stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Waarom kan ik die akte niet vinden?


Profiel afbeelding

Yolanda geeft verschillende redenen waarom je een akte niet kunt vinden. Maar er ontbreekt nog één reden die ik nu twee keer meegemaakt heb. Wanneer iemand niet is aangegeven, omdat dit domweg vergeten is, vind je dus ook nooit de/een akte. Dit is o.a. bij mijn overgrootmoeder van vaderskant gebeurd toen die wilde trouwen kon ze geen geboorte-akte "produceren" omdat d'r vader dit vergeten was om haar aan te geven. Al haar broers zijn wel allemaal aangegeven.......

GensNet

Heb je vervolgens in de huwelijksbijlagen gekeken voor de verklaring die ipv het geboorte- of of doopbewijs is tegevoegd?

Liesbeth Niepoort

Wat er niet is kan je dus ook niet vinden, vaak werd er in een huwelijksbijlagen door getuigen verklaard bij de Vrederechter, waar en wanneer iemand is geboren (of omstreeks) en wie de ouders waren.

Het waarom kan dus niet gegeven worden, had vader een slokje op? Door ziekte er niet aan toegekomen en vervolgens vergeten?
Heeft de ambtenaar bij de aangifte zijn werk niet goed gedaan?

Is je moeder wel ingeschreven met de goede datum in het bevolkingsregisters of de doopregisters napluizen voor de juiste datum.

Voor de lezer had het wel zo makkelijk geweest om de naam van je overgrootmoeder te vermelden en waar en wanneer gehuwd.

Groet,
Everardus

Everardus Rollema

> Voor de lezer had het wel zo makkelijk geweest om de naam van je overgrootmoeder te vermelden en waar en wanneer gehuwd.

Dàt doet er nu niet toe. Het gaat er nu om dat er een reden ontbreekt waarom je een akte niet kunt vinden. Toen de overgrootouders getrouwd zijn is er is een "akte van bekendheid" gemaakt (ter vervanging van de ontbrekende geboorte-akte) en daarmee kon de overgrootmoeder trouwen.

> Heb je vervolgens in de huwelijksbijlagen gekeken voor de verklaring die ipv het geboorte- of of doopbewijs is toegevoegd?

Ja, in de huwelijksbijlage zit een "akte van bekendheid" waar twee personen verklaren dat ze die persoon met die naam kennen die geen uittreksel geboorte-akte kan overleggen (volgens de akte kan "produceren"), omdat haar vader heeft vergeten om haar aan te geven. Wat de oorzaak/reden van dit vergeten van de geboorte aangifte zal altijd wel een raadsel blijven. Je kunt hoogstens redenen gaan bedenken, maar dit blijft pure speculatie.

GensNet

Yolanda geeft verschillende redenen waarom je een akte niet kunt vinden.

 Heeft je opmerking betrekking op dit artikel

Johanna C.

@GensNet,

Je schrijft,

Dàt doet er nu niet toe. Het gaat er nu om dat er een reden ontbreekt waarom je een akte niet kunt vinden.

Je geeft zelf aan, dat de akte door de vader is vergeten, dan heb je toch een reden!

Derhalve is er een akte van bekendheid bij de bijlagen.

Ik zie jouw 1e bericht meer als een vaststelling dan 'n vraag.

We kunnen nu eenmaal niet ruiken of je de huwelijksbijlagen wel of niet hebt bekeken.

Vriendelijke groet,
Everardus

Everardus Rollema

Everardus Rollema - vandaag — 14:05

Ik zie jouw 1e bericht meer als een vaststelling dan 'n vraag.

Dat ís het ook. En omdat GensNet geen vraag heeft, doet het er ook niet toe wie die overgrootmoeder is.

Je schrijft,

Dàt doet er nu niet toe. Het gaat er nu om dat er een reden ontbreekt waarom je een akte niet kunt vinden.

Je geeft zelf aan, dat de akte door de vader is vergeten, dan heb je toch een reden!

Inderdaad. GensNet heeft de blogpost van Yolanda Lippens (Yory) gelezen waar Johanna C. in haar reactie een link naar geeft. Zij somt daarin een aantal zaken op, die er de oorzaak van kunnen zijn dat iemand een akte niet kan vinden. GensNet voegt hier nog een oorzaak (onterecht door hem/haar 'reden' genoemd) aan toe: de gezochte akte bestaat simpelweg niet, omdat men destijds vergat aangifte te doen. GensNet heeft dus inderdaad een oorzaak voor het onvindbaar zijn van een akte, die hij/zij heeft willen 'toevoegen' aan het lijstje dat mevrouw Lippens geeft op haar blog.

Ik denk dat er enige verwarring is ontstaan omdat mevrouw Lippens' persoonlijke blog natuurlijk in feite niets te maken heeft met het Stamboomforum. Op haar blog kan men, voor zover ik zie, niet reageren en ik denk dat GensNet heeft gemeend stamboomonderzoekers verder te helpen door dan hier op het Stamboomforum een aanvulling te geven op Yory's blogpost, aangezien veel geïnteresseerden beide wel zullen lezen.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl

Ik heb alles gelezen, hartelijk dank @GensNet en [e-mailadres verborgen] Ik zal deze reden z.s.m. toevoegen aan mijn artikel!

Yolanda Lippens


Uit eigen ervaring: in Duitsland komt het voor dat tijdens de oorlogsperiodes in de 20e eeuw niet alle geboortes zijn geregistreerd.
Bij grote gezinnen ontbreken er dan een of meer kinderen in de geboorteregisters.  

(In de huwelijksbijlagen vind je dan weer de nodige verklaringen)

Grtn

Jan...Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu