stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » datum echtscheiding [opgelost]


Profiel afbeelding

Bernard Herman Soitoux (geb 11-08-1895) is gescheiden van Jantje Hoogeveen. 

In de kantlijn van de huwelijksakte (198 Amsterdam, 15-04-1920) staat bijgeschreven dat het huwelijk bij vonnis van de Rechtbank te Haarlem van 5 februari 1935 ontbonden is verklaard. Op 16 augustus 1935 is dit ingeschreven in het register van Huwelijken en Echtscheidingen.

Wat is de correcte datum van echtscheiding ? Die van het vonnis of die van de inschrijving?

Ben Oldenburg

Vonnis.

JP Ouweltjes

De datum van inschrijving. 

Dit heb ik gevonden op de website van AlleFriezen:
Welke datum telt als datum van het ontbinden van een huwelijk?
Bij de ontbinding van een huwelijk is de datum van inschrijving van het echtscheidingsvonnis in het register van huwelijken en echtscheidingen de officiële datum van echtscheiding. De inschrijving moest bovendien binnen zes maanden na de vonnisdatum plaats vinden. Met andere woorden: als een echtscheidingsvonnis niet binnen zes maanden na de vonnisdatum in het register van huwelijken en echtscheidingen werd ingeschreven, dan had het vonnis geen rechtskracht en bleef het huwelijk dus in stand.

Johanna C.

Ik waag het te betwijfelen, Johanna. Ik stel me voor dat de ontbinding is bekrachtigd door de inschrijving. Maar de inschrijving verwijst vervolgens naar de vonnisdatum, en dat zal dan de rechtsgeldige datum zijn.

JP Ouweltjes

Dank voor deze (eerste) reactie.

Aanleiding is het feit dat in mijn Aldfaer programma zowel de datum vonnis, als de datum registratie kan worden ingevuld.

Nou is Soitoux geen Friese naam, maar ik denk dat de uitleg van Johanna (juridisch) het dichtst bij de juiste interpretatie ligt.

Ben.

Ben Oldenburg

Ik weet niet beter of de datum van inschrijving is de datum van echtscheiding. Maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

Overigens zit er tussen de datum van het vonnis en de datum van echtscheiding meer dan 6 maanden. Misschien is het handig om uit de zoeken of de termijn in 1935 nog steeds 6 maanden was. 

Johanna C.

Naar aanleiding van de AlleFriezen informatie op internet, ook daar even de zoekmachine gestart en bij het Nationaal Archief het antwoord gevonden:

 Datum van het vonnis bij de rechtbank. Let op: dit is niet hetzelfde als uw officiële echtscheidingsdatum, dat is namelijk de datum dat het vonnis is ingeschreven in de Burgerlijke Stand.

Dank voor de hulp.

Ben Oldenburg

https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/56659/0/reden_echtscheiding_1921_te_achterhalen

Ik had geen gelijk.

JP Ouweltjes

Geen probleem en hartelijk dank.

Ben Oldenburg


I.v.m. deze echtscheiding vond ik in Amsterdam nog deze akte. Zie hier (akte 8).

Voor wat betreft de termijn: de echtscheiding kan pas worden ingeschreven als het vonnis van de rechtbank onherroepelijk is (dus als er geen hoger beroep meer mogelijk is. De termijn voor hoger beroep is 3 maanden). De echtscheiding moet worden ingeschreven binnen 6 maanden nadat het vonnis van de rechtbank onherroepelijk geworden is.

De termijn van 6 maanden begint dus niet te lopen vanaf de datum van het vonnis (zoals ik in eerste instantie dacht), maar vanaf de datum dat het vonnis onherroepelijk geworden is.

Johanna C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu