stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Hugenoten


Profiel afbeelding

Bestaan er registers/lijsten van achternamen van de toendertijd gevluchte Hugenoten?

ik zou graag willen weten of mijn achternaam (Siliakus (verschillende spellingen)) er in voorkomt cq of mijn voorouders Hugenoten waren.

Fred Siliakus

Ik weet niet hoe ver jij gekomen bent maar de familie Siliakus rond 1730 in Amsterdam (edit: afkomstig uit Den Haag, zie volgende reacties) was Evangelisch-Luthers.

Frank Fransz

De oudste door mij gevonden: Peter Sieliacus Hierck en Anna Elisabet Moots laten in 's-Gravenhage (EL) op 24.4.1709 hun dochter Maria dopen.

G. Karssenberg

hier een Lutherse doop uit 's Gravenhage d.d. 15.08.1700 [hier]: Anna Elisabeth. vader: Peter Siliacus, moeder: Anna ELisabeth. getuijgen: Christiaan Gensem, Johanna Gensem, Maria Japek

zoon Johannes 13.05.1703 [hier]

Peter B

Er bestaat dus geen Hugenoten "ledenlijst".

Meer fundamenteler nog: niet iedereen met dezelfde naam is familie van elkaar. Of anders gezegd: heel vaak zijn mensen met dezelfde naam helemaal geen familie van elkaar. Dus zelfs als u een uit Frankrijk gevluchte gereformeerde persoon met de naam Siliakus zou vinden, dan helpt dat u helemaal niet.  U kunt het beste gewoon uw voorouders gaan zoeken en mocht het lukken in de 16e eeuw te belanden, dan merkt u het vanzelf of er Hugenoten bij zijn.  Op dit forum kunt u hulp krijgen bij het zoeken naar uw voorouders.  U zou daarvoor wat meer bij u bekende gegevens moeten posten.

De bovengenoemde voorbeelden lijken allemaal uit Duitsland afkomstig maar zoals gezegd, ook dat zegt eigenlijk niet zoveel over uw voorouders.

Maria van Afferden

Beste Fred,

Was het maar waar, dat er een Hugenotenlijst bestond! Dat zou ook het zoeken naar mijn voorouders een stuk makkelijker maken.

Misschien heb je iets aan deze tips:

Bij de profielen staat dat ook Gerda Siliakus de naam onderzoekt en Eleonora Ladru. Misschien kent u hen, maar anders kunt u contact opnemen.

Er staat ook een zoeksuggestie: Probeer ook eens te zoeken op een synoniem als Ciliacus, Sieliakus, Siliacus, Siliakes.

U kunt ook hier een kijkje nemen: https://nl.geneanet.org/genealogie/siliacus/SILIACUS

Veel succes.

Paula U.

In afwijking van de twee voorgaande stellige ontkenningen het volgende:

Er bestaan de zogenaamde Alfabetisch/Chronologisch gerangschikte Waalse Fiches vanaf ca. 1580 tot ca. 1810. Voor Waalse Kerken in Nederland en een aantal kerken in België, Duitsland en Frankrijk bevatten die DTBL- en soms andere -informatie (bijv. enkele krantenberichten). Zie: http://genver.nl/nl/waals.htm

Martin Jongkoen

Fantastisch Martin!

Paula U.

Waalse Fiches: Alfabetische Rangschikking

Nog de volgende opmerkingen:

Tot invoering van de burgerlijke stand (1811) kenden familienamen en zeker buitenlandse familienamen talrijke spreek-/-schrijfwijzen. Familieonderzoeker Ton Polet (1928 - 2018) telde er in Europa voor zijn familie ca. 100 w.o. Plé!

Begin jaren '90 raadpleegde ik de microfiches op het CBG Den Haag en staat mij bij, dat er aan het slot spreek-/-schrijfwijzen alfabetisch waren gegroepeerd.

Engelse Huguenot Society heeft eind 19e/begin 20e eeuw van diverse Britse plaatsen DTBL-registers in drukvorm uitgebracht. Een aantal hiervan staan gescand op het internet. Zo zijn er 3 boeken van Canterbury die 250 jaren omvat en waarin alleen al de index op familienamen (zonder voornamen) ca. 60 pagina's (slot deel 3) omvat: 

N.B.: Veel boeken zijn later op CD-ROM uitgebracht.

Martin Jongkoen

Dank Martin, maar de links canterbury 1 t/m 3  laten zich niet openen.

Paula U.

Internetlinken in vorig bericht aangepast.

Martin Jongkoen

Zie ook eerder item hugenoten op stamboomforum. 

Martin Jongkoen

Nu werken ze inderdaad. Een was er bij mij bekend, de andere twee nu ook. De waalse fiches vandaag doorgenomen, een paar goede vondsten gedaan. Klasse Martin, dank.

Paula U.

Martin Jongkoen


Frank Franz,

Ik ben inderdaad zover gekomen en EL heb ik ook opgemerkt. Wat ik met de vraag bedoel is misschien zijn er nog andere voorouders in die tijd die hun toevlucht zochten in de Waalse kerk destijds.

bedankt voor uw reactie.

Fred SiliakusPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu