stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Hulpvraag: zoeken in de RAZE (Rechterlijke archieven Zeeland)


Profiel afbeelding

hallo, 

bij het naspeuren van mijn 17e en 18e eeuwse Zeeuwse voorgeslacht (Walcheren, Zuid- en Noord-Beveland) hebben enkele forumgenoten me goed geholpen met vondsten die zij in RAZE (Rechterlijke Archieven Zeeland) hebben gevonden. 

Kan iemand me vertellen of al deze archieven in het Zeeuws archief in Middelburg te vinden zijn en of dit digitaal door te zoeken is? Of moet ik hiervoor regionale archieven bezoeken?

Ik zou deze archieven graag willen doornemen, nu ik met mijn eerste gegevens al vele Zeeuwse geslachten ben tegengekomen en meer vragen heb dan ik fatsoenlijkerwijs op het forum durf te plaatsen.

Bestaan er ook CD-roms of andere nformatie houders van RAZE die ik thuis zou kunnen raadplegen, dan ben ik eveneens zeer geinteresseerd!!

vriendelijke groet,

Edwin van Voskuilen (Boskoop)

Edwin van Voskuilen

Er zijn talrijke transcripties als boeken/boekjes in de genealogische hoek van de Middelburgse Bibliotheek en in het zeeuws genealogisch centrum (naast zeeuws archief). Het centrum heeft zeer beperkte openingstijden en een eigen site. Of alle originelen in het Zeeuws Archief zijn, is mij niet bekend. In WO-II is door een Duits bombardement archiefmateriaal verloren geraakt.

Martin Jongkoen

De RA zijn gedeeltelijk gedigitaliseerd en online in te zien. Overige stukken, die (nog?) niet online te bekijken zijn, kunnen op aanvraag gedigitaliseerd worden. Hieraan zijn echter helaas wel kosten verbonden. (5 euro per stuk, met 2,50 euro transactiekosten)

https://www.zeeuwsarchief.nl/onderzoek-het-zelf/archief/?mivast=239&mizig=210&miadt=239&micode=10&miview=inv2

Edit: hulp kun je altijd vragen. Soms loop je ergens vast of kun je iets echt niet vinden, en is hulp gewoon even nodig om je weer "op het juiste spoor" te zetten.

Bedet

Wellicht via deze website met gegevens, links en informatie} https://geneaknowhow.net/index.html
Volledigheidshalve hierbij ook incl. provincie Zeeland} https://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html
Zie tevens diverse plaatsen betreft de provincie Zeeland} https://www.vpnd.nl/statuspagina-ze.html
Zie verder bijvoorbeeld, betreft de provincie Zeeland} https://geneaknowhow.net/script/zeeland.html
= = = = = = = = = = = = =
Via google trefwoorden zoekresultaten (op deze pagina incl. contact = Zeeuws Archief, Middelburg)
Betreft } => Gids } => https://www.archivesportaleurope.net/directory/-/dir/ai/code/NL-MdbZA
Zie} => https://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-MdbZA/type/fa/id/10
Zie alfabetisch overzicht via deze pagina, = Gids / Zeeuws Archief > Toegang (vanaf deze link)
=> https://www.archivesportaleurope.net/directory/-/dir/content/NL-MdbZA/fa
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Betreft meer informatie via website www.archieven.nl (=> incl. een van de links via www.archivesportaleurope.net )
=> 11   Rechterlijke, Weeskamer en Notariële Archieven Zeeuws-Vlaanderen (RAZVL), 1447-1796 } (link, zie hier)
https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=239&micode=11&milang=nl#inv3t2
= = = = = = = = = = = = =

Macy Deden

allen dank voor jullie reacties, fijn om te weten dat ik in Middelburg moet zijn. Het is zo'n anderhalf uur rijden en dan wil je goed beslagen ten ijs komen. Ik zal zeker ook het Zeeuws genealogisch centrum bezoeken, dat volgens de website vanaf september weer te bezoeken is. In de collectie Genealogiën Totaal heb ik al veel families gezien die voor de kwartierjager interessant zijn.

Edwin van Voskuilen

Het volgende meld ik onder voorbehoud, want ik heb al tenminste 10 á 15 jaren niet meer ter plaatse gezocht in Zeeuws Archief (w.o. voormalig Middelburgs Archief), Middelburgse Bibliotheek (veel van de boeken/bronnen genoemd in Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk- Frans de Brabandere 1993 staan daar in Magazijn) en Zeeuws Genealogisch Centrum (voorheen in gebouw Goes Archief).

Martin Jongkoen

Edwin, ik denk dat je blij gemaakt bent met een dooie mus. De rechterlijke archieven van Zeeland zijn helaas de laatste jaren enorm versnipperd geraakt zodat nog maar een beperkt aantal ervan zich in Middelburg bevindt. De RAZE-nummers voor de plaatsen op Schouwen-Duiveland bevinden zich nu in Zierikzee, die van Noord-Beveland in Wissenkerke, voor Zuid-Beveland in Goes en Borsele en voor een deel nog in Middelburg, voor de gemeenten op het eiland Tholen en voor St.-Philipsland in het archief van de stad Tholen en voor Vlissingen ter plaatse in Vlissingen.

Ik weet evenwel niet of ik volledig ben geweest. 

Joop Huijssoon

Edwin,

Je kunt ook een vraag stelen aan het Genealogisch Centrum Zeeland (info at genealogischcentrum.nl waarbij je spatie at spatie vervangt door @)

Met vriendelijke groet,

 

Tom Nuijten

medewerker Genealogisch Centrum Zeeland

Tom Nuijten


nogmaals dank iedereen voor jullie bijdrage. Jammer dat de RAZE archieven niet op een plek te raadplegen zijn. Ik ga iig gebruik maken van de tip van Tom en de expertise van het GCZ inroepen

Edwin van VoskuilenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu