stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Bestaan er trouwregisters van Veere (Zeeland) over 1804-1811?


Profiel afbeelding

Een korte en simpele vraag: bestaan er trouwregisters van Veere (Zeeland) over de periode 1804-1811? Op GenVer kan ik geen verwijzing naar scans van trouwboeken vinden en van de website van het Zeeuws Archief wordt ik nog niet veel wijzer. Wellicht zijn ze verloren gegaan? Ik weet niet waar ik dergelijke informatie gemakkelijk kan vinden.

S. Wierda

Het Zeeuws Archief weet vast het antwoord.

JP Ouweltjes

Bij de archief inventaris van Veere op archieven.nl staat

Alle in 1925 beschreven DTB-registers zijn in mei 1940 verloren gegaan, behalve het Begraafregister 1783-1804.

Bij dit bombardement in 1940 zijn alle kerkboeken verbrand van de dorpen en steden vanaf letter R t/m letter Z.

A van Egmond (oud)

In aanvulling op het bericht van A van Egmond nog even de link, voor het gemak:

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=239&micode=995&milang=nl#inv3t2

('Inventaris' aanklikken)

Met vriendelijke groet,

Carl

Carl

Hartelijk dank voor uw antwoord!

S. Wierda

in 1809 is er vanuit zee een bombardement geweest op Vlissingen / Middelburg. Daarbij zijn alle archieven verloren gegaan. Een voormoeder van mij is in 1806 in Vlissingen geboren. Bij haar huwelijk in Rotterdam is een akte van bekendheid toegevoegd i.p.v. haar geboortebewijs / doopbewijs.

Er zijn vrijwilligers in het Zeeuws Archief die delen van het archief d.m.v. nadere bronnen hebben kunnen achterhalen. Mogelijk kunt u bij hen meer informatie verkrijgen.

Flora van Meggelen

Even een stukje geschiedenis:

- in 1809 hebben de Engelsen in hun strijd tegen de Franse, Vlissingen gebombardeerd (vanaf zee en vanaf land), daarbij zijn alleen delen van Vlissingse archieven verbrand. Link

- op 17 mei 1940 (3 dagen na Rotterdam) hebben de Duitsers Middelburg gebombardeerd (link). Daarbij is het stadhuis van Middelburg in brand geraakt. (link). Het stadhuis in Middelburg was de opslagplaats van alle kerkboeken van Zeeland (centraal archief). Slechts een deel daarvan heeft men kunnen redden en alles van dorpen en steden van R t/m Z is verbrand.

Er zijn dus 2 historische gebeurtenissen waarbij Zeeuwse archieven verloren zijn gegaan, dat is naast alle andere Zeeuwse rampen zoals overstromingen bij dijkdoorbraken waarbij ook een hoop is beschadigd en verloren.

A van Egmond (oud)

Heb je al gekeken bij "Zeeuwen gezocht"? 

E. Dekker


dank je wel, A. van Egmond, voor de preciesere gegevens.

Flora van MeggelenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu