stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Oude foto's kopiëren


Profiel afbeelding

Deze zomer wilde ik verschillende verre familieleden bezoeken om bij hen oude foto's te kopiëren. Nu kan dat met een camera of een scanner. Ik had zelf gedacht aan een scanner, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met de lichtcondities in een huiskamer, geen lichtspiegelingen en de foto wordt mooi vlak gescand. Er bestaan draagbare scanners, maar een flatbed scanner is eventueel ook mee te nemen. Omdat oudere mensen soms geen computer hebben, geniet een apparaat waarmee de opnames op een geheugenkaart of usb-stick kunnen worden opgeslagen mijn voorkeur.

Heeft iemand ervaringen en / of adviezen op dit gebied?

Joop Huijssoon

Laptop en flatbedscanner meenemen.

E.L.Smit

Ik heb regelmatig oude foto's gefotografeerd. In feite maak je dan een nieuwe foto die je kan bewerken en in kleur kan omzetten.

Andre van Elmpt

Ik gebruik mijn telefoon met scanner software. Werkt voor mij erg prettig.

Maja Zonneveld de Jager

De beste manier is om gebruik te maken van een fladbed scanner en een laptop. Er zijn ook scanners die de mogelijkheid tot het scannen van negatieven hebben. Als de foto's later geprint moeten worden is het verstandig de scanner op een hoge resolutie in te stellen. 

Eric Maas

Even een klein attentie-punt: een scanner heeft alleen zin als de foto's uit het foto-album gehaald kunnen worden. Niet bij iedere foto kan dat; en niet iedere eigenaar van de foto's wil dat.

Dus waarschijnlijk wel goed om ook een goed foto-camera mee te nemen (of je mobile, als je daar goede foto's mee kunt nemen).

Flora van Meggelen

ik gebruik de photomyne app

voordeel is je maakt van een fotoblad uit je album een foto waarna hij elke foto apart opslaat en later kunt afdrukken of in je eigen fotobestand kan zetten

je kunt je foto’s ook verder bewerken in deze. App

Jan Metselaar

Door personeel van de fotozaak werd onlangs nog gevraagd, of er negatieven zijn bewaard van (beschadigde) oude foto's.
Tegenwoordig maak ik foto's van foto's met een gewone digitale camera, zonder flits zoals in archieven van documenten.
Mogelijk dat er nog meer aanwezig is om te fotograferen.} => https://www.vpnd.nl/project-papier-digitaal-fotograferen.html

Macy Deden

Joop,

Eens met de opmerking van Flora, een scanner is alleen nuttig als men de foto's er (vlak) op kan leggen.

Mijn algemene hints:

-haal de albums op.

-fotografeer de albums rustig thuis met een echte kamera, verlicht met noorderlicht of een flitser met softbox.

Varierende albums/foto-formaten/diktes etc zijn op die manier geen hindernis.

Groeten, Gijs

gw sandberg

Sinds een aantal jaren beschikt het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle over een aantal boekscanners.

Op een glazen plaat leg je het boek/album open met te kopiëren zijde naar boven (géén afdekplaat!) en bijna 1 meter daarboven staat het object dat de foto maakt. E.e.a. kan worden gezet op een USB-stick en wellicht andere media.

Mogelijk beschikken andere archieven hier ook over.

Martin Jongkoen


Ik wil iedereen van harte bedanken voor de nuttige informatie en wenken! Ik ga het advies van E.L. Smit en Eric Maas volgen. De foto's kunnen dan mooi vlak gescand worden zonder hinderlijke reflecties en je kunt een hoge resolutie kiezen. De foto's kunnen bij de eigenaar blijven. Maar de tip van Flora van Meggelen om ook een camera / telefoon mee te nemen is ook heel nuttig.

Joop HuijssoonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu