stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Passagierslijst van zeilschip naar USA in 1854. [opgelost]


Profiel afbeelding

In 1854 emigreerden drie families uit Dreumel naar de USA. (Met het schip Carolina vanuit Rotterdam?)

De familie Romanesco, de familie Sas en de het echtpaar Aaldert Willemse en Anna van Hoften. Waar kan ik de passagierslijst, waar zij opstaan?

w.voss

w.voss

Op deze site bij fs kun je scans raadplegen van passagiers die in NY aangekomen zijn.

Als je de precieze datum weet, is dat makkelijker met zoeken in het juiste boek.

https://www.familysearch.org/wiki/en/Free_Online_New_York_Passenger_Lists,_1820-1897

Bedet

Ik meen me te herinneren uit andere vragen dat de reis in die tijd via Liverpool naar Boston kan zijn geweest.
In ieder geval de laatst bekende datum van verblijf in Nederland melden van de gezochte personen (en geef de namen en leeftijden van alle kinderen van een gezin), en de geboortejaren. Namen zijn vaak enorm vervormd in die lijsten van die tijd.

Peter S

de 3 familienamen komen uit de Klapper op de staten van landverhuizers [hier].

Bij Romanesko gaat het waarschijnlijk om Josephus Romanesco (geb 19.01.1799 te Best) [hier zijn huwelijk met Theodora Philipsen]. Hij is overleden 19.03.1862 en begraven op het Saint Nicholas Cemetery te Belgium, Ozaukee County, Wisconsin, USA [hier en hier] met de 1860 US census [hier]

Peter B

k weet helaas niet wanneer ze precies zijn vertrokken.  Ik heb de passagierslijst lang geleden gevonden (maar waar?). Ik heb de bron niet vastgelegd en moet nu op de blaren zitten. (Herinner me dat het schip vertrok uit Rotterdam en  Carolina heette.)

Ik ben blij met deze ingang. Moet  nu op zoek naar de speld.

w.voss

w.voss

Dag Peter, het is de Romanesco waar ik naar op zoek ben. Deze scans zijn een mooie aanvulling op mijn verhaal over hun belevenissen. Mijn dank!

Rest nog het verhaal van de overtocht en de eerste jaren van hun verblijf.

w.voss

foutje

Peter S

Blij met het meedenken!

w.voss

(Met het schip Carolina vanuit Rotterdam?)

Misschien de South Carolina ? Daar zie ik maar een lijst van in 1854, begint hier, maar ik zie geen van de gezochte namen. Is Rotterdam zeker of Carolina zeker of geen van beide ?

Peter S

[e-mailadres verborgen]

Ik was degene die die passagierslijst had gevonden begin vorig jaar. De link staat in een van je oude berichten: https://www.stamboomforum.nl/subfora/224/2/63650/0/jan_hoks_johannes_en_carolina_timmermans_uit_dreumel_gld_gemigreerd_in_1855_naar_de_vs

Echter volgens mij bevat het alleen die familie Hoks/Timmermans ...

Sylvia

Ozlady

Sylvia, De families die je toen voor mij hebt gevonden vertrokken een jaar later (In 1855). Kwamen wel uit hetzelfde dorp.

w.voss

hier nog een oude forumbijdrage waarin de namen Sas en Romanesko voorkomen: https://www.stamboomforum.nl/subfora/224/2/19910/54

Misschien een idee de naturalisatiedocumenten op de zoeken, hierin wordt vaak de haven van aankomst en het schip vermeld

Peter B

[e-mailadres verborgen]

1- Hoe weet je 100% zeker dat ze inderdaad precies in 1854 zijn aangekomen in de United States? Dat jaar is het vermelde vertrek uit het bevolkingsregister van de gemeente waar ze woonden??? Het vertrek uit Nederland kan inderdaad in dat jaar hebben plaatsgevonden, maar vertrek en/of aankomst kunnen ook wel in een volgend jaar zijn gebeurd. Ik heb dit nl vaker gezien.

2- Jij noemde zelf de Carolina in je oorspronkelijke vraag. Indien je het over een 1854 aankomst voor dit schip hebt, waar baseer je deze mogelijkheid op?

Sylvia

Ozlady

Om jezelf een betere kans te geven zou het misschien nuttig zijn om bv alle leden van de famielie Romanesko te vermelden incl volledige voornamen en leeftijden. Op die manier kan er naar patronen worden gezocht ipl van alleen een achternaam.

Ozlady


De  drie families zijn in 1854 vertrokken. Ik weet niet wanneer ze aangekomen zijn.  Dit zijn gegevens die ik van hen heb.

Josephus Romanesco was 55 jaar oud en zijn vrouw Theodora Kuijten 66, toen zij naar Wisconsin vertrokken Zij gingen er heen met vier van hun zeven kinderen: Maria (28), Hendrikus/Bruce (24), Gerardus/Gerhard (22) en Wouter/Walter (18) (http://www.romanesco-stamboom.nl/passie/sites/stamboom_gezin.php?kid=1207&pid=1469831).

Albert en Anna Willemse-van Hoften vestigden zich in Freedom, Wisconsin. Zij hadden geen kinderen toen ze vertrokken. Albert en Anna Willemse-van Hoften vestigden zich in Freedom, Wisconsin. Zij kregen er twee kinderen: John en Mary (Johanna Maria). John Williamsen, zoals zijn familienaam (Willemse) in Wisconsin werd (1858-1929), trouwde met Caroline Weyenberg (1868-1928), een nakomeling van twee Noord-Brabantse  emigranten (https://littlechutehistory.org/genealogy/getperson.php?personID=I9998&tree=lchs). John en Caroline zijn begraven op Mount Olivet Catholic Cemetry, de Pere Wisconsin.

Lambert Sas (1810–1870) was getrouwd met Johanna Kooijmans (1810–1873) en kregen zeven kinderen. Janneke en Jenneke overleden zeer jong. Met de andere kinderen Geertruida (17), Anna (Mary) (12), Johanna (10), Cornelis (9) en Ida (5) emigreerden ze in 1854 naar Wisconsin. Grafsteen van Johanna Kooijmans staat op het Saint Nicholas Cemetry in Freedom. Alleen van Mary heb ik gegevens in Wisconsin. Mary Sas trouwde met  John van den Berg en kreeg dertien kinderen. Zeven kinderen trouwden en schonken hun ouders 78 kleinkinderen. John en Mary zijn evenals hun ouders op het Saint Nicholas Cemetry begraven.

w.vossPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu