad hebben. Van hen zijn alleen de namen vermeld, J.J. van der Velde en D.J. van der Velde, dus kan ik mijn vraag niet aan hen richten.

Weet iemand waar ik dit register zou kunnen inzien, of een copie kopen ?

Teun Verschoor

misschien uit de registers van collaterale successie van St. Annaland [hier]

Peter B

Of: komen deze data uit onderzoeken die voor mei 1940 zijn verricht?

Het was immers de schuld van onze oosterburen van destijds dat heel veel Zeeuws materiaal vernietigd werd?

G. Karssenberg

Voortbordurend op de suggestie van @G. Karssenberg: In de collectie afschriften van DTB boeken gemaakt voor de oorlog door P. D. de Vos vind ik wel doop- en trouwboekafschriften (zie bijv. hier en een deel ervoor) maar niet van het begraafregister.
Wel zie ik dit afschrift van het begraafregister 1657-1783, maar daar staat Sint Annaland "(Zeeuws Vlaanderen)" Verbaasd

Peter S

Op Genealix staat een dtb-boek: 1601-1835 Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland, Sint Maartensdijk, Stavenisse en Tholen.

https://www.genealix.nl/plaats/sint-annaland/ (even doorscrollen naar beneden). Dit is ook een uitreksel van De Vos, maar volgens mij een andere dan waar Peter S. naar verwijst.

Bedet

In Zeeuws Vlaanderen wordt het plaatsje Sint Anna ter Muiden bedoeld. Het lijkt mij eerder dat de titel van dit dossier fout zal zijn, dan de plaats waarop het betrekking heeft. Niettemin is dit voorlopig het enige spoor, en ik zal bij het Zeeuws Archief om opheldering vragen.

Bedankt

Teun Verschoor

@Bedet, dat is het "deel ervoor" waarnaar ik verwees.

Peter S

@Peter, sorry, ik had het " deel ervoor" verkeerd begrepen. Excuses.

Bedet

Een andere mogelijkheid is dat het Weeskamerregister is gebruikt, deze bestaat nog vanaf 1609 in het Archief Tholen: link

A van Egmond (nieuw)

PS. De heren van der Velde kunnen via adressen op deze website worden benaderd: http://www.tholen-schakerloo.nl/

A van Egmond (nieuw)

Dit lijkt mij de aangewezen weg in deze. Ik zal contact zoeken met deze site.

Bedankt.

Teun Verschoor

Wel zie ik dit afschrift van het begraafregister 1657-1783, maar daar staat Sint Annaland "(Zeeuws Vlaanderen)"

Deze fout is nu gecorrigeerd op de website. Het bleek een groter probleem te zijn en toch te gaan om Sint Anna ter Muijden. Het archief stuurde me vanmorgen deze link maar het kan ook gaan om deze link.

Peter S

zoals eerder aangegeven, de begraafgegevens staan op FamilySearch...

voorbeeld: de kinderen van Andries Isacks de Jonge uit de genoemde genealogie:

er zijn 2 overleden kinderen in de periode 08.1723-11.1723 die beiden in dit bestand te vinden zijn [hier, scan 1886 en 1887]

Peter B


Dank je wel Peter.

Inmiddels heb ik van de heer Van der Velde vernomen dat zij hebben geput uit een begraafregister, dat was opgemaakt voor de collaterale successie, en dat dit ter inzage zou zijn in het archief te Tholen. De links naar Family Search lijken naar het bedoelde register te verwijzen, zodat het toch op Internet valt in te zien.

Ik had wel bij FS gezocht maar niets kunnen vinden. Hoewel deze site uiterst waardevol is, vind ik deze wel moeilijk doorzoekbaar.

De vraag lijkt mij hiermeee opgelost.

Teun VerschoorPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!