stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » 'de classis van Pro Deo...' wat betekend dit?


Profiel afbeelding

Goedemiddag allemaal,

Ik heb een vraagje. Vaak staat er in Trouwregisters een dergelijke tekst (voorbeeldje van 1 van mijn voorouders):

'1718. den 9 julij. aangifte gedaan van Theunis Dirkse de Jong trouwt met Marija Jacobdr de Jong. gehoorende onder de classis van pro deo.'

Nu vraag ik mij af wat die laatste zin betekend. wat houdt die 'classis van pro deo' in? Voor zover ik nu mijn stamboom onderzocht heb staat dat er altijd bij. Staat er ook weleens wat anders?

 

Alvast bedankt!

Groet, Wouter de Jong

Wouter de Jong

Die classis wordt gebruikt wanneer mensen geen geld hebben om te betalen voor een huwelijk, of andere aangiften.

Pro Deo, voor God

Als men wel geld heeft, staat er bijvoorbeeld classis f 3.-.- 

Jan Achterberg

De Impost op trouwen en begraven

Deze belasting werd ingesteld om een reserve te scheppen waaruit rente en aflossing van kapitalen ten laste van het gemene land bekostigd zouden kunnen worden. De belasting zou worden geheven op het trouwen, begraven en het vervoer van lijken. De heffing werd volgens de ordonnantie van 26 oktober 1695 *  verdeeld in verschillende klassen. Bij een inkomen van 800 gulden per jaar en / of gegoedheid boven de 12.000 gulden per jaar was een bedrag van 30 gulden verschuldigd; bij een inkomen van 400 tot 800 gulden en / of gegoedheid van 6.000 tot 12.000 gulden een bedrag van 15 gulden; bij een inkomen van 200 tot 400 gulden per jaar en / of gegoedheid van 2.000 tot 6.000 gulden een bedrag van 6 gulden; bij een inkomen beneden 200 gulden per jaar en / of gegoedheid beneden 2.000 gulden een bedrag van 3 gulden. Verder werd bepaald dat indien iemand overleed en zou vallen onder de bepalingen van de belasting op de collaterale successie, een dubbele impost verschuldigd zou zijn. In bepaalde gevallen was het ook mogelijk in geval van armlastigheid vrijgesteld te worden van de betaling van deze imposten, men viel dan in de klasse pro deo.

 

Bron: https://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=12.6&minr=3456568&miview=inv2&milang=nl

Link is geactiveerd door moderator 19-06-2019 12,35 uur

Cees


Da's attent! Dank je wel.

Cees

CeesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu