stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » geboorte uittreksel opvragen van een geboren Nederlander die nu de Amerikaanse nationaliteit heeft


Profiel afbeelding

Beste Lezers,

Mij is gevraagd om een geboorte uittreksel op te vragen van een geboren Nederlander die nu de Amerikaanse nationaliteit heeft (sinds 1960). in dit geval de Gemeente Uithoorn. Ik heb hen gebeld maar helaas zijn ze nu niet te bereiken, zodat ik nu niet niet weet of ik de juiste procedure volg.

Is het juist dat de geboorte uittreksel in dit geval via de Gemeente loopt en kan ik die aanvragen en zo ja wat is de procedure.

Hoor graag de reacties.

Groet,

Leo Verschuur 

l.verschuur

Beste Leo,

Misschien is het ook handig om de context erbij te vermelden? Gaat het om een verklaring van erfrecht bijvoorbeeld, vanuit persoonlijke interesse, etc?

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Behoudens hetgeen wat aan het aanvragen van het uittreksel ten grondslag ligt, is de meest normale gang van zaken dat u of middels uw Digid of middels een afspraak op het gemeentehuis het uittreksel aanvraagt. Dit zijn ook de mogelijkheden die de gemeente Uithoorn biedt: https://www.uithoorn.nl/loket/product/uittreksel-of-afschrift-van-de-burgerlijke-stand-aanvragen.

Indien gewenst kan u met uw DigiD inloggen en via deze weg een uittreksel bestellen. Anders hebt u nog de mogelijkheid om via deze bovenstaande pagina een afspraak te maken bij het gemeentehuis van Uithoorn en daar in persoon de aanvraag te doen, let ook op stukken die u eventueel mee moet brengen voor de aanvraag.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Beste Indie,

Het waarom laat ik het midden.

De persoon in USA heeft een uittreksel van haar geboorteakte nodig ( Is de Nederlandse Taal neet meer machtig)

Mij is gevraagd om behulpzaam te zijn, hoe desbetreffende persoon of ik dit kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Leo Verschuur 

l.verschuur

Als de persoon in kwestie nog leeft kan hij/zij bij mijn weten alleen zelf het uittreksel opvragen. De meeste Nederlanders zijn echt wel in staat in Engels verzoek te lezen.

 

Edit: Ik zie dat het wel kan voor iemand anders, maar dan heb je wel een schriftelijke machtiging nodig.

Annemarie57

De persoon is geen Nederlander meer en is sinds 1960 Amerikaans staatsburger, maar heeft nu wel een kopie van de geboorte akte nodig.

l.verschuur

@ Leo,

Een kopie van de geboorteakte en een uittreksel uit het geboorteregister zijn twee verschillende dingen.

Misschien is het verstandig om bij de persoon in kwestie navraag te doen wat ze precies nodig heeft. Als ze inderdaad een kopie nodig heeft, laat die kopie dan ook waarmerken door de gemeente.

Verder vind ik op de website van de gemeente Den Haag nog wat nadere informatie (o.a. over het aanvragen van een uittreksel voor iemand anders). Misschien heb je er iets aan. Zie hier.

Johanna C.

Beste Johanna,

Dank voor je reactie ik weet nu ongeveer wat hete familielid in USA aan moet voldoen om mij te kunnen machtigen.

Nu afwachten of de Gemeente Uithoorn ook zo´n machtiging heeft.

Groet,

Leo Verschuur

l.verschuur

Misschien is dit ook nog van belang. Zie hier

Verder vind ik op de website van de gemeente Uithoorn dat je een schriftelijke machtiging nodig hebt als je een afschrift voor iemand anders aanvraagt. Zie hier. Ik zou de gemeente Uithoorn even bellen of mailen en vragen of zij daar - net als Den Haag - een formulier voor beschikbaar hebben.

Johanna C.

Dank Johanna,

Ik had ze gisteren al gemaild, maar helaas geen reactie en ik had ze vandaag gebeld helaas waren ze net als vele andere gemeenten op vrijdag(middag) niet bereikbaar.

Maandagochtend bel ik ze wel weer.

Groet,

Leo Verschuur

l.verschuur

Als iemand de Amerikaans Nationaliteit heeft, lijkt mij het waarschijnlijk dat hij voor het verkrijgen ervan of bij (voorlopige) vestiging  ondermeer zijn geboortepapieren indertijd al heeft overlegd en dit in een Amerikaans register vastligt.

Uittreksel van persoonskaart/persoonslijst voor uit Nederland geëmigreerde personen kunnen aangevraagd worden bij het Vestigingsregister - gemeente Den Haag. Ook daarvoor gelden tegenwoordig strikte(re) privacy-eisen.

Martin Jongkoen

Beste Martin,

Dank voor je reactie.

Ik heb de link naar de USA verstuurd om het eerst zelf te proberen.

Met vriendelijke groet,

Leo Verschuur

l.verschuur


Men kan ook informeren bij de Nederlands ambassade in de Verenigde Staten; het is niet nodig om de Nederlandse taal te kunnen begrijpen, lezen en/of schrijven. Voor contact, dag en nacht bereikbaar.} https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika

Macy DedenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu